Έτσι, ο Συνεταιρισµός Γλυφάδας στη Μεσσηνία πέτυχε τιµή 3,51 λεπτά το κιλό για ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαµάτα και 3,42 για το συµβατικό έξτρα παρθένο, όπως ανέφερε στην Agrenda o Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, παραγωγός και επικεφαλής του συνεταιρισμού. Και αυτό παρά τις προσπάθειες της εγχώριας εδραιωμένης και πολυεθνικής βιομηχανίας να περιορίσει το κλίµα ανάκαµψης που έχει εδραιωθεί στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης. Η έως τώρα καθυστέρηση έχει δύο αναγνώσεις. Από τη µία φαίνεται ότι τα περιθώρια βελτίωσης της αγοράς είναι µεγάλα. Ήδη αντίστοιχης ποιότητας ελαιόλαδα πληρώνονται στην Ιταλία σε τιµή άνω των 5 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ισπανία υπερβαίνουν τα 3,75 ευρώ.
Η άλλη ανάγνωση αποκαλύπτει σε ακόµα ένα επίπεδο τις αδυναµίες της εγχώριας αλυσίδας εφοδιασµού και αξίας, καθώς και το τεράστιο πισωγύρισµα που επέβαλε ο πτωτικός κύκλος της προηγούµενης διετίας. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, είναι οι καθιερωµένες µεγάλες εταιρείες εµφιάλωσης, αυτές που διατηρούν τις τιµές σε χαµηλά επίπεδα, οι οποίες µάλιστα φέτος έχουν συγκεντρωθεί στην Κρήτη. Παραγωγοί από το νησί αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Agrenda ότι «Είναι δυνατόν να είναι η τιµή στο Ηράκλειο 2,70 µε 2,80 ευρώ το κιλό ενώ ακόµα και στη Τυνησία φεύγουν ποσότητες µε 3,20 ευρώ;».
Σε αυτόν τον πρώτο κύκλο ουσιαστικής ανόδου, στη Μεσσηνία, οι συνεταιριστές κατάφεραν να λυγίσουν τις αντιστάσεις των µεσιτών, οι οποίοι όσο περνάει ο καιρός τόσο θα λιγοστεύουν τα περιθώριά τους για παζάρια. Κατά τα λοιπά, έως τώρα η όποια πρόοδος στην εγχώρια αγορά, µεταφράζεται σε τιµές παραγωγού πέριξ των 3,25 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, ενώ στην Κρήτη, η µεγαλύτερη τιµή που σηµειώθηκε ήταν τα 3,13 ευρώ το κιλό στον διαγωνισµό του Α.Σ. Ζάκρου στα µέσα Απριλίου για ποσότητα 30 τόνων.
Πάντως, ένας ακόµα σηµαντικός παράγοντας που έρχεται να εδραιώσει κύκλο ανόδου στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου πέρα από την ενισχυµένη κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο, είναι η αναµενόµενη µείωση της παραγωγής εξαιτίας του πρόσφατου κύµατος παγετού.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι µέσα σε διάστηµα µερικών ηµερών, η µέση τιµή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία, σκαρφάλωσε στα 3,24 ευρώ το κιλό, από τα 3,09 που ήταν την προηγούµενη εβδοµάδα. Καταλύτης για την απότοµη ενίσχυση της αγοράς δεν µπορεί παρά να είναι το κύµα παγετού που έπληξε περιοχές της Μεσογείου, µε τα ελαιόδεντρα στα παραγωγικά κέντρα ελαιολάδου της Ιταλίας να παρουσιάζουν σηµαντικές µέχρι στιγµής ζηµιές. Οι πρώτες εκτιµήσεις από την Ιταλία, κάνουν λόγο για µείωση της επερχόµενης παραγωγής από 50% έως 70% στην Απουλία και την Τοσκάνη, αφού οι θερµοκρασίες που προσέγγισαν τους -7 βαθµούς κελσίου, πέτυχαν τα δέντρα πάνω στην ανθοφορία που είχε ευνοήσει ο «γλυκός» καιρός που προηγήθηκε του παγετού.
Αυτό έρχεται σε µια στιγµή που τα αποθέµατα της γειτονικής χώρας βρίσκονται σε αρκετά χαµηλά επίπεδα. Αν και ο άξονας των εµπόρων και βιοµηχανιών προσπαθούν να καθυστερήσουν την ανακοίνωση αποθεµάτων, έχουν διαρρεύσει κάποια µεγέθη που τοποθετούν πέριξ των 70.000 τόνων τα διαθέσιµα αποθέµατα των έξτρα παρθένων. Αυτό σηµαίνει ότι η γειτονική χώρα µπορεί µετά βίας να καλύψει τις ανάγκες τις εσωτερικής της αγοράς, ενώ όταν ανοίξει η εστίαση στην Ευρώπη και διευρυνθούν οι τουριστικές ροές, ίσως χρειαστεί άλλο τόσο ελαιόλαδο για να καλύψει τα συµβόλαια.
Σε υψηλό δύο ετών οι τιµές έξτρα παρθένου στην Ισπανία
Οδεύοντας πλέον προς τα 2,30 ευρώ το κιλό, η µέση τιµή για το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαµορφώνεται σε επίπεδα που έχουν να ακουστούν εδώ και δύο χρόνια, µε τα θεµελιώδη της αγοράς να προµηνύουν ανοδική πορεία τιµών και για την επερχόµενη εµπορική χρονιά.
Φυσικά, σηµειώνεται ότι και η υφιστάµενη δεν έχει ακόµα κορυφωθεί, µε σειρά αναλυτών να αναµένουν περαιτέρω ενίσχυση. Η κινητικότητα αυτή, αποδίδεται τόσο στην προοπτική απελευθέρωσης των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, όσο και στην ανάκαµψη της ζήτησης και της κατανάλωσης.
Αυτοί οι δύο παράγοντες έρχονται να υπερτονίσουν τόσο την µικρότερη του αναµενοµένου φετινή παραγωγή της Ισπανίας αλλά και της Ιταλίας και της Ελλάδας, όσο και την επερχόµενη παραγωγή που θα είναι εκ των πραγµάτων ακόµα µικρότερη. Υπενθυµίζεται ότι λόγω παρενιαυτοφορίας, η ισπανική παραγωγή του χρόνου θα είναι µειωµένη, ενώ η Ιταλία που θεωρητικά ανέµενε ενίσχυση, βλέπει τις προοπτικές να κόβονται στο µισό εξαιτίας του παγετού.