BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Σύλλογο παραγωγών φέρνουν οι πιέσεις στην ελιά Καλαμών, πιο καλά για τη Χαλκιδικής

Στη συγκρότηση Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Ελιάς Καλαμών, με καταφεύγουν οι καλλιεργητές της Αιτωλοακαρνανίας, κίνηση που δείχνει να είναι αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που υφίσταται φέτος η αγορά του προϊόντος και των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί.

YmYhNiZpDTQN0yvIeTbi

4
0

Ξεκινάμε από την Τετάρτη 8 Ιουλίου τις εγγραφές μελών για τη δημιουργία του Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας “Η Αιτωλοακαρνανία”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πρωτεργάτες της κίνησης.

Οι ενδιαφερόμενοι προς ένταξη στον Σύλλογο καλούνται να συμπληρώνουν μια υπεύθυνη δήλωση, με τα στοιχεία τους και την διατύπωση «επιθυμώ την εγγραφή μου στον Αγροτικό Σύλλογο Ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας “Η Αιτωλοακαρνανία” και καταθέτω την ετήσια συνδρομή των 10 ευρώ».

Η σημερινή εικόνα σε ό, τι αφορά στην Ελιά Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία, δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια αδράνειας και μοιρολατρίας. Την πορεία της Ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας προς την κατεύθυνση και το τέλος που ο καπνός βίωσε, στο νομό μας, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και με τα δικαιώματα των έννομων ενεργειών που μας παρέχει ο Νόμος, μέσω του Καταστατικού λειτουργίας του Συλλόγου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Όπως έγραφε πριν από μέρες η Agrenda, σηµαντικά αποθέµατα στα χέρια των παραγωγών και υποτονική δραστηριότητα στην διεθνή αγορά επιτραπέζιας ελιάς υποχρεώνει τον κλάδο να υποβάλει αίτηµα ένταξης των παραγωγών στους ΚΑ∆ που χρήζουν κρατικής στήριξης ή άλλων ελαφρύνσεων ή και διευκόλυνσης πρόσβασης σε χρηµατοδοτικά εργαλεία, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία.

Άλλες χρονιές τέτοια περίοδο τα αποθέµατα επιτραπέζιας ελιάς βρίσκονταν στα τελειώµατα, ωστόσο φέτος φαίνεται ότι έχει µείνει πίσω το μισό της συνολικής παραγωγής µαύρης επιτραπέζιας ελιάς, µε τους παραγωγούς να δίνουν αποθηκευµένες ποσότητες στη βιοµηχανία σε µικρές δόσεις, υποστηρίζει η ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Σημειωτέον ότι για ένα μεγάλο διάστημα η κατανάλωση είχε µειωθεί κατά 70% γεγονός που αποδίδεται στο κλείσιµο του καναλιού της εστίασης σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Σε καλύτερη θέση η ελιά Χαλκιδικής

Με καλή καρπόδεση, παρά τα κάποια κρούσματα με πυρηνοτρύτη και παραμορφωτικό άκαρι, εξελίσσεται μέχρι στιγμής η ελαιοκαλλιέργεια στις περισσότερες περιοχές της Χαλκιδικής, για την τοπική επιτραπέζια ποικιλία πράσινης ελιάς, ενώ ικανοποιητική ροή φαίνεται να υπάρχει και στις εξαγωγές του προϊόντος, βάζοντας βάσεις για μια καλή σεζόν.

«Η χρονιά δείχνει πως θα είναι καλή. Ένα χαλάζι που είχαμε στο στάδιο της ανθοφορίας δεν έκανε ιδιαίτερη ζημιά. Η καρπόδεση έγινε σωστά, ενώ την περίοδο που διανύουμε οι παραγωγοί κάνουν τις επεμβάσεις φυτοπροστασίας για το δάκο και τον πυρηνοτρύτη. Γενικά πάμε καλά», μας αναφέρει ο ελαιοκαλλιεργητής Γιώργος Γκαρλής από την Ορμύλια.

Ειδικά για το θέμα του πυρηνοτρύτη, αλλά και του παραμορφωτικού ακάρεως, ο συνομιλητής μας τονίζει πως σοβαρά προβλήματα θα έχουν οι αγρότες που δεν είναι επιμελείς στις επεμβάσεις φυτοπροστασίας.

Καλή εικόνα, προς ώρας, μας μεταφέρει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Ευάγγελος Μισαηλίδης. «Στην περιοχή μας η καλλιέργεια προχωρά κανονικά και φαίνεται πως θα έχουμε και φέτος αρκετή παραγωγή. Μέχρι πρόσφατα είχαμε αρκετές βροχές και τώρα αρχίσαμε και τα ποτίσματα. Επίσης όσοι έχουν φροντίσει σωστά τα δέντρα τους δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με ασθένειες», περιγράφει ο κ. Μισαηλίδης, προσθέτοντας πως παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στα Μουδανιά, τη Γερακινή και τον Άγιο Μάμα.

Στην περιοχή της Τρίγλιας, ωστόσο, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, Δημήτρης Δελημανώλης, αν και στην αρχή η καρπόδεση στους ελαιώνες ήταν καλή, η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας το Μάιο σε συνδυασμό με κάποιες βροχοπτώσεις, έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα καρπόπτωσης. Τοπικά επίσης, φαίνεται να είναι έντονο το πρόβλημα με τον πυρηνοτρύτη και το παραμορφωτικό άκαρι.

«Βάλαμε παγίδες και σε μια ημέρα γέμιζαν με πυρηνοτρύτη», σημείωσε ο κ. Δελημανώλης, συμπληρώνοντας πως παρότι οι ελακοκαλλιεργητές έκαναν τις επεμβάσεις, η μεγάλη συχνότητα βροχών μείωσε σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους, γιατί η φυτοπροστασία ξεπλενόταν. «Το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, θα το δούμε το Σεπτέμβριο», τόνισε.

Το ευχάριστο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες όλων των συνομιλητών μας, είναι ότι στις μεταποιητικές μονάδες της περιοχής, καθημερινά υπάρχει ροή φορτηγών που φορτώνουν μεταποιημένες ελιές για εξαγωγές και όπως επισημαίνουν όλοι τους, «είναι ένα καλό σημάδι. Αν οι αποθήκες δεν έχουν αποθέματα, μπαίνουν οι βάσεις να πάμε σε καλές τιμές και φέτος. Ίσως να μην πιάσουμε τα 1,50 ευρώ το κιλό, που τιμολογήθηκε η πρώτη κατηγορία, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε τα 1,10 – 1,20 ευρώ το κιλό. Πρέπει ωστόσο να πούμε πως είναι περισσότερο προσδοκία, διότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια ασφαλή εκτίμηση».

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα τεκτενόμενα στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς στο ένθετο «Ελαίας Καρπός» που κυκλοφορεί με την Agrenda το Σάββατο 11 Ιουλίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία