BACK TO
TOP
Ζαχαρότευτλα

Άφαντοι οι «σωτήρες» της ΕΒΖ, γίνεται «φέτες»

Στο κενό φαίνεται να πέφτει και η ύστατη απόπειρα διάσωσης της ΕΒΖ ΑΕ μέσω της πώλησής της σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή, καθιστώντας πλέον μονόδρομο την υιοθέτηση του σχεδίου, που έχει εκπονηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, για την εξυγίανση της ζαχαροβιομηχανίας.

evz_ergostasio

Λεωνίδας Λιάμης

34
0

Μια εξέλιξη που φέρνει σε δύσκολη θέση και τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας, καθώς όχι μόνο δεν γνωρίζουν, ακόμη, πότε θα πληρωθούν τη σοδειά που παρέδωσαν στη βιομηχανία για την καμπάνια του 2018, αλλά αν εφαρμοστεί τελικά η πρόταση της Πειραιώς, θα χάσουν, κατά τα προβλεπόμενα για περίπου 2 σεζόν τη δυνατότητα να σπείρουν τεύτλα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την καλλιέργεια στη χώρα.

Για την ώρα όλα δείχνουν πως «λευκός ιππότης» δεν θα υπάρξει τελικά, ωστόσο, το τοπίο αναμένεται θα ξεκαθαρίσει πλήρως το απόγευμα της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Οικονομίας - Ανάπτυξης, με συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, Στέργιου Πιτσιόρλα, με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας και της Ernst & Young, που έχει το ρόλο συμβούλου πώλησης της ΕΒΖ.

Θα έχει μόλις προηγηθεί, στις 5 το απόγευμα, η εκπνοή και της άτυπης παράτασης που έχει δοθεί στην προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τα δύο ενδιαφερόμενα επενδυτικά fund και θα είναι γνωστό, στους συμμετέχοντες στην κρίσιμη σύσκεψη, αν το «Kingsley Capital Partners» ή (και) το «Innovation Brain», εννοούσαν ως θεωρητικό ή πραγματικό το ενδιαφέρον τους για τη ζαχαροβιομηχανία.

Το «καλάθι» που κρατούν, τόσο στο υπουργείο, όσο και στην Πειραιώς, όσο «αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου», γίνεται ολοένα και μικρότερο, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες πως το «Kingsley Capital Partners» δεν προτίθεται να κατεβάσει καν πρόταση, ενώ το Innovation Brain, του Λούκας Φέκερ με την ομάδα τευτλοπαραγωγών που λέγεται πως τον πλαισιώνει, έχει δώσει μεν προσφορά, αλλά δεν τη συνοδεύει με proof of funds, οπότε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή πάνω στο… νήμα της καταληκτικής προθεσμίας, θα ενεργοποιηθεί η μόνη άλλη εναλλακτική που βρίσκεται πλέον στο τραπέζι και αφορά στη λύση που προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο πρόεδρος του τραπεζικού ιδρύματος, Γιώργος Χατζηνικολάου, πάντως όταν ερωτήθηκε σχετικά, το βράδυ της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο εκδήλωσης για το εξαγωγικό Factoring στη Θεσσαλονίκη, δεν πήρε θέση για το αν θα υπάρξει, τελικώς, επενδυτής περιοριζόμενος να δηλώσει πως «η Πειραιώς έκανε πολλά για την ΕΒΖ, περισσότερα ακόμη και από ό,τι μπορούσε».

Όπως πληροφορείται το Agronews αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου η πιστώτρια τράπεζα θα εκκινήσει τη διαδικασία για την κατάθεση στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης αιτήματος εξυγίανσης της ζαχαροβιομηχανίας μέσω του άρθρου 106β του πτωχευτικού κώδικα.

Πρακτικά αυτό θα σημάνει ότι θα πέσουν οι «τίτλοι τέλους» στην ΕΒΖ ΑΕ, με τη μορφή που τη γνωρίσαμε εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες, καθώς προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, μέχρι να εκσυγχρονιστεί το εργοστάσιο στο Πλατύ, κάτι που δεν προβλέπεται να έχει γίνει πριν το 2021.

Συγκεκριμένα, βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή σημαντικού μέρους των χρεών της ΕΒΖ προς την πιστώτρια τράπεζα, η οποία θα δημιουργήσει τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού, στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της ζαχαροβιομηχανίας, με σκοπό να πουληθούν. Ταυτόχρονα, μέσα στην επόμενη διετία θα γίνει ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός του εργοστασίου στο Πλατύ, και εφόσον υπάρξει τευτλοπαραγωγή, θα επαναλειτουργήσει το 2022 ή στην καλύτερη περίπτωση το 2021, με τη διοίκηση να ασκείται από το management των σερβικών θυγατρικών, οι οποίες θα είναι και οι μόνες που θα παραμείνουν σε λειτουργία.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν ικανοποιεί καθόλου τους αγρότες οι οποίοι θεωρούν ότι αποτελεί ταφόπλακα για την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα. «Είναι το τέλος της καλλιέργειας. Αν σταματήσουμε για ένα ή ακόμη χειρότερα για δύο χρόνια να καλλιεργούμε, δεν πρόκειται να ξαναβάλει κανείς τεύτλα», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας τονίζοντας, με αγανάκτηση πως «δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς εννοούν αυτοί οι άνθρωποι την ανάπτυξη, όταν δεν μας στηρίζουνε να καλλιεργήσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι παραγωγοί έχουν εξοργιστεί και για το γεγονός ότι κράτησαν κάποια χωράφια προκειμένου να τα φυτεύσουν με τεύτλα και τώρα δεν έχουν πολλές επιλογές για να τα αξιοποιήσουν. «Μας έχουν στο περίμενες εδώ και τόσο καιρό, λες και το κάνουν σκόπιμα για να απαξιώσουν την καλλιέργεια. Τί να σπείρουμε εμείς τώρα; Έμειναν μόνο τα βαμβάκια. Αλλά αν πάμε όλοι στα βαμβάκια, τί θα κάνουμε το προϊόν που θα προκύψει; Θα γίνουμε έρμαια των εμπόρων».

Οργή υπάρχει στους παραγωγούς, όμως και για το γεγονός ότι ακόμη δεν τους έχει ενημερώσει κανείς πότε θα εξοφληθούν τα 2,3 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται από την ΕΒΖ για την καμπάνια του 2018 και για τα ασυγκόμιστα της Ορεστιάδας, του 2017, ενώ σιγή ασυρμάτου τηρείται και για τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν ώστε να καλύψουν τουλάχιστον τον ΦΠΑ για τα τιμολόγια που τους έκοψε η βιομηχανία και έπρεπε να αποδοθεί 31 Ιανουαρίου. «Τα μόνο χρήματα που πήραμε είναι αυτά της συνδεδεμένης, αλλά και αυτά με κουτσουρεμένη την αύξηση που μας είχαν πει, διότι υποσχέθηκαν ότι θα είναι αυξημένη κατά 30% και τελικά έβαλαν μόλις 6 ευρώ παραπάνω από τα 73 ευρώ το στρέμμα που πήραμε πέρυσι», ανέφερε ο κ. Πίππας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία