Παρόµοια προβλήµατα αντιµετωπίζουν και περιοχές στα νησιά του Ιονίου και της Στερεάς και ∆υτικής Ελλάδας. Οι ζηµιές αυτές που περιορίζουν την δυναµική της παραγωγής, έρχονται σε µια συγκυρία ανάκαµψης των τιµών στην Ισπανία ενόψει της εκκίνησης της αποθεµατοποίησης και της αύξησης των πωλήσεων που µείωσαν περαιτέρω τα αποθέµατα.
Ζηµιές περασµένων ετών που αγόρασε σε υψηλότερες τιµές προκειµένου να εξυπηρετήσει τα συµβόλαιά του φαίνεται ότι προσπαθεί να καλύψει το ιταλικό εµπόριο. Ύποπτη και παράλογη θεωρούν την κατάσταση στην αγορά παραγωγοί, οι οποίοι λένε στην Agrenda ότι «είναι πολύ νωρίς για απραξία, ακόµη και όταν έχεις στις αποθήκες περσινά ελαιόλαδα, αφού κι αυτά θες να ττα φρεσκάρεις µε φετινά». Παράλληλα το εµπόριο φαίνεται ότι εκµεταλλεύεται τις καλές ποιότητες αλλά και τις περιορισµένες αποθηκευτικές δυνατότητες που έχουν τα ελαιοτριβεία σε Μεσσηνία και Ηλεία, αγοράζοντας σε τιµές περί τα 2,50 ευρώ το κιλό.
Άµυνα στην υπό διαµόρφωση κατάσταση δείχνουν αποφασισµένοι να παίξουν οι Λάκωνες παραγωγοί, οι οποίοι είναι πεπεισµένοι ότι αναπόφευκτα το εµπόριο θα στραφεί σε αυτούς, για να βελτιώσει την ποιότητα του τελικού προϊόντος. «Όσες εναλλακτικές και να έχουν οι έµποροι, η απουσία τους από την περιοχή µας είναι τεχνητή» αναφέρει ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, εξηγώντας πως «το δικό µας ελαιόλαδο είναι που κάνει τη διαφορά σε όλη την Ευρώπη».
Τα κοστολόγια που διαµορφώνονται πάντως µε τις τωρινές τιµές στο εµπόριο, αναµένεται να δηµιουργήσουν µεσοπρόθεσµα προβλήµατα και σε µικρές ελληνικές επιχειρήσεις τυποποίησης, αφού εντείνουν τον ανταγωνισµό µεταξύ αυτών και των πολυεθνικών του ελαιολάδου. «Οι πελάτες µας δεν θα πειστούν να πληρώσουν τις τιµές που είχαµε µε πολύ κόπο καταφέρει να διαµορφώσουµε τελευταία για το ελληνικό ελαιόλαδο» εξηγεί ο Νίκος Ρενιέρης, στέλεχος εξαγωγικής εταιρείας ελαιολάδου µε έδρα τα Χανιά, τονίζοντας πως ευνοοούνται οι κολοσσοί.
Ποιοτικά προβλήµατα αντιµετωπίζει η παραγωγή της Κρήτης, µε Χανιά, Ρέθυµνο και Ηράκλειο να µην έχουν δει ακόµα καλά ελαιόλαδα. Τα πράγµατα στον κρητικό ελαιώνα προϊδέαζαν για µια ιδανική χρονιά φέτος. Μια όψιµη επέλαση του δάκου στα τέλη Σεπτεµβρίου όµως ευνοηµένη από υγρασία και ανοιξιάτικες θερµοκρασίες υποβάθµισε σηµαντικά τη σοδειά. Ο µέσος όρος οξύτητας στα κρητικά ελαιοτριβεία είναι 1,3 γραµµές, ενώ η αγορά κινείται µέχρι τα 2,60 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Σε εγρήγορση για δάκο στην Κρήτη η Βάθη, κινητοποιεί ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ
Σε 859.000 τόνους αποτιµά τα αποθέµατα ελαιολάδου της Ευρώπης η Κοµισιόν, η οποία δηµοσίευσε οδηγίες σχετικά µε την ιδιωτική αποθεµατοποίηση που είχε εξαγγείλει προ ολίγων εβδοµάδων ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν. Από 21 έως 24 Νοεµβρίου θα γίνει ο πρώτος διαγωνισµός στον οποίο θα µπορούν να συµµετέχουν µόνο κράτη στα οποία γίνεται παραγωγή ελαιολάδου. Οι ποσότητες που θα λάβουν ενίσχυση οφείλουν να παραµείνουν εκτός αγοράς για τουλάχιστον 180 ηµέρες.
Μετά βίας μερίδιο 4,5% διατηρεί η Ελλάδα στην Αυστραλία
Μια αναδυόµενη για το ελαιόλαδο αγορά φαίνεται πως είναι η Αυστραλία, η οποία το προηγούµενο έτος αύξησε κατά 7% τις εισαγωγές ελαιολάδου, σύµφωνα µε στοιχεία του IOC. Στην µηνιαία του έκθεση για τον Οκτώβριο, το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου (IOC) κάνει ένα εκτενές αφιέρωµα στην αυστραλιανή αγορά. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Συµβουλίου η χώρα της Ωκεανίας έχει αυξήσει τις εισαγωγές της κατά 10,2% σε σχέση µε το 2012/13 όταν αγόρασε 28.726 τόνους.
Ωστόσο την µερίδα του λέοντος στην αγορά αυτή διατηρούν Ισπανία και Ιταλία, µε ποσοστό 89,9%. Η Ισπανία εξάγει περίπου 23.000 τόνους, µε την Ιταλία να έρχεται δεύτερη µε 5.500 τόνους.
Παρά το έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου που επεκτείνεται µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, η Ελλάδα εξάγει µόλις 1.380 τόνους στην αγορά αυτή. Αξίζει να σηµειωθεί πως το µεγαλύτερο κοµµάτι των εξαγωγών καλύπτουν οι κατηγορίες έξτρα παρθένο και παρθένο, µε τα διαγράµµατα να δείχνουν µια τάση µετριοπαθούς αύξησης των έξτρα παρθένων και κατακόρυφης αύξησης των παρθένων. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ενόψει της υπό συζήτηση εµπορικής συµφωνίας ανάµεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Αυστραλίας, οι προοπτικές για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα ενισχύονται.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Fresher