Λύσεις από λάθος δρόµο δείχνουν να αναζητούν οι εµπλεκόµενοι εγχώριοι φορείς του ελαιολάδου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, του οποίου η τιµή δέχεται πιέσεις και όταν είναι λίγο και όταν είναι πολύ, ενώ όταν υπάρχουν και απρόβλεπτοι εξωγενείς παράγοντες, όπως οι δασµοί Τραµπ στο ισπανικό, τα πράγµατα γίνονται ακόµη χειρότερα.
Παρότι άπαντες συµφωνούν ότι το ελληνικό ελαιόλαδο υπερέχει ποιοτικά και ειδικές µελέτες ιδρυµάτων το κατατάσσουν στα προϊόντα αιχµής για την ελληνική οικονοµία, δυστυχώς µέχρι σήµερα δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρχει ένα οργανωµένο δίκτυο που θα αγκαλιάζει συνολικά κι όχι αποσπασµατικά την παραγωγή, τυποποίηση και εµπορία, αφήνοντας πίσω το ανώνυµο και χύµα προϊόν.
Εντούτοις, ένα ακόµη στρατηγικό σχέδιο, αναµεσά στα τόσα άλλα που είναι... καθοδόν, εξαγγέλθηκε πως ετοιµάζεται και για την ελαιοκοµία, κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη µε την Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Ελαιολάδου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκαν οι δυνατότητες λήψης µέτρων για την αντιµετώπιση της πολύ χαµηλής τιµής του στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Με μια βαλίτσα γεμάτη όσπρια κέρδισαν θέση στα ευρωπαϊκά ράφια
Το σχέδιο πάντως, µε βάση ανακοίνωση του υπουργείου «θα θέτει βραχυπρόθεσµους, µεσοπρόθεσµους και µεσοµακροπρόθεσµους στόχους», και µένει βέβαια να φανεί στην επόµενη συνάντηση του υπουργού µε την Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Ελαιολάδου η οποία έχει οριστεί για τις 10 Μαρτίου, αν θα συζητηθεί κάτι πιο συγκεκριµένο ή απλά θα εκκινήσει η εκπόνηση του µε τη σύσταση µίας ακόµη οµάδας εργασίας ή επιτροπή παρακολούθησης και συντονισµού κ.ο.κ.
Αιτία η Ισπανία
Απέναντι πάντως στη δυνατότητα λήψης µέτρων αναχαίτισης των χαµηλών τιµών παραγωγού, επίσης δεν ειπώθηκε κάτι συγκεκριµένο, πάρα µόνο ότι συνδέεται µε τη µεγάλη προσφορά, κυρίως λόγω Ισπανίας, και τους πρόσθετους δασµούς 25% από τις ΗΠΑ, που τις επιβλήθηκαν µε αποτέλεσµα ένα µεγάλο τµήµα της ισπανικής παραγωγής να διοχετευτεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα εξαιρετικά υψηλά αποθέµατα της ΕΕ, που εκτιµώνται σε 859.000 τόνους για το 2018-2019 (το 88% στην Ισπανία), σε συνδυασµό µε µια µέση παραγωγή που αναµένεται για το 2019-2020, απειλεί να διατηρήσει την αγορά ελαιολάδου στην ΕΕ υπό πίεση.
Μέτρα προώθησης αντί ιδιωτικής αποθεµατοποίησης για στήριξη εµπορευσιµότητας του ελληνικού ελαιολάδου
Μπορεί το µέτρο της ιδιωτικής αποθεµατοποίησης να έχει ενεργοποιηθεί από την Κοµισιόν, προκειµένου να αποσυµφορεθεί η αγορά από τα υψηλά αποθέµατα ελαιολάδου, εντούτοις απορρίπτεται ως λύση από τη χώρα µας, καθώς εκτιµάται πως δεν θα φέρει αποτελέσµατα µε βάση τη σηµερινή εικόνα της παραγωγής και εµπορίας στην ελληνική αγορά. Εξάλλου, οι δικλείδες και οι προϋποθέσεις για ένταξη στο µέτρο απαιτούν χρόνο, οργάνωση και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αντίθετα και στη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µε την Ε∆ΟΕ, προκρίθηκε η λήψη µέτρων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγής της ελαιοκοµίας αλλά και για την ενίσχυση των προωθητικών δράσεων και τη στήριξη της εµπορευσιµότητας του ελαιολάδου, χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτοµέρειες, δηλαδή αν θα γίνουν µέσω ∆ιεπαγγελµατικής (όπως σε άλλα προϊόντα).
Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου.
27-02-2020 22:02unsigned
<<αφήνοντας πίσω το ανώνυµο και χύµα προϊόν.>> While I agree that the market for olive oil and therefore a lot of the food is not organized correctly and therefore proves the charge of theft of legal tender; I want to make the point that we must not castigate the <<χύµα προϊόν.>>. For one thing, we do find out that we must not eliminate participants from the market. A free and fair market is a free exchange between producer and consumer according to their preferences. I grew up in a village and my mother used to send me to a neighbor to purchase the olive oil we needed. The price was always the going price. Eliminating participants from a market through price agreements, pooling and other networks is a serious crime.
Απάντηση