Καταλύτης για την απότομη ενίσχυση της αγοράς δεν μπορεί παρά να είναι το κύμα παγετού που έπληξε το προηγούμενο δεκαήμερο περιοχές της Μεσογείου, με τα ελαιόδεντρα παραγωγικά κέντρα ελαιολάδου της Ιταλίας να παρουσιάζουν σημαντικές μέχρι στιγμής ζημιές.
Οι ελαιοπαραγωγοί στην Ιταλία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κρύο καιρό. Οι χαμηλές θερμοκρασίες διέκοψαν απότομα την κατά τα άλλα ζεστό καιρό του φετινού Απρίλη και επηρέασαν έντονα την ανθοφορία των ελαιόδεντρων.
Στην Απουλία, σύμφωνα με την ένωση αγροτών Coldiretti οι θερμοκρασίες έπεσαν στους –5 βαθμούς κελσίου με τις αποδόσεις που αναμένονται τώρα για του χρόνου να κόβονται τουλάχιστον στο μισό.
Σύμφωνα με την Ιταλική Συνομοσπονδία Αγροτών (CIA), οι κεντρικές και βόρειες περιοχές της Τοσκάνης, της Εμίλια Ρομάνια, του Βένετο και του Πιεμόντε επλήγησαν σοβαρά.
Σε αυτές τις περιοχές, οι ζημιές θα μπορούσαν να επηρεάσουν έως και το 75% των αποδόσεων της επερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Στην Ούμπρια, οι ελαιοκαλλιεργητές εξακολουθούν να αποτιμούν τις ζημιές μετά το σοκ του παγετού ο οποίος «σίγουρα άφησε το σημάδι του εκεί», σύμφωνα με την συνομοσπονδία.
Όλα αυτά την στιγμή που τα αποθέματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου της γειτονικής χώρας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, πέριξ των 70.000 τόνων σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, ποσότητα που μετά βίας αρκεί για να καλύψει την εσωτερική αγορά, πόσο μάλλον τα συμβόλαια εξαγωγής. Εταιρείες τυποποίησης και ιδιωτικά ελαιοτριβεία στην Ιταλία και την Ισπανία «παλεύουν» να κρύψουν τα διαθέσιµα αποθέµατα έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιµούν πως η τιµή θα ξεφύγει τους επόµενους µήνες, µε την εµπορική σεζόν να κλείνει σε επίπεδα που δύσκολα τολµά κανείς αυτή τη στιγµή να ξεστοµίσει. Το γεγονός ότι εταιρείες τυποποίησης και ιδιωτικά ελαιοτριβεία στην Ιταλία και την Ισπανία προσπαθούν µε «νύχια και µε δόντια» να κρύψουν τα διαθέσιµα αποθέµατα έξτρα παρθένου ελαιολάδου, είναι η βασική υποψία στην οποία βασίζεται η παραπάνω εκτίµηση.
Ήδη έχουν διαρρεύσει κάποια µεγέθη από την ιταλική αγορά, που τοποθετούν πέριξ των 70.000 τόνων τα διαθέσιµα αποθέµατα των έξτρα παρθένων, κάτι που είχε αποτυπώσει σε ρεπορτάζ το περιοδικό Ελαίας Καρπός την προηγούµενη εβδοµάδα και πλέον οι κουβέντες «της πιάτσας» το επιβεβαιώνουν. Αυτό σηµαίνει ότι η γειτονική χώρα µπορεί µόλις και µετά βίας να καλύψει τις ανάγκες τις εσωτερικής της αγοράς, ενώ όταν τελικά ανοίξει η εστίαση στην Ευρώπη και διευρυνθούν οι τουριστικές ροές, ίσως χρειαστεί άλλο τόσο ελαιόλαδο για να καλύψει τα συµβόλαια.
21-04-2021 19:35Κολυδακης κων/νος
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1613384/auxithikan-oi-times-paragogou-elaioladou-stin-kriti-ti-poliseis-kaname-ton-martio/ Όταν διαβάζεις αυτές τις δηλώσεις από εκπρόσωπο φορέα διαχείρισης ελαιολάδου, τη στιγμή που όλη η υφήλιος κουβεντιάζει για επικείμενη εκτόξευση τιμων τότε και το 2.70 ακριβό ακούγεται...
Απάντηση21-04-2021 16:43Vardavas
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2,70 ΜΕ 2.80 ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΥΝΗΣΙΑ 3.20.ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΠΕΡΥΣΙ ΤΖΑΜΠΑ ΤΑ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΑΝΕ ΦΕΤΟΣ.
Απάντηση