BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Ξέχωρη αγορά προσεγγίζει η αγριελιά που φεύγει με 10 ευρώ

Με τιµή τριπλάσια από αυτή που καρπώνεται ο παραγωγός για το συµβατικό έξτρα παρθένο µπήκε στο µπουκάλι το ελαιόλαδο αγριελιάς, έπειτα από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισµού Μεσκλών Χανίων, δηµιουργώντας µια ακόµα, πολλά υποσχόµενη, τάση, για το δυναµικό αυτό προϊόν της ελληνικής γης

Ξέχωρη αγορά προσεγγίζει η αγριελιά που φεύγει με 10 ευρώ

0
2
Η ΑΓΡΙΕΛΙΑ φύεται σε όλη την Ελλάδα αλλά ειδικά στα Χανιά και στην περιοχή ευθύνης του πρωτοβάθµιου συνεταιρισµού, τα περισσότερα λιοστάσια ήταν πριν από χρόνια φυτεµένα µε αγριελιές. Πολλές από αυτές µε το πέρασµα των δεκαετιών, µεταπολεµικά µπολιάστηκαν σε Τσουνάτες και Κορωνέικες από τους ιδιοκτήτες τους, για να µπορούν να δώσουν αρκετό ελαιόλαδο, δηλαδή να γίνουν πιο παραγωγικές.

Οι πρόσφατες ωστόσο πυρκαγιές που έπληξαν, σε αρκετά τµήµατα τους εκεί ελαιώνες έκαψαν πολλές ρίζες, µε αποτέλεσµα να χαθούν τα µπολιάσµατα και οι ελιές, όταν άνθισαν εκ νέου, να γίνουν και πάλι αγριελιές. Κάπως έτσι µπήκε η ιδέα στους ανθρώπους του Συνεταιρισµού Μεσκλών, να αξιοποιήσουν παραγωγικά αυτό το δεδοµένο, να παράξουν ελαιόλαδο αγριελιάς, που σηµειωτέον δεν κινδυνεύει από δάκο και εν συνεχεία να το τυποποποιήσουν. Για να γίνει η τυποποίηση, έτρεξε συνεργασία µε την εταιρεία ABEA, µε δεδοµένο ότι το προϊόν που παράγεται από τις άγριες ελιές είναι άριστο, εξαιρετικής ποιότητας, αλλά λίγο

«Kάναµε µία πρώτη πειραµατική προσπάθεια για δύο χρόνια που είχε θετικά αποτελέσµατα. Από φέτος πιστεύω ότι θα µπορούµε να παράξουµε για τυποποίηση περισσότερα από 1.000 κιλά», επισηµαίνει  ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Μανούσος Βουλγαράκης. Στόχος των διοικούντων, που ενηµερώνουν τακτικά τους 250 παραγωγούς-µέλη του για τις τεχνικές λεπτοµέρειες της καλλιέργειας αγριελιάς, είναι για τη χρονιά που έρχεται να προχωρήσουν σε τρεις αλέσεις, Νοέµβρη, ∆εκέµβρη και Γενάρη. Σηµειωτέον ότι πρόσφατα στην περιοχή βρέθηκαν επιστήµονες του Εργαστηρίου Φαρµακολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, προκειµένου να πάρουν δείγµατα και να διαπιστώσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Παράλληλα, ο συνεταιρισµός ακολουθεί τη διαδικασία της ιχνηλασιµότητας, έτσι ο καταναλωτής γνωρίζει επ’ ακριβώς από ποιον παραγωγό και µε ποιες συνθήκες παράχθηκε

ΠΡΙΜ 10 ΕΥΡΩ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟΕπιδότηση 10 ευρώ για κάθε δέντρο που εντάσσεται σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραµµα που υλοποιεί η οµάδα παραγωγών του συνεταιρισµού Μεσκλών, παίρνει κάθε παραγωγός, στο πλαίσιο κινήτρων που παρέχει η οµάδα σε αγρότες. Το ποσό αυτό, σε συνδυασµό µε την εξαιρετικά υψηλή τιµή παραγωγού των 10 ευρώ ανά κιλό παραγόµενου ελαιολάδου που προσφέρει ο συνεταιρισµός συνιστούν ένα ισχυρότατο δέλεαρ για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είχαν µπολιάσει στο παρελθόν τις αγριελιές, σε Τσουνάτη και Κορωνέικη
Το παραγόµενο ελαιόλαδο αγριελιάς, σύµφωνα µε τον κ. Βουλγαράκη, ξεχωρίζει από άποψη ποιότητας, γεύσης, καθώς επίσης για το καθαρό και διαυγές χρώµα του. Σηµειωτέον ότι τα 10 κιλά ελαιοκάρπου αγριελιάς δίνουν µόλις 1 κιλό ελαιόλαδο, όταν µόλις 4 κιλά Κορωνέικης, αποδίδουν 1 κιλό συµβατικού προϊόντος
ΑΝΕΓΓΙΧΤΗ ΑΠΟ ΔΑΚΟ Ένα από τα πλεονεκτήµατα της αγριελιάς είναι ότι δεν πλήττεται από δακοπληθυσµούς, σύµφωνα µε όσα ανέφερε στο El ο πρόεδρος του ΑΣ Μεσκλών, Μανούσος Βουλγαράκης, που µαζί µε τους υπόλοιπους της διοίκησης πήραν την πρωτοβουλία µέσω της οµάδας παραγωγών, να προχωρήσουν στην πρώτη τυποποίηση του συγκεκριµένου προϊόντος, πριν από δυο χρόνια
Αξίζει να σηµειωθεί πως λόγω του ότι ακόµη το ελαιόλαδο αγριελιάς παράγεται σε µικρές ποσότητες, διατίθεται µόνον στην τοπική αγορά, εξηγεί στο El η Χριστίνα Καπνισάκη, Υπεύθυνη Μάρκετινγκ της συνεργαζόµενης εταιρείας ABEA

ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΑ ΛΙΠΙΔΙΑΑντίθετα µε τις θρεπτικές ιδιότητες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου καθώς και τις επιδράσεις του στην υγεία του ανθρώπου,  οι οποίες έχουν διερευνηθεί και συνεχίζουν να διερευνώνται επισταµένως, δεν υπάρχουν δεδοµένα σχετικά µε την επίδραση του ελαιολάδου από αγριελιά στον άνθρωπο. Εντούτοις, µία οµάδα ερευνητών (M. Belarbi κ.ά.) µελέτησε τις επιδράσεις του ελαιολάδου από αγριελιά στα λιπίδια του πλάσµατος
Τα αποτελέσµατα της έρευνας  δηµοσιεύτηκαν στο επιστηµονικό περιοδικό Agric Food Chem. Oι ερευνητές θέλησαν να µελετήσουν την επίδραση της παρατεταµένης πρόσληψης ελαιολάδου από αγριελιά στο λιπιδαιµικό προφίλ του ανθρώπου.
Στα πλαίσια του project έδωσαν σε 40 υγιή άτοµα ηλικίας (ηλικίας 27,9 ± 3,85 χρόνια), να καταναλώσουν αγριόλαδο για ένα µήνα και συνέκριναν τα αποτελέσµατα µε άτοµα από την ίδια περιοχή που δεν το κατανάλωναν.
Τα αποτελέσµατα είχαν ως εξής: H oυρία του πλάσµατος, η κρεατινίνη και συγκεντρώσεις ουρικού οξέος και γλυκόζης δεν είχαν κάποια σηµαντική διαφορά, στο τέλος της µελέτης, µεταξύ αυτών που κατανάλωναν ελαιόλαδο από αγριελιά και αυτών που δεν κατανάλωναν
Αντίθετα, στα άτοµα που κατανάλωναν αγριόλαδο καταγράφηκαν σηµαντικές µειώσεις στη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων του πλάσµατος (-24,8%, Ρ <0,05), της ολικής χοληστερόλης (-12,13%, Ρ <0,05), καθώς και της κακής χοληστερόλης (LDL-C) (-24,39% Ρ <0,05). Ταυτόχρονα, οι συγκεντρώσεις της καλής χοληστερόλης (HDL-C) παρουσίασαν σηµαντική αύξηση (17,94%? Ρ <0,05)  στα άτοµα που κατανάλωναν το συγκεκριµένο ελαιόλαδο, σε σχέση µε την οµάδα που δεν κατανάλωνε
Εποµένως, φαίνεται ότι το αγριόλαδο µπορεί να βελτιώσει σηµαντικά το προφίλ λιπιδίων του πλάσµατος σε υγιή άτοµα που το καταναλώνουν

ΣΥΓΓΕΝΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟΗ σπάνια ποικιλία Αθηνοελιά, που είναι γνωστή και ως Αθηναϊκή αλλά και µε τις ονοµασίες Ματσολιά ή Μαστοειδής, Μουρτολιά και Τσουνάτη, καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα. Πρόκειται για µια στενόφυλλη ελιά µε µικρούς έως µεσαίους καρπούς µε µεγάλη ανάπτυξη τα δέντρα της αλλά µε µέτρια παραγωγή. Απαιτεί καλό έδαφος και καλλιεργητικές φροντίδες (λίπασµα, καθάρισµα χόρτων κ.λπ.) και είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο. Παράγει κάθε δύο χρόνια καρπό, ανθίζει µετά τα µέσα Μαΐου, έχει όψιµη ωρίµανση ∆εκέµβρης-Ιανουάριος και είναι η µόνη ποικιλία που καλλιεργείται και υψόµετρο µέχρι 1.000 µ. Τα δέντρα της φτάνουν τα 10 µέτρα ύψος και έχουν µυτερά φύλλα. Ο καρπός είναι κωνικός, λίγο καµπουρωτός, χρώµατος µαύρο ή µαύρος-µωβ όταν είναι ώριµος µε περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο 20-30%. Πολλοί τη θεωρούν ποικιλία µεικτής χρήσης, δίνει όµως ελαιόλαδο εκλεκτής ποιότητας λεπτόρρευστο και µε κεχριµπαρένιο χρώµα. Σε περιοχές µε πρώιµους παγετούς η συγκοµιδή γίνεται νωρίτερα, από τα µέσα Νοεµβρίου, δίνοντας εξαιρετικής ποιότητας αγουρέλαιο το οποίο µπορεί να καταναλωθεί από τον επόµενο Απρίλιο.  

Κείμενο από το περιοδικό EL, μηνός Μαΐου 2016
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

02-01-2018 08:37αρης

καλημερα χρονια πολλα καλη χρονια! θα μπορουσα να εχω πληροφοριες οσο αφορα το προγραμμα με τισ αγριελιεσ,σασ ευχαριστω εκ των προτερων με εκτιμηση

Απάντηση

01-06-2017 23:22ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΚΙΚΕΣ

Καλησπερα σας και μπραβο για την Αγριελια θα θελατε να μου δωσετε και εμενα πληροφοριες για το προγραμμα, θα σας ημουν ευγνωμων. με εκτιμησση Αλεξανδρος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία