BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Εκβιαστικές πιέσεις μεσιτών σε παραγωγούς Καλαμών

Με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ελιάς Καλαμών στον κάμπο του Νεοχωρίου στην Αιτωλοακαρνανία να είναι ακόμη ασυγκόμιστο πάνω στα λιόδεντρα, οι παραγωγοί της περιοχής δηλώνουν αμήχανοι για το τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία της σεζόν.

kalamata2-GettyImages-479095728-5af4b6e4c064710036d38cad

Πέτρος Γκόγκος

5
6

Καταγγελίες στο agronews κάνουν λόγο για διασπορά φημών που επιτείνουν το αίσθημα σύγχυσης ανάμεσα στους παραγωγούς, οι οποίες θέλουν το εμπόριο να εμφανίζεται αδιάφορο ως προς την παραγωγή τους, αφού καλύπτει τις ανάγκες του με φτηνές εισαγωγές από Τουρκία και Αίγυπτο. Ακόμη μεγάλος όγκος της παραγωγής δεν έχει ωριμάσει καν, ενώ οι πρόσφατες υγρασίες έχουν ενεργοποιήσει για τα καλά τον διαβρωτικό μηχανισμό του γλοιοσπορίου που σαπίζει τον καρπό.

«Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Η παραγωγή είναι ακόμα πράσινη στα δέντρα ενώ οι έμποροι μας απειλούν ότι και να τις μαζέψουμε οι ελιές θα μείνουν στα αζήτητα» μεταφέρει ο Χρήστος Σαμαντάς, παραγωγός από την περιοχή. Να σημειωθεί εδώ ότι η παραγωγή της περιοχής φτάνει τους 40.000 τόνους.

Η μέση τιμή ορίζεται στο 1,10 για το 200αρι όταν πέρυσι ξεκίνησαν με 1,60 ευρώ ανά κιλό στην περιοχή, με την τιμή να κορυφώνεται ξεπερνώντας τα 2 ευρώ στη πορεία.

«Και αμάζευτες να τις αφήσετε θα φέρουμε από Τουρκία και Αίγυπτο» λένε στους παραγωγούς οι μεσίτες στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Σαμαντά. Την ίδια στιγμή, και ο καιρός δυσκολεύει τους παραγωγούς, αφού ενώ οι βροχές το προηγούμενο διάστημα ξεδίψασαν τα δέντρα, οι τελευταίες υγρασίες όπως σημειώθηκε δυσκολεύουν την υγεία του ελαιώνα, ενώ εφόσον ο χειμώνας δείξει το βαρύ του πρόσωπο από νωρίς, δεδομένης της οψιμότητας της χρονιάς, ενδέχεται να σταφιδιάσει ο καρπός, βάζοντας ένα ακόμη εμπόδιο στην εμπορευσιμότητά του.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

29-11-2019 14:22Γιάννης

Αυτό που περιγράφεται στο άρθρο είναι η πραγματικότητα. Οι έμποροι θέλοντας προφανώς να ελέγξουν τις ακραίες τιμές των προηγούμενων χρόνων αποφάσισαν, με την πρόφαση της αναμενόμενης (αλλά αβέβαιης) μεγάλης εφετινής παραγωγής, να τις ρίξουν σε εξευτελιστικά επίπεδα με αποτέλεσμα ομως την πρόκληση μεγάλων ζημιών στους παραγωγούς. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ποιότητα του προϊόντος την επόμενη χρονιά δεδομένου ότι τα έξοδα καλλιέργειας είναι τεράστια. Το πρόβλημα επομένως με τις ακραίες τιμές των προηγούμενων χρόνων δεν λύνεται με βίαιη διόρθωση των τιμών από την πλευρά των τυποποιητών, αλλά με σύνεση και από τις δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία θα πρέπει να κινητοποιηθεί ελέγχοντας το ενδεχόμενο να εξάγονται οι εισαγόμενες από τους τυποποιητές ελιές ως ελληνικές. Αν δεν το κάνει με τα σημερινά δεδομένα είναι σίγουρο ότι ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς θα οδηγηθεί σε εξαθλίωση με προφανή τα αρνητικά αποτελέσματα και για τη χώρα.

Απάντηση

28-11-2019 21:46Θωμας

Καλά στα ροδάκινα αυτό γίνετε κάθε χρόνο μην αγχώνεστε...

Απάντηση

28-11-2019 17:26Νικος

Μπορείτε να μας πείτε επώνυμα τα ονόματα από τους μεσίτες εγώ θα έλεγα απ' τους ρουφιάνους και μετά το λόγο έχει ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Απάντηση

28-11-2019 17:23Νικος

Μπορείτε να μας πείτε τα ονόματα από τους μεσίτες επώνυμα κι από εκεί και πέρα είναι θέμα εισαγγελεα

Απάντηση

28-11-2019 16:07Nέος Αγρότης

Δυστυχώς Κύριοι πτώχευσε ο αγροτικός τομέας. Του νόμους που έχουν ψηφίσει για την εισαγωγή αδασμολόγητων,αφορολόγητων αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες δεν λέει κανένας. Τώρα τζάμπα φωνάζουμε. Ο καθένας για την πάρτη του και ο Θεός για όλους.

Απάντηση

28-11-2019 11:54giorgos

Κύριε Πανάγο για μια ακόμα φορά παίρνετε το μέρος των μεταποιητών, κατηγορώντας τους μεσίτες για εκβιαστικές τακτικές. Οι μεσίτες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αγοράζουν προϊόν για λογαριασμό των μεταποιητών. Για τα εργοστάσια, ως συνήθως δεν λέτε κουβέντα. Και επειδή νομίζετε ότι έχουμε κοντή μνήμη, ΕΣΕΙΣ πέρυσι ήσασταν ΚΑΤΑ των παραγωγών.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία