BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Το παράδοξο σχήμα που κρατά στο 1 ευρώ τη λιγοστή φέτος ελιά Χαλκιδικής

Με το παράδοξο σχήµα η πράσινη ελιά Χαλκιδικής να είναι περιζήτητη, καθώς η παραγωγή της υπολείπεται των εκτιµήσεων, αλλά η τιµή της να µην «ξεκολλάει» από το 1 ευρώ το κιλό για τα 110 τεµάχια, µπαίνει στην 3η εβδοµάδα συγκοµιδής, που γίνεται µετ’ εµποδίων, λόγω δυστοκίας στην εύρεση εργατικών χεριών.

36_pin_22

Λεωνίδας Λιάμης

5
1

Η παραδοξότητα αυτή, που αντιβαίνει στους νόµους της αγοράς, έχει σκορπίσει µεγάλη απογοήτευση στους παραγωγούς του νοµού, οι οποίοι θεωρούν εξευτελιστικά αυτά τα επίπεδα τιµών. «Ο µέσος όρος, στην καλύτερη περίπτωση, θα διαµορφωθεί στα 0,80 – 0,85 ευρώ το κιλό, καθώς φέτος δεν έχει πολλή χοντρή ελιά. Με τέτοια τιµή, όµως, µιλάµε για θέµα επιβίωσης του παραγωγού και όχι να του µείνει και µεροκάµατο», ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του Α. Σ. Ορµύλιας, Χρήστος Τσιπέλης, όπου φέτος η παραγωγή υπολογίζεται πως δεν θα υπερβεί τους 15.000 τόνους, από περίπου 25.000 τόνους µια κανονική χρονιά.

∆εν έκρυψε επίσης πως το συναίσθηµα των παραγωγών είναι η πικρία, καθώς η µεγάλη πλειονότητα επένδυσε σε καλλιεργητικές φροντίδες, έχοντας κατά νου και τις δύο προηγούµενες χρονιές, όταν το προϊόν «έπιασε» τα 1,40-1,50 ευρώ και ανέµενε κάτι καλύτερο από το 1 ευρώ που προσφέρεται. Αποκάλυψε, µάλιστα, ότι µετά το πέρας της συγκοµιδής η συντονιστική επιτροπή που συγκροτήθηκε µε µέλη από την Ορµύλια, τα Βραστά και το ∆ιονυσίου σχεδιάζουν να απευθυνθούν στην Επιτροπή Ανταγωνισµού, για να διερευνήσει πόσο τυχαίο ήταν που όλοι οι µεταποιητές παρουσίασαν κοινή γραµµή στο θέµα της τιµής.

«Παγίωση» της τιµής της ελιάς στα τωρινά επίπεδα, διαβλέπει και ο ∆ηµήτρης ∆εληµανώλης, πρόεδρος του Α.Σ. Τρίγλιας, στα λεγόµενα «Καλαµαριώτικα» που φέτος έχει χτυπηθεί από χαλάζι. «Οι περισσότερες ελιές στα Καλαµαριώτικα είναι χτυπηµένες και ανήκουν στην κατηγορία των 120-130 τεµαχίων, που σηµαίνει τιµή στα 0,80 – 0,90 ευρώ. Καταστροφή γιατί µε τέτοιες τιµές η καλλιέργεια δεν βγαίνει. Πού να πρωτοδώσουµε; Στον γεωπόνο, τον πρατηριούχο, στους εργάτες; Και τί θα µας µείνει για να βγάλουµε τη χρονιά;» τόνισε ο κ. ∆εληµανώλης.

Σε χαμηλότερο επίπεδο διαµορφώνονται οι τιµές και για τις ελιές βιολογικής καλλιέργειας, καθώς, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της οµάδας παραγωγών ΒιοOlivia ∆ηµήτρη Ευαγγελινό, «είναι συνδεδεµένες µε τις τιµές της συµβατικής, +45 λεπτά. Οπότε όσο υποχωρήσει η τιµή της συµβατικής, ανάλογα θα µειωθεί και της βιολογικής, αν κι η ζήτηση φέτος είναι πολύ µεγάλη». Για τον παραγωγό Γιάννη Λανταβό από την Ορµύλια, εάν δεν αλλάξει κάτι µέχρι το τέλος της συγκοµιδής, τα πράγµατα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για την πλειονότητα των παραγωγών.

«Με τις τιμές που έχει δώσει το εµπόριο, αν δεν έχουµε χασούρα, ίσα που θα αλλάξουµε τα λεφτά µας. Αν οι µεταποιητές διαπιστώσουν ότι δεν τους φτάνει η παραγωγή, γιατί είναι λιγότερες οι ελιές φέτος, ίσως να δούµε κάτι παραπάνω», επεσήµανε ο ίδιος. Οι µεγάλοι του κλάδου πάντως, επιµένουν να κρατούν «κλειδωµένη» την τιµή στο 1 ευρώ για τα 110 τεµάχια και µέχρι τώρα, επικαλούµενοι το επιχείρηµα πως λόγω του κορωνοϊού η αβεβαιότητα στην αγορά, διεθνώς είναι µεγάλη.

Την κατάσταση επιτείνει ακόµα περισσότερο, σύµφωνα µε τους µεταποιητές και το ό,τι η εστίαση υπολειτουργεί. ∆ύο µικρότεροι µεταποιητές, παρόλα αυτά, ένας στην Πορταριά και ένας στην Ορµύλια, έχουν ανεβάσει στο 1,05 ευρώ την τιµή για τα 110 τεµάχια, αλλά οι ποσότητες που απορροφούν είναι περιορισµένες. Εν τω µεταξύ πυκνώνουν και οι φήµες πως γίνονται συµφωνίες «κάτω από το τραπέζι», µεταξύ µεγάλων βιοµηχανιών και παραγωγών για υψηλότερη τιµή 10 λεπτά.

Συγκομιδή μετ’ εμποδίων, λόγω μειωμένων εργατικών χεριών

Εκτός από το θέµα της τιµής του προϊόντος, οι παραγωγοί έχουν να προβληµατίζονται για έναν ακόµη λόγο. Η διαδικασία της έλευσης των µετακλητών εργατών γης εµφανίζει δυσλειτουργίες, µε συνέπεια να ανεβαίνει το εργατικό κόστος, να καθυστερεί η συγκοµιδή και να αυξάνονται οι πιθανότητες µέρος της παραγωγής να µαυρίσει και να οδηγηθεί τελικά για λάδι.

«Έχουν έρθει οι µισοί εργάτες. Καθυστερούν πάρα πολύ στα σύνορα κι όσοι έρχονται παρατηρούµε να πηγαίνουν σε άλλους παραγωγούς που είναι ετεροαπασχολούµενοι µε λίγα δέντρα, οι οποίοι τους δίνουν κάτι παραπάνω για να τελειώνουν», µας ανέφερε ο κ. ∆εληµανώνης. Τόνισε, µάλιστα, πως στην περιοχή των Καλαµαριώτικων η συγκοµιδή, σε σχέση µε το τί γίνεται κάθε χρόνο, είναι πίσω περίπου 15-20 µέρες. «Τα αραιά κτήµατα έχουν αρχίσει να αλλάζουν χρώµα. ∆εν µαύρισαν ακόµη, αλλά αν συνεχιστεί η καθυστέρηση στο µάζεµα θα συµβεί κι αυτό. Από πολλά κτήµατα την Τρίγλια φοβάµαι η παραγωγή θα οδηγηθεί για λάδι», είπε.

Ανάλογα προβλήµατα αντιµετωπίζει όλη η Χαλκιδική, υπογραµµίζει ο κ. Τσιπέλης, σηµειώνοντας, παράλληλα, πως το εργατικό κόστος φτάνει τα 2,5 ευρώ την κλούβα και θα αντιστοιχεί στο 13% της τιµής της ελιάς, αν υποτεθεί πως αυτή κατά µέσο όρο θα είναι στα 0,90 ευρώ το κιλό.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-10-2020 14:29Γιωργος

Στην ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ 0,85 εκοψαν τιμη τα καρτελ των εμπορων(Αφοι ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ-ΣΟΥΡΑΣ -ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Κ.Τ.Λ.)με τους παραγωγους να ειναι σε απογνωση τη νεα καλλιεργιτικη χρονια Ο ΥΠΟΥΡΓΑΡΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ αυτα τα χαλια, που κοιτας Κ, ΒΟΡΙΔΗ???????

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία