Σχεδόν ένα µήνα µετά τις διθυραµβικές ανακοινώσεις, τόσο εκ µέρους του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και του «επενδυτή», ότι από την 1η Νοεµβρίου ξεκινούν οι παραλαβές τεύτλων στη µονάδα Σερρών, οι ποσότητες, που έχουν βγει από τα χωράφια του νοµού, είναι ζήτηµα αν αντιστοιχούν σε 1.500 στρέµµατα, επί συνόλου 7.500 στρεµµάτων.
Νέες συµβάσεις στους αγρότες µε 20 ευρώ τον τόνο, οριζόντια
∆εν είναι όµως το µοναδικό πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι αγρότες. Κατά τις πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της Royal Sugar τους ζητά να υπογράψουν νέες συµβάσεις, µε οριζόντια τιµή ανά τόνο στα 20 ευρώ, αντί της προηγούµενης που προέβλεπε κλιµακωτή πληρωµή, µε βάση το ζαχαρικό τίτλο, η οποία ξεκινούσε από τα 22 ευρώ τον τόνο για τη χαµηλότερη κατηγορία του 12 pol και ανέβαινε έως και πάνω από 30 ευρώ τον τόνο. Μοχλός πίεσης για αποδοχή της νέας σύµβασης, από τους παραγωγούς, λειτουργεί η προοπτική της συνδεδεµένης, καθώς εάν δεν εξασφαλίσουν τιµολόγιο παραλαβής τεύτλων, δεν θα µπορέσουν να λάβουν την ενίσχυση και η ήδη µεγάλη ζηµιά τους θα γίνει πλήρης καταστροφή.
«Με 20 ευρώ τον τόνο έσοδα, όταν µόνο για την εξαγωγή των τεύτλων και τη µεταφορά τους στο εργοστάσιο το κόστος φτάνει τα 9-10 ευρώ τον τόνο, αντιλαµβάνεστε πως µπαίνουµε µέσα», τόνισε παραγωγός από τις Σέρρες, προσθέτοντας πως «κατά περίεργο τρόπο, ενώ επί καθεστώτος ΕΒΖ, κατά µέσο όρο οι ξένες ύλες στις παραδόσεις τεύτλων αντιστοιχούσαν στο 5% έως 7%, τώρα κυµαίνονται σταθερά µεταξύ 10%-15% και δεν είναι λίγες οι φορές που εκφράζονται παράπονα και στα ζυγίσµατα των φορτίων».
Εν τω µεταξύ, οι συµφωνίες που έχουν γίνει µε µονάδες βιοαερίου για απορρόφηση της παραγωγής, φηµολογείται ότι τελικά δεν ξεπερνούν τους 10.000 τόνους, όταν ο νοµός Σερρών υπολογίζεται πως θα έχει φέτος πάνω από 40.000 τόνους. Μπαίνει λοιπόν το ερώτηµα τί θα γίνει µε τους υπόλοιπους όγκους, αλλά και πως δεν θα χαθεί η συνδεδεµένη.
Για πόσο καιρό ακόμη θα συνεχίζεται η απαξίωση της τευτλοκαλλιέργειας;», ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο ίδιο έργο θεατές μένουν και φέτος οι τευτλοπαραγωγοί που θα δουν για μία ακόμη χρονιά κλεστό το εργοστάσιο ζάχαρης στις Σέρρες και την παραγωγή τους να σαπίζει στα χωράφια ή στο δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση στην επεξεργασία τους ως καύσιμη ύλη και ζωοτροφή. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, οι τευτλοπαραγωγοί βγαίνουν ζημιωμένοι, αφού οι βιομηχανίες παραγωγής βιοαερίου συμπιέζουν την τιμή προς τα κάτω, εφόσον αποτελούν και την μόνη εναλλακτική τους.
Ως εκ τούτου, μοναδική στήριξη για την παραγωγή του 2020, όπως και του 2019, είναι και πάλι η χορήγηση στους τευτλοπαραγωγούς συνδεδεμένης ενίσχυσης, ζήτημα που φέρνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτης, ο βουλευτής Σερρών Λ. Αβραμάκης και 29 ακόμη βουλευτές του κόμματος.
Οι παλινωδίες των Υπουργείων και της μισθώτριας εταιρίας RoyalSugar το μόνο που πέτυχαν είναι να φέρουν σε ένα ακόμη αδιέξοδο τους καλλιεργητές και να αποδείξουν την αδιαφορία τους γι' αυτούς. Τουλάχιστον, ας ενεργοποιηθούν και ας διασφαλίσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους. Ας μην απαξιώνουν άλλο την ιστορική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που αποτελούσε και αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο για τη διατήρηση και ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Θέμα: Λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ)
Η ιστορική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποτελούσε και αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο για τη διατήρηση και ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, την επίτευξη δίκαιου εισοδήματος στους καλλιεργητές και τη συνέχιση της παραγωγής ελληνικής ζάχαρης.
Κατά το έτος 2019, ενώ η καλλιέργεια των τεύτλων ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κανονικά, η διάθεση των τεύτλων στην ΕΒΖ για παραγωγή ζάχαρης δεν κατέστη εφικτή, μετά την ενοικίαση των κτιρίων της ΕΒΖ από την RoyalSugar η οποία και δεν παρέλαβε ελληνικά τεύτλα. Οι καλλιεργητές θα έπρεπε να παραδώσουν τα τεύτλα σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, ενώ υποχρεώνονταν να προβούν στη συγκομιδή και την παράδοση των τεύτλων, με δική τους φροντίδα και ευθύνη, μέχρι τις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής ενέργειας που επέλεξαν.
Έτσι, τα τεύτλα παρέμειναν αδιάθετα, αφού και οι λοιπές διέξοδοι (βιοαέριο, ζωοτροφή) δεν ήταν εφικτές. Η μοναδική στήριξη για την παραγωγή του 2019 ήταν η συνδεδεμένη ενίσχυση που αποδόθηκε στους τευτλοπαραγωγούς με βάση την από 22.2.2019 Αρ. 264/28699 Απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η οποία τροποποιούσε τους διαθέσιμους πόρους και τα στρέμματα και οδηγούσε σε αυξημένη τιμή ανά εκτάριο (214 ευρώ/στρ.), συνδεδεμένης ενίσχυσης. Η δε χορήγηση της συνδεδεμένης για το 2019 βασίστηκε στην άρση των υποχρεώσεων των τευτλοπαραγωγών που απορρέουν από υπουργική απόφαση με αριθ. 1174/27330/9-3-2015 εξαιτίας «γεγονότων εξαιρετικής περίστασης», όπως αυτά δικαιολογούνται από την Αριθμ. 685/29008 Απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (ΦΕΚ/Β/1092/30 Μαρτίου 2017) ως αναφορά την ανωτέρα βα και τις εξαιρετικές περιστάσεις.
Τη φετινή χρονιά, από τη διοίκηση της ΕΒΖ, επαναλαμβάνεται το περσινό σενάριο και το εργοστάσιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει και να παράξει ζάχαρη. Τα τεύτλα θα οδηγηθούν για μια ακόμη χρονιά σε παραγωγή καύσιµης ύλης σε µονάδες βιοαερίου και πιθανόν και για ζωοτροφές. Εξυπακούεται ότι, ενώ υπήρχε η δέσμευση από την εταιρία στις 22 Σεπτεμβρίου, ότι συμφωνήθηκε η παραλαβή των τεύτλων σε συμφωνημένη τιμή για παραγωγή ζάχαρης στο εργοστάσιο των Σερρών, ( 22 με 36,5 ευρώ ανάλογα με τον ζαχαρικό τίτλο), είναι προφανές ότι, ελλείψει της προοπτικής αξιοποίησης των τεύτλων για την παραγωγή ζάχαρης, οι βιομηχανίες παραγωγής βιοαερίου, αποτελώντας την μόνη εναλλακτική, συμπιέζουν ισχυρά προς τα κάτω την τιμή (20 ευρώ) στην οποία παραλαμβάνονται από 2 Νοεμβρίου 2020.
Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες καλλιεργητών, η Royal Sugar, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις, δεν παραλαμβάνει το σύνολο της παραγωγής αλλά μόνο ένα μέρος αυτής, αποκλείοντας μέρος όσων προτίθενται να διαθέσουν τα τεύτλα τους έστω και σε αυτές τις χαμηλές τιμές. Το αποτέλεσμα είναι τα τεύτλα, για μια ακόμη χρονιά να σαπίζουν στα χωράφια ή στο δρόμο.
Έτσι με βάση το υψηλό πλέον κόστος παραγωγής, αλλά και τα αυξημένα μεταφορικά, αφού πλέον παραλαμβάνει τεύτλα μόνο το εργοστάσιο των Σερρών, η μοναδική στήριξη για την παραγωγή του 2020, όπως και του 2019, είναι και πάλι η χορήγηση στους τευτλοπαραγωγούς συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Επειδή είναι προφανές ότι, με βάση τη συνεχιζόμενη για δεύτερη χρονιά αποτυχία απορρόφησης της παραγωγής σε ικανοποιητικές τιμές, αφού η παραγωγή δεν προορίζεται για την παραγωγή ζάχαρης, η χορήγηση της συνδεδεμένης είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση των τευτλοπαραγωγών που για δεύτερη χρονιά βρισκόμενοι σε δεινή κατάσταση λόγω της παραλαβής από τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε πολύ χαμηλή ανάλογα με το κόστος παραγωγής τιμή.
Επειδή η ύπαρξη ενός ακόμη κλάδου παραγωγών που πλήττεται φέτος έχει αθροιστικές επιπτώσεις στις ήδη πληττόμενες λόγω της πανδημίας και έλλειψης στήριξης οικονομικές συνθήκες στην ύπαιθρο
Επειδή ο ιδιώτης επενδυτής φέρεται να μην παραλαμβάνει το σύνολο της παραγωγής όπως έχει δεσμευτεί, στερώντας από ορισμένους καλλιεργητές έσοδα ακόμα και στην χαμηλότερη από τη συμφωνημένη τιμή ανά τόνο
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
- Έχει διασφαλιστεί, και με βάση ποια θεσμική πρόβλεψη, η χορήγηση της συνδεδεμένης που είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση των τευτλοπαραγωγών για δεύτερη χρονιά, χωρίς να υπάρχει παραδοθείσα ποσότητα από τον παραγωγό, και χωρίς να παραχθεί ζάχαρη;
- Τηρεί ο επενδυτής τις δεσμεύσεις απέναντι στους παραγωγούς και την ΕΒΖ;
- Με βάση την συνεχιζόμενη απαξίωση της καλλιέργειας των ζαχαρότευτλων θα υπάρξουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και ποιες για τη συνέχιση της καλλιέργειας τη νέα χρονιά;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αραχωβίτης Σταύρος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Χαρίτσης Αλέξανδρος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Να βρουν µόνοι τους να δώσουν την παραγωγή τους σε κτηνοτρόφους
Ακόµη πιο δύσκολα είναι τα πράγµατα για τους τευτλοπαραγωγούς της ζώνης του Πλατέος όπου έχουν καλλιεργηθεί περίπου 1.500 στρέµµατα, καθώς το τοπικό εργοστάσιο δεν κάνει καν παραλαβές.
Τα περισσότερα τεύτλα παραµένουν στη γη, καθώς η πρόταση που τους έχει γίνει είναι να βρουν οι ίδιοι κτηνοτρόφους, ώστε να παραλάβουν κάποιες ποσότητες. Μάλιστα ο επιχειρηµατίας αγόρασε δύο ειδικά µηχανήµατα, ένα που πλένει και ένα που τεµαχίζει τεύτλα, για να αξιοποιούνται κι ως ζωοτροφή. Ωστόσο, οι φήµες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ότι ζητά για το εν λόγω προϊόν 45 ευρώ τον τόνο, µε αποτέλεσµα οι κτηνοτρόφοι να αδιαφορούν καθώς το θεωρούν ακριβό.
Η άλλη εναλλακτική για τους αγρότες είναι η απορρόφηση της σοδειάς τους από µονάδα βιοαερίου, αλλά για κάποιον που δεν έχει τευτλοεξαγωγική µηχανή, είναι ασύµφορο, διότι από τα 20 ευρώ ο τόνος, θα κληθεί να δώσει τα 5 ευρώ για να βγάλει τα τεύτλα και άλλα 13 ευρώ για µεταφορικά, µέχρι τη Λάρισα που είναι η ενδιαφερόµενη µονάδα.
«Με 2 ευρώ τον τόνο έσοδα, θα χρειαστεί να πληρώσουµε κι από την τσέπη µας για µια καλλιέργεια που κάποιοι µας έσπρωξαν ελαφρά την καρδία. Ακούσαµε τον Άδωνι Γεωργιάδη να µας καλεί να βάλουµε τεύτλα και είδαµε ότι υπάρχει από πίσω και η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών και πειστήκαµε», ανέφερε παραγωγός που δηλώνει απογοητευµένος από την εξέλιξη της κατάστασης.
07-12-2020 14:42Κωνσταντίνος Γ.
Ξηλώστε τα τευτλα να γλιτώσετε, η καλλιέργεια ειναι νεκρή,αν δεν ηταν για την επιδότηση ούτε μισό στρέμμα δε θα καλλιεργουνταν. Ουτε και οι καλλιεργητες ειναι τίποτα χθεσινοι ή άμοιροι ευθυνών για το ρίσκο που ανέλαβαν οταν γνωρίζουν εκ των προτέρων πόση αξία έχει ο λόγος, οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιωσεις του κάθε κυβερνώντα και του κάθε εμπορα.
Απάντηση05-12-2020 17:21Κώστας
Ο ΣΥΡΙΖΑ κοπτόμενος για την Βιομηχανία Ζάχαρης. Τόσο θράσος, τόση υποκρισία, τόση έλλειψη ντροπής;
Απάντηση03-12-2020 14:17κ,ωστας παπαδόπουλος
Η αλητεία σε όλο της το μεγαλείο...
Απάντηση