BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Θετικός ο Βορίδης για ενίσχυση βάσει τιμής των ελαιοκαλλιεργητών

Κατ’ αρχήν θετικός τίθεται ο υπουργός Μάκης Βορίδης για µια ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών µε έναν µηχανισµό κατώτατης εγγυηµένης τιµής σαν αυτό που επιχειρούν να θέσουν σε εφαρµογή οι Ισπανοί.

Diepagelmatiki-elaioladou-2-Mart-20

Γιάννης Πανάγος

3
1

Κεντρικό θέµα στη σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης µε εκπροσώπους της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ελαιολάδου το µεσηµέρι της Τρίτης 10 Μαρτίου, αποτέλεσε το ενδεχόµενο αυτό, µε τον κ. Βορίδη να ζητάει τη γνώµη των εκπροσώπων απ´ όλο το φάσµα της αλυσίδας αξίας του ελαιολάδου για τον τρόπο µε τον οποίο θα µπορούσε να εφαρµοστεί η πρακτική της κατώτατης εγγυηµένης τιµής στην εγχώρια αλυσίδα.

Σηµειώνεται ωστόσο ότι από την πλευρά των µεταποιητών το σενάριο αυτό δεν έγινε αποδεκτό µε θέρµη, αφού προβάλλεται η δυσκολία µε την οποία θα µπορούσαν να οριστούν τα κοστολογικά στοιχεία που πρέπει να συνυπολογιστούν σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Αντίθετα, µετ’ επιτάσεως τίθεται το ζήτηµα από τους ελαιοκαλλιεργητές.

Απ’ ό,τι φαίνεται το υπουργείο «αγωνιά» να βρει έναν τρόπο διόρθωσης της ανίσχυρης διαπραγµατευτικής θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου αλλά και ανακούφισης των παραγωγών για την απώλεια εισοδήµατος που καταγράφεται φέτος. Σε κάθε περίπτωση όποιο κι αν είναι τελικά το καθεστώς που θα επιλεχθεί, θα υπάρξει κάποια ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, σύµφωνα µε τα όσα συζητήθηκαν στην σύσκεψη της Τρίτης.

Είναι βέβαιο ότι τις επόµενες µέρες θα υπάρξουν νέα στοιχεία, µε βάση και την πρόοδο επί του θέµατος στην Ισπανία. Εκεί, οι παραγωγοί έδωσαν ξανά ραντεβού στους δρόµους την περασµένη εβδοµάδα καθώς βλέπουν «τρύπες» στο νέο καθεστώς για τις «εγγυηµένες τιµές» παραγωγού. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις της Ισπανίας σηµειώνουν πως ναι µεν αποτελεί µία ιστορική απόφαση στα όρια της «ουτοπίας» το βασιλικό διάταγµα που ορίζει ότι κανένας παραγωγός δεν θα πληρώνεται τιµή κάτω του κόστους από τη µεταποίηση, αλλά η νέα ρύθµιση αυτή, έχει πολλές παγίδες. «Ποιος θα µετράει αυτό το κόστος; Ποιος θα αποφασίζει ποιοι παράγοντες κόστους θα υπολογίζονται;» είναι µερικά από τα ερωτήµατα που θέτουν.

Υπενθυµίζεται ότι το θέµα της ανακούφισης των ελαιοπαραγωγών έχει ξεκινήσει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σύσκεψη µε την πολιτική ηγεσία στο Μέγαρο Μαξίµου στις αρχές του µήνα, µε τα νέα δεδοµένα να επιβεβαιώνουν ρεπορτάζ της Agrenda της προηγούµενης εβδοµάδας στο οποίο αναφερόταν ότι το παράδειγµα διαχείρισης της κρίσης του ελαιοκοµικού τοµέα στην Ισπανία, µε την θέσπιση κατώτατης εγγυηµένης τιµής, συνιστά πρώτης τάξεως αφορµή για περαιτέρω σκέψεις από την κυβέρνηση επί του θέµατος.

 

∆ιαρθρωτικές παρεµβάσεις

Στην σύσκεψη της Τρίτης 10 Μαρτίου συζητήθηκαν και άλλα θέµατα όπως είναι ορισµένες αναγκαίες διαρθρωτικές παρεµβάσεις στον κλάδο που θα µπορούσαν να µειώσουν το κόστος παραγωγής. Παράλληλα διερευνήθηκαν κίνητρα που θα µπορούσαν να δοθούν προκειµένου να προχωρήσουν  ορισµένες συγχωνεύσεις σε ελαιοτριβεία καθώς και που θα διευκόλυναν παρεµβάσεις συνεταιριστικών οργανώσεων, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτοµέρειες. Επιπλέον τέθηκαν ξανά διαχρονικά αιτήµατα της ∆ιεπαγγελµατικής Ελαιολάδου όπως είναι η βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος, η καταπολέµηση της διακίνησης χύµα ελαιολάδου καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων του ΕΦΕΤ.

 

Στρατηγικό σχέδιο

Τον προηγούµενο µήνα είχε πραγµατοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση στη Βάθης, µε την ηγεσία του υπουργείου να ζητά από την ∆ιεπαγγελµατική να εκπονήσει ένα τελικό στρατηγικό σχέδιο για τον ελαιοκοµικό τοµέα το οποίο θα κατέθετε στην σύσκεψη της Τρίτης. Ωστόσο σύµφωνα µε τις πληροφορίες, αν και ήταν «έτοιµο» δεν κατατέθηκε αφού εκτός του ότι δεν υπήρχε η αναµενόµενη απαρτία από υπηρεσιακούς παράγοντες, οι φορείς της Ε∆ΟΕ θέλησαν να προχωρήσουν σε περαιτέρω «βελτιώσεις», µε την δέσµευση να το καταθέσουν το προσεχές διάστηµα.

Σηµειώνεται τέλος πως µετά την συνάντηση µε τον υπουργό, σε χώρο του υπουργείου τα µέλη της ∆ιεπαγγελµατικής συσκέφθηκαν σε ∆ιοικητικό Συµβούλιο, αποφασίζοντας να καλέσουν σε Γενική Συνέλευση της Ε∆ΟΕ στις 17 Μαρτίου.



Σε σύσκεψη που έκαναν τα μέλη της ΕΔΟΕ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, αποφασίστηκε η σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης στις 17 Μαρτίου


Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Θέμα ειδικής ενίσχυσης ελαιοπαραγωγών στη σύσκεψη στο υπουργείο

Με θετική όσμωση μετά από τη συζήτηση στο Μαξίμου συναντιούνται την Τρίτη 10 Μαρτίου εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, σε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο, που αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης ειδικών μέτρων ενίσχυσης των ελαιοκαλλιεργητών.

Εκτιµάται µάλιστα ότι το παράδειγμα διαχείρισης της κρίσης του ελαιοκομικού τομέα στην Ισπανία, με την θέσπιση κατώτατης εγγυημένης τιμής, συνιστά πρώτης τάξεως αφορµή για περαιτέρω σκέψεις από την κυβέρνηση επί του θέµατος.

Το πνεύμα των ημερών μαρτυρά μια πρόθεση άμεσης άμβλυνσης της οικονομικής πίεσης που υφίστανται από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου οι παραγωγοί, έπειτα και από την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την περασμένη Πέμπτη 5 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, έγινε αναφορά στα µέτρα που λαµβάνουν οι Ισπανοί µε την καθιέρωση κατώτατης εγγυηµένης τιµής για το προϊόν.

Ειδικότερα, η ειδική ενίσχυση των παραγωγών ελαιολάδου στο δρόµο που κινείται ήδη η ισπανική κυβέρνηση µε τη θέσπιση κατώτατης εγγυηµένης τιµής, η επαναφορά της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και περαιτέρω χρηµατοδοτικές διευκολύνσεις για τα αγροτικά δάνεια που σχετίζονται µε επενδυτικά προγράµµατα, έβγαλε η δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την προηγούμενη εβδομάδα. 

Το θέµα της συνάντησης ήταν ο προγραµµατισµός δράσης του υπουργείου για το 2020, ωστόσο αποτέλεσε αφορµή για βαθύτερη ενασχόληση µε ζέοντα ζητήµατα της επικαιρότητας, όπως είναι, οι χαµηλές τιµές  παραγωγού στο ελαιόλαδο, η ασφυκτική από πλευράς ρευστότητας κατάσταση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και οι δυσκολίες στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραµµάτων, παρά τα προβλεπόµενα υψηλά ποσοστά κοινοτικών επιχορηγήσεων.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει ικανοποιηµένος από την «πρόοδο» στο έργο του υπουργείου, ανήσυχος ωστόσο από το κλίµα γκρίνιας που συντηρείται στις τάξεις των αγροτών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους ελαιοκαλλιεργητές, όπου, λόγω Κρήτης, ο πρωθυπουργός δείχνει ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένος. Στο σηµείο αυτό έγινε αναφορά στα µέτρα που λαµβάνουν οι Ισπανοί µε την καθιέρωση κατώτατης εγγυηµένης τιµής για το προϊόν. Εκτιµάται µάλιστα ότι αυτό συνιστά πρώτης τάξεως αφορµή για περαιτέρω σκέψεις από την κυβέρνηση επί του θέµατος. Σηµειωτέον ότι η Agrenda ανέλυσε διεξοδικά από την περασµένη εβδοµάδα το πλέγµα µέτρων που εισήγαγε και µάλιστα µε βασιλικό διάταγµα, ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας. Πιο συγκεκριµένα και µε αφορµή το ελαιόλαδο, θεσµοθετείται το κόστος παραγωγής ως ελάχιστο στοιχείο στις συµβάσεις του αγρότη µε τον µεταποιητή.   

Για µια ακόµη φορά, απασχόλησε και το θέµα του αγροτικού πετρελαίου, ως µέτρο ευρείας κλίµακας το οποίο θα µπορούσε να αµβλύνει την οικονοµική πίεση που υφίστανται αυτό τον καιρό οι αγρότες και να προλάβει ενδεχοµένως τα χειρότερα. Η απόφαση παραµένει «δέσµια» της δηµοσιονοµικής θέσης της χώρας και των νέων προβληµάτων που σωρεύουν κορονοϊός και µεταναστευτικό. Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο και το θέµα της χρηµατοδότησης του αγροτικού τοµέα και ειδικά της δανειοδοτικής διευκόλυνσης των δικαιούχων επενδυτικών προγραµµάτων (Σχέδια Βελτίωσης, Εµπορία - Μεταποίηση κ.α.). Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τη δυσκολία των εµπορικών τραπεζών να κινηθούν αποφασιστικά στο ζήτηµα, τόσο ως προς τους γενικότερους όρους των χορηγήσεων όσο και ως προς το επίπεδο επιτοκίων µε το οποίο τιµολογούν.


Το Δελτίο Τύπου της ΕΔΟΕ αναφέρει:

Η ανάπτυξη της ελαιοκομίας, μέσα από ένα μέσο-μακροπρόθεσμο εθνικό στρατηγικό σχέδιο, αποτέλεσε το κύριο θέμα της σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη και τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΕΔΟΕ, στις 10/3/20. 

 

Από πλευράς ΥπΑΑΤ συμμετείχαν επίσης ο κ. Νίκος Ταβουλάρης, Διευθυντής του Γεν.Γραμματέα κ. Γεώργιου Στρατάκου (ο οποίος εκτάκτως απουσίαζε) και η Γεν. Διευθύντρια Τροφίμων κα Χρ. Παπαδημητρίου.

 

Από πλευράς ΕΔΟΕ παρευρέθησαν εκπρόσωποι των παραγωγών (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: κκ. Γωνιωτάκης, Καραπάνος), ελαιουργών (ΠΑΣΕΛ: κ. Καραγιάννης) πυρηνελαιουργών (ΣΠΕΛ: κ. Γιαννούλης) & τυποποιητών-εξαγωγέων (ΣΕΒΙΤΕΛ κ.κ. Καραχανίδης, Ζαβάκος, Αντωνιάδης).

Σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στον ελαιοκομικό τομέα, έγινε αναφορά και στους παράγοντες διαμόρφωσης των τιμών σε εθνικό, ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο, ενώ σημειώθηκε ότι είναι αδύνατη η όποια προστασία του εισοδήματος των παραγωγών ή των υπολοίπων εμπλεκόμενων με τον τομέα, με παρεμβατικά μέτρα.

 

Αντιθέτως, στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο προϊόν, η αύξηση της ποσότητας προϊόντος που διακινείται επώνυμο και τυποποιημένο, ο έλεγχος στην ποιότητα του διακινούμενου προϊόντος, η στήριξη δράσεων εξωστρέφειας κλπ.

Τέθηκαν επίσης στην συζήτηση τα πιο κάτω θέματα:

 

  • η λήψη μέτρων και κινήτρων για την δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων, ακόμα και μέσω συγχωνεύσεων, από τον πρωτογενή τομέα και τις οργανώσεις παραγωγών, μέχρι τα ελαιουργεία, τα τυποιητήρια και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
  • η ανάγκη συστηματικής ενημέρωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία για την τήρηση ορθών πρακτικών προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας.
  • η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμιση των ασθενειών του ελαιόδενδρου, τις άμεσες γεωργικές προειδοποιήσεις, την ασφάλιση της παραγωγής κλπ.
  • η αξιοποίηση των επιστημονικών ευρημάτων και μελετών για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιολάδου.
  • η στήριξη και προώθηση των αναγνωρισμένων περιοχών Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και των βιολογικών ελαιολάδων.
  • η κατάργηση όλων των αντικινήτρων και εμποδίων στις εξαγωγές ελαιολάδου και ελαιοκομικών προϊόντων και η στήριξή τους, με στόχο την διεύρυνση της επώνυμης παρουσίας σε αγορές του εξωτερικού.
  • η στήριξη του ρόλου και του έργου του ΕΦΕΤ για την διασφάλιση της νομιμότητας και διαφάνειας στη διακίνηση του ελαιολάδου στη εσωτερική αγορά.
  • η αναβάθμιση της διοικητικής και δαιχειριστικής οργάνωσης όλων των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων για την αποτελεσματικότερη και δυναμικότερη κάθετη παρέμβαση και η εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων στους φορείς - Μέλη τους.

 

Ο Υπουργός κ. Βορίδης, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια υλοποίησης των άμεσης ανάγκης μέτρων, καθώς και την διασφάλιση μιας ουσιαστικής συνεργασίας του υπηρεσιακού μηχανισμού του ΥπΑΑΤ με την ΕΔΟΕ.

 Από πλευράς της ΕΔΟΕ, ο Πρόεδρος κ. Γιαννούλης ευχαρίστησε τον υπουργό για την εξαιρετική συνεργασία του και το θετικό κλίμα προσέγγισης των κλαδικών προβλημάτων και υποσχέθηκε ότι θα επανυποβληθούν άμεσα όλες οι προτάσεις προκειμένου να δρομολογηθούν οι δυνατές λύσεις.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-03-2020 17:28Ορφανος

Οταν το ζητησαμε σαν συλλογοι ΑΜΘ για το αιγοπροβειο γαλα δεν γινοταν Τωρα γινεται για το λαδι Δυο μετρα και δυο σταθμα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία