Ήδη η Λακωνία καταγράφει αύξηση της τάξης των 10 λεπτών το κιλό, µε τον στόχο των 3,20 ευρώ να φαντάζει όλο και πιο κοντινός στον ορίζοντα. Όπως µεταφέρουν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς, οι επόµενες εβδοµάδες επιφυλάσσουν σηµαντικές εξελίξεις που εφόσον επιβεβαιωθούν «τα 3,20 ευρώ θα φαίνονται λίγα». Την ίδια ώρα, η αγορά της Ιβηρικής συνεχίζει δυναµική ανοδική πορεία, όπου αποτυπώνονται και οι προσπάθειες των τελευταίων τιµών για µια εµπορική αναγέννηση του παραδοσιακού ελαιώνα. Στην εγχώρια αγορά, να σηµειωθεί ότι οι ζηµιές και οι δυσκολίες που αντιµετώπισαν τα ελαιόδεντρα σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας τις προηγούµενες ηµέρες από τον παγετό, δεν αποκλείεται να αποτυπωθούν στις τιµές του προϊόντος ήδη από την υφιστάµενη περίοδο, αφού προοιωνίζουν περιορισµένες παραγωγές τουλάχιστον για την επόµενη χρονιά.
Όπως µεταφέρουν παραγωγοί, τα αποθέµατα για τα έξτρα παρθένα, µε τέτοιους ρυθµούς απορρόφησης, δεν αποτελούν φόρτωµα στις ισορροπίες της αγοράς. Αντιθέτως, η ζήτηση αναµένεται να ενισχυθεί περαιτέρω ενόψει του διαφαινόµενου ανοίγµατος της εστίασης στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές µητροπόλεις.
Σε κάθε περίπτωση, τα θεµελιώδη της αγοράς ελαιολάδου παρουσιάζουν εµφανή βελτίωση στην ΕΕ µε την κατανάλωση να έχει ενισχυθεί σηµαντικά το τελευταίο 12µηνο.
Στο µεταξύ δροµολογείται και η άρση των δασµών ΗΠΑ στο ισπανικό ελαιόλαδο, εξέλιξη που θα αποσυµφορήσει την ενδοκοινοτική αγορά.
Εδραίωση της ανόδου τιμών και στην Κρήτη
Οι γνωστές παλιές καραβάνες µε αέρα πολυεθνικής της εγχώριας αγοράς πάντως είναι και αυτές που µετριάζουν την άνοδο της τιµής. Οι πληροφορίες θέλουν τους µεσίτες των εταιρειών αυτών να έχουν «σβήσει» από τις επαφές τους στο κινητό, τις περιοχές όπου τα 3,10 ευρώ το κιλό έχουν εδραιωθεί και ετοιµάζονται να δοκιµάσουν υψηλότερα επίπεδα, µε το πεδίο δραστηριοποίησής τους να έχει περιοριστεί αποκλειστικά στην Κρήτη. Φυσικά και εκεί γίνονται πράξεις οριακά πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό, µε το µοµέντουµ της αγοράς να επιβάλει στους Κρητικούς ανατιµήσεις. Άλλωστε, ήδη υπάρχουν µικρότερες εταιρείες µε εξαγωγικό προσανατολισµό που ακολουθούν το ρεύµα της περιόδου και ωθούν προς τα πάνω τις τιµές.
Σε κάθε περίπτωση, µε την Ισπανία να διαµορφώνει πλέον µέση τιµή κοντά στα 3,10 το κιλό, η εγχώρια αγορά θεωρείται υποτιµηµένη, αφού κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως στην Ιβηρική φεύγουν ήδη ελαιόλαδα από τα εργοστάσια µε τιµή παραγωγού στα 3,20 και 3,30 ευρώ, ενώ έχουν σηµειωθεί και πράξεις στα 3,75 για τον παραδοσιακό ελαιώνα της χώρας.
Εταιρείες τυποποίησης και ιδιωτικά ελαιοτριβεία στην Ιταλία και την Ισπανία «παλεύουν» να κρύψουν τα διαθέσιµα αποθέµατα έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Δεν φτάνει όσο έχει η Ιταλία στις δεξαμενές
∆εν είναι λίγοι πάντως αυτοί που εκτιµούν πως η τιµή θα ξεφύγει τους επόµενους µήνες, µε την εµπορική σεζόν να κλείνει σε επίπεδα που δύσκολα τολµά κανείς αυτή τη στιγµή να ξεστοµίσει. Το γεγονός ότι εταιρείες τυποποίησης και ιδιωτικά ελαιοτριβεία στην Ιταλία και την Ισπανία προσπαθούν µε «νύχια και µε δόντια» να κρύψουν τα διαθέσιµα αποθέµατα έξτρα παρθένου ελαιολάδου, είναι η βασική υποψία στην οποία βασίζεται η παραπάνω εκτίµηση.
Ήδη έχουν διαρρεύσει κάποια µεγέθη από την ιταλική αγορά, που τοποθετούν πέριξ των 70.000 τόνων τα διαθέσιµα αποθέµατα των έξτρα παρθένων, κάτι που είχε αποτυπώσει σε ρεπορτάζ το περιοδικό Ελαίας Καρπός την προηγούµενη εβδοµάδα και πλέον οι κουβέντες «της πιάτσας» το επιβεβαιώνουν. Αυτό σηµαίνει ότι η γειτονική χώρα µπορεί µόλις και µετά βίας να καλύψει τις ανάγκες τις εσωτερικής της αγοράς, ενώ όταν τελικά ανοίξει η εστίαση στην Ευρώπη και διευρυνθούν οι τουριστικές ροές, ίσως χρειαστεί άλλο τόσο ελαιόλαδο για να καλύψει τα συµβόλαια.