BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Στεγνή από ρευστότητα η αγορά ελαιολάδου

Υποτονική η ζήτηση από το εγχώριο εµπόριο, παρά τις χαµηλές τιµές στον παραγωγό, ενώ παράλληλα το ενδεχόµενο επιβολής δασµών και στο ελληνικό ελαιόλαδο εξετάζουν τώρα οι ΗΠΑ.

22-35_6

Πέτρος Γκόγκος

0
3

Όπως αναφέρει η Agrenda, δεν είναι µόνο οι χαµηλές τιµές αυτές που προβληµατίζουν το τελευταίο διάστηµα την αγορά ελαιολάδου, είναι και η υποτονική ζήτηση που δεν αφήνει περιθώρια για κινητικότητα και ρευστότητα στους συντελεστές. Μάλιστα το πλαίσιο αυτό είναι που δίνει το πλεονέκτηµα στο εµπόριο ώστε να εκµεταλλευτεί και στη συνέχεια τον συσσωρευµένο όγκο προϊόντος διατηρώντας την πίεση των τιµών, όπως υπογραµµίζουν παραγωγοί στην Agrenda καθ’ όλη τη διάρκεια της εµπορικής περιόδου.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη γειτονική Ιταλία, µε τους παραγωγούς και τους συνεταιρισµούς να κάνουν λόγο για µια «κρίση τιµών», αφού από την αρχή της ελαιοκοµικής περιόδου µέχρι σήµερα η τιµή έχει υποχωρήσει κατά 40,32% ως προς τα υψηλότερα επίπεδα. Στην αγορά του Μπάρι, έξτρα παρθένα ελαιόλαδα µε οξύτητα µέχρι 0,4% πωλούνται από 3,30 ευρώ το κιλό µε ταβάνι τα 3,70 ευρώ.

Στη Λακωνία η τιµή µετά βίας κρατάει τα 3 ευρώ το κιλό και αυτό συµβαίνει σε περιορισµένες ποσότητες, σύµφωνα µε τον Παναγιώτη Ντανάκα από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Μολάων Πακίων.

Την ίδια στιγµή, σε διαδικασία επανεξέτασης της λίστας µε δασµούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αγροδιατροφής βρίσκεται το υπουργείο Εµπορίου των ΗΠΑ (USTR), καλώντας σε δηµόσια διαβούλευση τα ενδιαφερόµενα µέλη, επί µιας ανανεωµένης λίστας προϊόντων υποψήφιων για επιβολή δασµού, στην οποία συµπεριλαµβάνονται το ελληνικό ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές και το κρασί.

Στη νέα λίστα συµπεριλαµβάνονται τόσο τα τυποποιηµένα όσο και τα χύµα ισπανικά ελαιόλαδα, καθώς και οι αντίστοιχες συσκευασίες ελαιολάδων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Μετά τις 13 Ιανουαρίου το υπουργείο Εµπορίου των ΗΠΑ αναµένεται να αποφασίσει σε ποια προϊόντα της λίστας, που ήδη βρίσκεται σε ισχύ, θα αφαιρεθούν από αυτήν ή θα µειωθεί ο συντελεστής φορολόγησής τους και ποια νέα προϊόντα θα προστεθούν µε δασµό που µπορεί να φτάσει και το 100%.

Να σηµειωθεί λοιπόν πως τίποτα ακόµα δεν είναι βέβαιο. Οι τελικοί δασµοί ενδέχεται να είναι µικρότεροι σε αξία και να µην αφορούν όλα τα κράτη-µέλη. Ωστόσο σε ένα αρνητικό σενάριο αυτό που προβληµατίζει είναι το µεγάλο πλεονέκτηµα που θα αποκτήσουν τα ελαιόλαδα Τρίτων χωρών στην αµερικανική αγορά.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails Top 50».
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

17-12-2019 22:28Δημητρης

Σιγουρα παιζονται μεγαλα παιχνιδια και την πληρωνουμε εμεις οι παραγωγοι.....κανενας δε μιλαει..και περιμενουμε ποτε θα βγει ο συνδικαλιστης τεμπελης να κλεισει ο δρομο...μια ζωη τα ιδια και τα ιδια..δουλευουμε για μια ντουζινα καραγκιοζηδες που εκμεταλευονται το κοπο μας.

Απάντηση

17-12-2019 21:45Σωτήρης Αναγνωστοπουλος

Ρε ουστ!!!

Απάντηση

17-12-2019 15:29Τζακας νικος

Μηπως εαν το δυναμαι το ελαιολαδο με συσκευασια ηταν το καλυτερο δυνατον? Οι αρμοδιοι τι λενε? Οι εμποροι με συναιτεριστες κανουν παρτυ! Δεν μαζευουν, ουτε καλλιεργουν αυτοι ελιες!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία