Πιο συγκεκριμένα, σημείο τριβής μεταξύ συνεταιρισμών από την Κρήτη και του Συνδέσμου Ελληνικής Βιομηχανίας Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) συνιστά το ζήτημα «ΠΓΕ ελαιόλαδο Κρήτης», που δίνει στους Κρητικούς τη δυνατότητα να ζητήσουν το κρητικό επώνυμο ελαιόλαδο να τυποποιείται μόνο στο νησί.
Η Περιφέρεια Κρήτης είχε υποβάλει από το 2018 φάκελο για το χαρακτηρισμό του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), στον οποίο προβλέπεται η αποκλειστική τυποποίηση του κρητικού ελαιολάδου να γίνεται στην Κρήτη.
Από την πλευρά του ο ΣΕΒΙΤΕΛ είναι αντίθετος στην προοπτική αυτή και έχει καταθέσει σχετική ένσταση. Η εξέλιξη αυτή αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς και τις διεργασίες ανασυγκρότησης ενός μετώπου για την αναβάθμιση του κρητικού ελαιολάδου σε επίπεδο προώθησης αλλά και τιμής παραγωγού. Αυτές οδήγησαν πριν από μερικούς μήνες τους συνεταιριστικούς παράγοντες στη σύσταση ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Κρητικού Ελαιολάδου. Στόχος τους μεταξύ άλλων είναι να διαθέσει στην αγορά τυποποιημένο επώνυμο ελαιόλαδο.
Το τελευταίο δίμηνο σχεδόν, το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο τηλεδιασκέψεων με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ρόλο διαιτητή μεταξύ ΣΕΒΙΤΕΛ και Περιφέρειας Κρήτης-Συνεταιριστών. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 19 Ιανουαρίου, ξεκαθαρίστηκε ότι ο ΣΕΒΙΤΕΛ δεν διαφωνεί επί του ΠΓΕ Κρήτης, αλλά με τη δυνατότητα που ο φάκελος ως έχει διαμορφωθεί δίνει στους Κρητικούς, το ελαιόλαδο να τυποποιείται μόνο εντός του νησιού.
Ως έχουν τα πράγματα, από την μια το αίτημα των Κρητικών είναι σύμφωνο με τον κοινοτικό κανονισμό, από την άλλη, ο ίδιος ο κοινοτικός κανονισμός κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην «ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και την ελεύθερη παροχή των υπηρεσιών» και πάνω σε αυτό δομείται η ένσταση του ΣΕΒΙΤΕΛ.
Συγκεκριμένα ο κοινοτικός κανονισμός ορίζει αναφορικά με τις προδιαγραφές ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη:
α) πρέπει να προστατεύεται ως ονομασία προέλευσης ή γεωγραφική ένδειξη, όπως χρησιμοποιείται, είτε στο εμπόριο είτε στην καθομιλουμένη γλώσσα, και μόνο στις γλώσσες οι οποίες κατά παράδοση χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιήθηκαν για την περιγραφή του συγκεκριμένου προϊόντος στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή·
β) περιγραφή του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών, κατά περίπτωση, καθώς και των κύριων φυσικών, χημικών, μικροβιολογικών ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του·
γ) τον καθορισμό της γεωγραφικής περιοχής που οριοθετείται σε σχέση με τον δεσμό που αναφέρεται στο σημείο i) ή ii) του στοιχείου στ) της παρούσας παραγράφου και, κατά περίπτωση, λεπτομέρειες από τις οποίες προκύπτει η συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του άρθρου 5 παράγραφος 3·
δ)στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το προϊόν προέρχεται από την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 ή 2·
ε) περιγραφή της μεθόδου παραγωγής του προϊόντος και, κατά περίπτωση, των γνήσιων και πάγιων τοπικών μεθόδων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη συσκευασία, εφόσον το αποφασίσει η αιτούσα ομάδα και αιτιολογήσει επαρκώς γιατί το συγκεκριμένο προϊόν πρέπει να συσκευάζεται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής, προκειμένου να διασφαλισθεί η ποιότητα, η καταγωγή ή ο έλεγχος, λαμβανομένου υπόψη του δικαίου της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και την ελεύθερη παροχή των υπηρεσιών·
Η υπόθεση αυτή κλιμακώνεται και κατά πώς φαίνεται δύσκολα θα βρεθεί συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Προς το παρόν ο ΣΕΒΙΤΕΛ διατηρεί χαμηλό προφίλ επί του θέματος, από την άλλη οι Κρητικοί διαμορφώνουν επιχειρηματολογία που αποδυναμώνει την θεσμική βαρύτητα του ΣΕΒΙΤΕΛ. Σε ανακοίνωση της Ένωσης Ηρακλείου, της οποίας ο πρόεδρος Σταύρος Γαβαλάς πρωτοστατεί στις διεκδικήσεις των Κρητικών, αναφέρεται μεταξύ άλλων:
Η Ένωση Ηρακλείου παραμένει σταθερή στη θέση της και δεν διαπραγματεύεται την άποψη του ΣΕΒΙΤΕΛ, να φεύγει δηλαδή το Κρητικό ελαιόλαδο ΠΓΕ χύμα με βυτία και να γίνεται η τυποποίηση του σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς, κύριοι του ΣΕΒΙΤΕΛ, των βιομηχάνων δηλαδή, που οι περισσότεροι είναι και πολυεθνικές ξένων συμφερόντων , θέλουμε την υπεραξία του ΠΓΕ Κρήτης να την καρπωθεί ο παραγωγός και όχι εσείς και μόνο εσείς.
Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 19-1-2021 το μόνο που έκαιγε τον ΣΕΒΙΤΕΛ, ήταν πως θα διαφυλάξει τα συμφέροντα των εταιριών – μελών του και καμία μα καμία κουβέντα για τους κρητικούς ελαιοπαραγωγούς.
Ο όρος προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξή από μόνος του μας δίνει να καταλάβουμε ότι, αφορά μια συγκεκριμένη, οριοθετημένη περιοχή με ότι απορρέει από αυτό, δηλαδή όλες οι διαδικασίες να γίνονται στην συγκεκριμένη περιοχή.
Δεν είναι μόνο το παραγμένο ελαιόλαδο αυτό καθαυτό, αλλά και όλες οι άλλες ενέργειες, να δουλέψουν τα εργοστάσια της Κρήτης, να βρει δουλειά κόσμος, να δουλέψουν οι ντόπιες επιχειρήσεις με υλικά συσκευασίας, οι μεταφορικές εταιρείες, τα χημεία και γενικά όλος ο παραγωγικός ιστός που χρειάζεται για να φύγει το Κρητικό ελαιόλαδο τυποποιημένο από το νησί.
Αυτή είναι η περιφερειακή ανάπτυξη που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από αυτά τα προγράμματα αλλά δυστυχώς δεν τη θέλει ο ΣΕΒΙΤΕΛ και οι βιομήχανοι του λαδιού…
Και για να μην νομίζουν ότι έχουμε κάποια αντιπάθεια με τον ΣΕΒΙΤΕΛ, εμείς τους λέμε ότι έχουμε πάνω από 120 τυποποιητήρια λαδιού στην Κρήτη, κάποια μάλιστα είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ελάτε να συνεργαστούμε και να κάνουμε το ελαιόλαδο ΠΓΕ Κρήτης πρεσβευτή της χώρας μας.
Ελάτε να πάρετε όσο ελαιόλαδο ΠΓΕ Κρήτης μπορείτε να προωθήσετε στις αγορές του κόσμου, αλλά μην έχετε την απαίτηση να το πάρετε χύμα, σεβαστείτε την επιθυμία όλων των φορέων της ΚΡΗΤΗΣ από τα ΧΑΝΙΑ, το ΡΕΘΥΜΝΟ, το ΗΡΑΚΛΕΙΟ και το ΛΑΣΙΘΙ να κατοχυρωθεί το ΠΓΕ ΚΡΗΤΗΣ.
Αποσύρετε άμεσα την ένσταση που μπορεί να έχει και στόχο τον ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ μιας και μάλλον δεν θέλετε ένα μεγάλο ισχυρό κρητικό συνεταιριστικό σχήμα που θα κάνει την απαραίτητη παρέμβαση και θα δίνει στον παραγωγό καλύτερές τιμές..
Θέλω να καταστήσω σαφές ότι όποια “μέσα” και να βάλουν για να περάσει η ένσταση τους, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα έχουν καμία τύχη και για αυτό το λόγο τους προκαλούμε και τους προσκαλούμε να συνεργαστούμε αποφεύγοντας μια σύγκρουση που το μόνο που θα καταφέρει θα είναι μια καθυστέρηση και τίποτα άλλο.
Και κάτι τελευταίο, διαβάσαμε ότι ο ΣΕΒΙΤΕΛ έχει μπλεξίματα με την OLAF - για όσους δεν γνωρίζουν είναι Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της απάτης και ασχολείται με θέματα κακοδιαχείρισης κοινοτικών επιδοτήσεων-, για ένα πρόγραμμα που διαχειρίστηκε ο ΣΕΒΙΤΕΛ και μάλλον από ότι λένε τα δημοσιεύματα κάπου 3.000.000 ευρώ θα πρέπει να τα επιστρέψει, με την παρέμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αν είναι ψευδή και συκοφαντικά τα δημοσιεύματα ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη από την διοίκηση του ΣΕΒΙΤΕΛ, αν όμως οι καταγγελίες είναι αληθινές – μιας και έχουμε στα χέρια μας την τελική έκθεση με αριθμό OC/2018/0016/B5- τότε μας βάζουν σε σκέψεις όσον αφορά ένα θεσμό που θέλει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τυποποίηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
05-04-2021 14:08Γιώργος Συμνιανάκης
Σε αυτη τη χωρα απο παλια μας κοροιδευουν μπροστα στα μουτρα μας. Να παλευεις και να ζητας τα αυτονοητα. Ειναι δυνατον να εχουμε τοσο καλο λαδι και να το δινουμε χυμα στην ιταλια και στην ισπανια και να το τυποποιουν αυτοι; Καμια προτοβουλια τοσα χρονια. Αλλα δεν καταλαβαινουν αυτοι που θελουν να εκμεταλευτουν τους ελαιοπαραγωγους οτι σε λιγα χρονια ετσι οπως τα εχουν καταφερει δεν θα εχει λαδι για να εμπορευτουν αφου δεν θα συμφερει να περιποιουμαστε τις ελιες για να βγαλουμε λαδι για πουλημα. Ο καθενας θα βγαζει μονο για την χρονια του.
Απάντηση25-01-2021 20:10Χρηστος γιαννου
Τι ειχες γιαννη τι ειχα παντα!! Κατι τετοια βλεπουν οι γερμανοι και οχι μονο και ορμανε και καλα κανουν. Αυτο που ζητουν οι κρητικοι ειναι το αυτονοητο που θα επρεπε να γινεται σε καθε γωνια της ελλαδας. Μεχρι να γινει ας αρκεστουμε στα 2.20-2.50 ευρω το κιλο. Και πολυ μας ειναι!!!
Απάντηση