BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Πιο ελλειμματικές και από την παραγωγή οι τιμές για την ελιά Χαλκιδικής

Την ώρα που η µεγάλη πλειονότητα των ελαιοκαλλιεργητών του νοµού ετοιµάζεται να µπει στα κτήµατα το Σαββατοκύριακο για τη συγκοµιδή του προϊόντος και ενώ η περιρρέουσα ατµόσφαιρα έκανε λόγο για 1,40 – 1,50 ευρώ το κιλό, για την κατηγορία των έως 110 τεµαχίων, δύο από τις µεγαλύτερες µεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου, ανακοίνωσαν, για πρώτη φορά τόσο νωρίς, τιµοκαταλόγους µε 1 ευρώ το κιλό, για την ανώτερη ποιοτική κατηγορία ελιάς. Όπως ήταν φυσικό η ανώµαλη αυτή προσγείωση προκάλεσε αισθήµατα οργής και απογοήτευσης στις τάξεις των παραγωγών, οι οποίοι µιλούν για τιµές κάτω του κόστους και ότι µε αυτές τις συνθήκες είναι προτιµότερο να πάνε τις ελιές για λάδι.

ab413730bb71dd4855c6e1caa972bc21_XL

Λεωνίδας Λιάμης

25
0

«Οι τιµές αυτές είναι εξευτελιστικές. Προσπαθούν να µας πιάσουν στον ύπνο για να µη ξεφύγει ο τιµοκατάλογος. Να µπορούν να δώσουν άλλα 10 ή 20 λεπτά, στη συνέχεια της συγκοµιδής και να φανεί ότι κάνουν και υποχωρήσεις», ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ. Σηµάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης. Ο ίδιος πάντως, εµφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα µείνουν σε αυτά τα επίπεδα οι τιµές, καθώς, όπως σηµείωσε «ακόµη δεν έχουν µπει στο παιχνίδι οι υπόλοιπες τοπικές βιοµηχανίες». Κατά µια εκδοχή πάντως, οι τιµοκατάλογοι που κυκλοφόρησαν στα µέσα της περασµένης εβδοµάδας είναι ενδεικτικοί και ότι θα ακολουθήσουν και συµπληρωµατικά δελτία µε τις οριστικές τιµές ανά ποιοτική κατηγορία.

Η µειωµένη παραγωγή και η έλλειψη αποθεµάτων άλλα δείχνει…

Το κλίµα όλες τις προηγούµενες ηµέρες στη Χαλκιδική, ωστόσο, ήταν εκ διαµέτρου αντίθετο, µε τους παραγωγούς να αποφαίνονται ότι τα 1,40-1,50 ευρώ το κιλό, που πλήρωσε πέρσι η µεταποίηση στα 110 τεµάχια συµβατικής καλλιέργειας και τα 1,80-1,90 ευρώ το κιλό στα βιολογικής, είναι µια ρεαλιστική επιδίωξη και για φέτος.

Η πεποίθησή τους αυτή εδραζόταν στις συγκλίνουσες προβλέψεις ότι η φετινή παραγωγή θα είναι, τελικώς, ελαφρώς χαµηλότερη των αρχικών εκτιµήσεων, αλλά και στις πληροφορίες ότι τα περσινά αποθέµατα στα εργοστάσια είναι ελάχιστα.

Τα πρώτα δείγµατα, από κτήµατα που συγκοµίστηκαν τις προηγούµενες ηµέρες σε περιοχές του νοµού όπου η καλλιέργεια εµφανίζει πρωίµιση, όπως η Νέα Τρίγλια, τα Σύλλατα, ο Άγιος Παύλος, η Καλλικράτεια κ.λπ., επιβεβαιώνουν την εκτίµηση πως η φετινή παραγωγή, εν τέλει, θα είναι ελλειµµατική, σε σχέση τις αρχικές προβλέψεις.

«Η παραγωγή δεν θα είναι η αναµενόµενη σίγουρα. Από ό,τι µου λένε και συνάδελφοι σε άλλα παραγωγικά κέντρα της Χαλκιδικής, εκεί που περίµεναν ότι ένα δέντρο θα τους έδινες δύο κλούβες ελιά, παίρνουν τελικά µιάµιση. Κατά συνέπεια πάµε µάλλον σε µια µέτρια χρονιά, που µπορεί να σηµαίνει γύρω στους 70.000 – 80.000 τόνους, εάν πάνε όλα καλά µέχρι να τελειώσει η συγκοµιδή», διευκρινίζει ο κ. Μισαηλίδης.

Μικρότερη παραγωγή «βλέπει» και ο Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος από τον Α.Σ. Αγίου Μάµα. «Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές ποσοστό της µείωσης, αυτό θα το µάθουµε στο πέρας της συγκοµιδής. Ωστόσο αν έπρεπε να ρισκάρω µια πρόβλεψη, θα έλεγα ότι είµαστε περί το 20% έως 30% χαµηλότερα σε σύγκριση µε πέρσι», είπε.

Ο πολύπειρος παραγωγός, έφερε και µια άλλη παράµετρο, που µπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική παραγωγή.

«Έχουν συµπληρωθεί δύο µήνες µε ανοµβρία και υψηλές θερµοκρασίες και αυτό είναι πρόβληµα. Οι ελιές χρειάζονται οπωσδήποτε µια βροχή, γιατί ειδικά στα κτήµατα που δεν έχουν νερό οι ποµώνες αυτή την περίοδο, το προϊόν δεν έχει αποκτήσει το επιθυµητό ειδικό βάρος και µέγεθος και υπάρχει κίνδυνος κάποια κτήµατα να βγουν από το πλάνο και η σοδειά τους να οδηγηθεί για την παραγωγή ελαιόλαδου», εξήγησε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία