BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου και ανοδική τάση σε τιμές παραγωγού

Η έντονη κινητικότητα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς ελαιολάδου το τελευταίο διάστηµα, µε την εικόνα που στέλνουν τα µεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα της χώρας να αφορά ανάκαµψη των τιµών παραγωγού.

15844181_612911505564401_2469273478245054627_o

Πέτρος Γκόγκος

2
3

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, στη Λακωνία οι τιµές διατηρούν τη βάση των 2,80 ευρώ το κιλό, καθώς και το ταβάνι των 3 ευρώ το κιλό, µε σηµαντικές ποσότητες ωστόσο να φεύγουν πέριξ των 2,95 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, να σηµειωθεί ότι η συγκοµιδή του καρπού βρίσκεται πλέον στα τελειώµατα, κάτι που συνάγεται εισροή σταθερά λιγότερων ποσοτήτων σε καθηµερινή βάση, που σε συνδυασµό µε την ούτως ή άλλως µικρή φετινή παραγωγή, δείχνει πως οι τιµές µπορούν να κινηθούν κατά βάση ανοδικά από 'δω και στο εξής.

Ήδη το προηγούµενο διάστηµα στην Κρήτη οι τιµές παραγωγού προσέγγισαν επίπεδα πέριξ των 2,90 ευρώ το κιλό για το πρώτης ποιότητας ελαιόλαδο, ενώ στη Μεσσηνία οι τιµές προσεγγίζουν τα 2,60 ευρώ. Κατά τ' άλλα µεγάλη µερίδα παραγωγών και συνεταιρισµών εξακολουθούν σε αυτή τη φάση να αποθηκεύουν ποσότητες ελαιολάδου, ευελπιστώντας σε ένα άνοιγµα της αγοράς µέσα στους επόµενους µήνες µε ορίζοντα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

 

∆ιστακτικοί ακόµα οι τυποποιητές

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, ήδη η στασιµότητα των προηγούµενων εβδοµάδων υποχωρεί, παρά το γεγονός ότι η βιοµηχανία τυποποίησης διατηρεί µια διστακτικότητα σχετικά µε το τι µέλλει γενέσθαι στις ευρωπαϊκές αγορές. Πάντως, βλέποντας και την απροθυµία των παραγωγών να συνεχίσουν σε πράξεις κάτω του εύρους των 3 ευρώ το κιλό, απλά προµηθεύονται µικρές ποσότητες, τόσες όσες είναι αρκετές για να καλύψουν τις άµεσες ανάγκες τους.

Κάπως έτσι διαµορφώνεται µια συνθήκη συσσώρευσης στην αγορά που µένει να εκτονωθεί σε ένα ανοδικό µοµέντουµ µε τιµές άνω των 3 ευρώ το κιλό. Άλλωστε ήδη οι τιµές που πληρώνονται τώρα, βρίσκονται πιο κοντά στη δυναµική της Ισπανίας των 2,60 ευρώ το κιλό, παρά της Ιταλίας των 4,70 ευρώ το κιλό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο η λιανική παραµένει το βασικό κανάλι απορρόφησης του προϊόντος, δύσκολα µπορεί να σπάσει η ατσάλινη γραµµή που επιβάλουν οι µεγάλες αλυσίδες για παραλαβές φθηνού προϊόντος.

 

Κατά 355% αύξησαν τις εξαγωγές ελαιολάδου τα μοντέρνα σπίτια

Οι εξαγωγές του τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου προς χώρες της Ε.Ε εκτινάχθηκαν από τους 7.561 τόνους το 2002 στους 26. 872 τόνους το 2019, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 355%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου (DG TRADE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επεξεργάσθηκε και δημοσιεύει τώρα ο ΣΕΒΙΤΕΛ.

Αυτή η αύξηση στην 20ετία δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τις προσπάθειες που καταβάλουν τα τελευταία 10 χρόνια ανερχόμενα – μοντέρνα σπίτια της ελληνικής αγοράς ελαιολάδου που ξεκινώντας με έντονα χαρακτηριστικά εξωστρέφειας, πλέον στρέφονται και στην εγχώρια αγορά. Κάτι που παρατηρείται ταυτόχρονα είναι ότι η μεταβολή αυτή στο κομμάτι των εξαγωγών, συμπίπτει και με το τέλος στην ηγεμονία των παλιών τζακιών της ελληνικής αγοράς ελαιολάδου, που ανέκαθεν εστίαζαν στην εσωτερική αγορά και πλέον έχουν ενταχθεί στα χαρτοφυλάκια πολυεθνικών.

Αντίστοιχη αύξηση εμφανίζουν και οι εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου προς Τρίτες - εκτός ΕΕ χώρες, οι οποίες από 7.290 τόνους το 2002 άγγιξαν τους 19.807 τόνους το 2019, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 272 %. Συνολικά, οι εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδοδυ, από τους 14.851 τόνους έφτασαν το 2019 στους 46.679 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒΙΤΕΛ.

«Την πρώτη θέση στις εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε, κατέχει η Γερμανία με 10.760 τον. και ακολουθεί με διαφορά (2.747 τον) η γειτονική της Αυστρία. Η Κύπρος (1.932 τον), η Μεγάλη Βρετανία (1.890 τον), η Γαλλία (1.670 τον), Βέλγιο (1.569 τον) και η Σουηδία (1.222 τον) συμπληρώνουν τους κυριότερους κοινοτικούς προορισμούς του ελληνικού ελαιολάδου για το έτος 2019.

Στις εκτός Ε.Ε αγορές, τα σκήπτρα, με απόσταση, κατέχουν οι ΗΠΑ με 9.644 τον. το 2019 και αυξητική τάση.

Ενδιαφέρουσες αγορές για το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελούν στη συνέχεια και με σειρά βάσει του όγκου των εξαγωγών, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ουκρανία,  η Ταιβάν, η Βραζιλία, η Σερβία, η  Κίνα και η Νορβηγία.» αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του Συνδέσμου.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

05-02-2021 09:43ΕΛΕΝΗ ΓΚΕΛΝΤΗ

Το ελληνικό λάδι πρέπει να πωλείται 10 ευρώ το κιλό και 20 ευρώ το βιολογικό οποιαδήποτε κατώτερη τιμή σημαίνει ότι είμαστε βλάκες και δεν ξέρουμε το ποιόν μας.

Απάντηση

03-02-2021 20:23Sparta

Δεν προκειται να ανεβει ποτε η τιμη του ελαιολαδου για τρεις κυριως λογους 1.)Οι ΗΠΑ εχουν επιβαλει δασμους σε ολα τα ερωπαηκα προιοντα 25% ως υιμωρια στους ευρωπαιους γιατι η ευρωπαηκη ενωση δινει επιδοτησεις στην ερμπας και με τις επιδοτησεις η ερμπας πουλαει φτηνοτερα τα αεροπλανα της και μενουν τα αμερικανικα μποηγκ,μακ ντονελ νταγκλας,κ.λπ.,απουλητα,εμεις δεν φτισχνουμε ουτε βιδα απο το ερμπας κι ομως την (( πληρωνουμε)) και εχει πλημμυρισει η ευρωπαηκη αγορα απουκητο ισπανικο που δεν μπορει να εξαψθει στις ΗΠΑ οπως αλλωτε και απο πανω παμε και τα (( ακουμπαμε )) χοντρα στις ΗΠΑ για αγορα μαχητικων πολεμικωννπλοιων κλπ.,ενω επρεπε να τους βαλουμε ορο να εισαγουν το ελαιολαδο μας αδασμολογητο αλλοιως ουτε βιδα να μην αγοραζουμε απο τις ΗΠΑ να μην δινουμε στις ΗΠΑ τα ωραια μας λεφτα και οι αγροτες μας να πεινανε,2) Η Ρωσσια δεν εισαγει τιποτε πλεον απο ευρωπη ως αντιποινα στις κυρωσεις που επιβαλαμε ως ευρωπασηκη ενωση συνολικα στην Ρωσσια για την Κριμαια,ενω αλκωτε η ρωσσια αποροφουσε σχεδον ολο το ελαιολαδο μας τα πορτοκαλια μας,κ.λπ.,τωρα η Ρωσσια τα εισαγει ολα απι Τουρκια και 3.) Στην ευρωοη εισαγεται ολο το βορειοαφρικανικο ελαιολαδο αδασμολογητο επριδη πανε εκει κστω σε τυνισια ασλγερια μαρικο γερμανοι και γαλλοι και φτιαχνουν μεγαλα εργα λιμανια σιδηροδρομους κ.λπ., και οι αλγερινοι τυνισιοι μαροκινοι τους ειπαν αν θελετε να σας δινουμε εργα να μας αγορασετε το λαδι και ετσι οι ευρωπαιοι εκαναν ισια τον ευρωπαιο αγροτη με τον μαροκινο τυνισιο αλγερινο αγρωτη ενω επρεπε να τους πουν παιδια θα σας αγορασουμε το λαδι οταν αποροφηθει απο την αγορα το λαδι των ευρωπαιων παραγωγων και εχουμε ελλειψη,η παγοσμια ζητηση θα ξεπερασει την παραγωγη πως γινεται να πουλιεται το λαδι τσαμπα;Καποιοι εκτιμουν οτι λογω κιβιτ αμα ανοιξουν εστιατορια ξενοδοχεια εστιαση γενικα που καταναλωνιυν ισως τοτε θα υπαρξει ανοδος στις τιμες,αλλα αυτη η κατασταση σερνεται εδω και τεσερα χρονια πριν τον κορονοιο και ποιος μας λεει οτι θα αγορασουν το εγχωριο κι οχι ισπανικο η αφρικης;

Απάντηση

03-02-2021 18:54Νικολαος Ρεισης

Δεν μας λέτε τις τιμές προς τους τυποποιητες, την τιμή πώλησης κιλού ανά κράτος και την τιμή πώλησης στα super market τουεξωτερικου.πριν 6χρονια στη Βέρνη της Ελβετίας η τιμή του πρωτοκόλλου στο ράφι super market ήταν 85 φράγκα περίπου ,75 ευρώ.η τιμή που πωλούσε ο παραγωγός εδώ ήταν κάτι από 3 ευρώ το κιλό.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία