BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Άδειες δεξαμενές και ακαρπία δείχνουν τα 4,50 ευρώ σε αγουρέλαια

Για μια σύντομη αν μη τι άλλο ελαιοκομική περίοδο προετοιμάζονται οι ελαιοκαλλιεργητές σε όλα τα παραγωγικά κέντρα της χώρας, με την εικόνα που παρουσιάζουν οι ελαιώνες να δείχνει μείωση του καρπού από 30% μέχρι και 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.

elaiwnas-trakter__1_

3
0

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής ελαιολάδου  σε επίπεδα έως και 50% κάτω από τους 270.000 τόνους που παρήχθησαν το 2020.

Εφόσον τα σενάρια επιβεβαιώσουν τα νούμερα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα ενόψει της νέας παραγωγής, η αγορά βάσει και του θεμελιώδους νόμου της προσφοράς και της ζήτησης, αναμένεται ότι θα συνεχίσει το ράλι που σημειώθηκε από τα μέσα της περασμένης άνοιξης, με τις τιμές για τα πρώτα αγουρέλαια να στοχεύουν σε άνω των 4 ευρώ το κιλό, όπως μεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda, ενώ δεν αποκλείεται και η προσέγγιση των 4,50 ευρώ, αν οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν την ανάδειξη ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Συνολικά η καλλιέργεια επλήγη φέτος από τις καιρικές ατασθαλίες, με τον ήπιο χειμώνα να μην αφήνει περιθώρια στα δέντρα να ξεκουραστούν έπειτα από μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας. Στη συνέχεια οι ανοιξιάτικοι παγετοί χτύπησαν τα άνθη των ελαιόδεντρων ειδικά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Ό,τι γλίτωσε από τους παγετούς, το αποτελείωσε ο επίμονος καύσωνας, με τις ζέστες να επιμένουν ακόμα και προς το τέλος του Αυγούστου και έπειτα από δύο μήνες ξηρασίας. Στο θετικό της υπόθεσης, οι προσβολές από τον δάκο είναι σχεδόν μηδενικές, με τις ζέστες να έχουν εξαφανίσει τους πληθυσμούς. 

Αυτήν ακριβώς την περιγραφή δίνουν παραγωγοί από όλες τις περιοχές της χώρας, κάνοντας λόγο για έναν πρωτοφανή συνδυασμό συγκυριών που άφησαν με λιγοστούς καρπούς τα δέντρα. Εν τω μεταξύ, όσο η ξηρασία επιμένει, ειδικά σε περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, τόσο δυναμώνει και ο προβληματισμός αναφορικά με την αναλογία καρπού προς ελαιόλαδο, αφού όπως εξηγεί ο παραγωγός και επικεφαλής του συνεταιρισμού της Θερμασίας Δήμητρας, Κωνσταντίνος Μέλλος, παρά τα όποια ποτίσματα, αν το δέντρο δεν έχει «πάρει υγρά από τη βροχή στα φύλλα και τον κορμό, δίνει καρπό χωρίς αρκετή υγρασία για να ανακατευτεί το ζυμάρι στην ελαιοποίηση».

Για «ιστορικά χαμηλά» κάνει λόγο από την πλευρά του ο παραγωγός Ηλίας Γεωργιτσόπουλος από την Γλυφάδα Μεσσηνίας, ο οποίος εκτιμά πως η χρονιά αναμένεται να δώσει από την άλλη καλές τιμές, αφού τα αποθέματα είναι ελάχιστα και η νέα σοδειά θα είναι περιορισμένη κατά 50% περίπου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην περίπτωση των επιτραπέζιων ποικιλιών, με τη μείωση εδώ να υπολογίζεται ότι θα φτάσει ακόμα και το 70%, ειδικά στην περίπτωση της ελιάς Χαλκιδικής, όπου ήδη όσα κτήματα γλίτωσαν τον παγετό της άνοιξης του 2021, δέχονται οχλήσεις από μεταποιητές που προτίθεται να αγοράσουν «σκούπα» όλην την παραγωγή τους με τουλάχιστον 1,50 ευρώ το κιλό.  

Σε αντίστοιχες συνθήκες εξελίσσεται η ελαιοκαλλιέργεια και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με Ιταλία και Ισπανία να αναμένουν αμφότερες μείωση της παραγωγής τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται πως η αγορά θα επιστρέψει δυναμικά τον Σεπτέμβριο μετά από το καθιερωμένο διάλλειμα του Αυγούστου. Σε αυτήν την περίοδο το κλίμα εμπορικά φαίνεται πως έχει καθίσει, όπως μεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς στην Agrendaμε τις τιμές να ξεκινούν από τα 3,20 με 3,30 ευρώ το κιλό στην Κρήτη και να φτάνουν τα 3,50 με 3,60 ευρώ στην Πελοπόννησο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία