BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Σε καμία στοχευμένη παρέμβαση για την ελιά επιμένει ο Μπαγινέτας

«Τσουβαλιασµένος» µε τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, φαίνεται πως θα παραµείνει ο ελαιοκοµικός τοµέας στη χώρα µας ακόµη και µετά την αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, παρά τις σχετικές ανησυχίες που έχουν εγείρει άνθρωποι του κλάδου.

15_21

Γιώργος Κοντονής

9
13

Επειδή βασίζεται σε ετεροεπαγγελματίες  δεν χρειάζεται στήριξη  ο ελαιοκομικός τομέας  επιμένει ο Μπαγινέτας

Κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων, «θα έρθει η αναδιανεµητική», καµία στοχευµένη παρέµβαση για την ελιά, «έρχονται τα τοµεακά των 10,6 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων ετησίως» και άλλωστε «µόνο το 20% των παραγωγών ελιάς είναι κατ’ επάγγελµα αγρότες» ήταν η απάντηση του γενικού γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιεθνών Σχέδιων, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα σε σχετική ερώτηση µε θέµα «Επιπτώσεις στην ελαιοκοµία της χώρας από την πρόταση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη Νέα ΚΑΠ».

Ακόµη και στις δράσεις του νέου πρασινίσµατος, εκεί που θα µπορούσαν να ενισχυθούν ειδικότερα οι ελαιοκαλλιεργητές από ειδικό πρόγραµµα (π.χ για ξηρικούς ελαιώνες, ορεινούς ή παραδοσιακούς), δεν έχει υπάρξει κάποια ξεχωριστή µέριµνα, προς το παρόν τουλάχιστον. Και η δυνατότητα συνδεδεµένης στην επιτραπέζια ελιά (νέα προσθήκη στην ΚΑΠ), παρέµεινε ανεκµετάλλευτη, παρά το γεγονός ότι είχε ανοίξει η σχετική κουβέντα πέρσι. Ενδιαφέρον έχει το σκέλος της απάντησης για τη διάρθρωση του ελαιοκοµικού τοµέα στη χώρα όπου ο κ. Μπαγινέτας αναφέρει: Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε προηγούµενη επεξεργασία των στοιχείων του ΟΣ∆Ε 2019, του ΟΓΑ και του ΜΑΑΕ από τον τεχνικό σύµβουλο του ΥΠΑΑΤ για το ΣΣ της ΚΑΠ, διαπιστώθηκε ότι οι 232.825 ελαιοκοµικές εκµεταλλεύσεις κατανέµονται ως εξής:

  • σε ετεροεπαγγελµατίες µέχρι 63 ετών, ποσοστό 38%
  • σε ετεροεπαγγελµατίες άνω των 63 ετών, ποσοστό 24%
  • σε συνταξιούχους του ΟΓΑ, ποσοστό 18% και
  • σε επαγγελµατίες αγρότες, ποσοστό µόνο 20%.


Με βάση τώρα την απάντηση του γ.γ του ΥΠΑΑΤ µπορούν οι ελαιοπαραγωγοί να έχουν κάποια εικόνα για τις ενισχύσεις τους. Συγκεκριµένα αναφέρονται µεταξύ άλλων τα εξής:

«Σύµφωνα µε το ΣΣ το συνολικό διαθέσιµο ποσό για τη βασική ενίσχυση ανέρχεται σε 894.795.455,85 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 246.068.750.36 ευρώ. δηλαδή ποσοστό 27,5% κατανέµεται στην αγρονοµική περιφέρεια των µονίµων καλλιεργειών.

Παράλληλα, το υπουργείο αποφάσισε την εφαρµογή της αναδιανεµητικής ενίσχυσης. προκειµένου να στηρίξει τις µικρού και µεσαίου µεγέθους εκµεταλλεύσεις (στις οποίες συµπεριλαµβάνονται οι ελαιοκοµικές). αφιερώνοντας ποσοστό 10% των άµεσων εν

Πέραν της βασικής ενίσχυσης και της αναδιανεµητικής ενίσχυσης, οι δενδρώδεις καλλιέργειες, συµπεριλαµβανοµένης της ελαιοκαλλιέργειας, µπορούν να ενισχυθούν οικονοµικά και από τα οικολογικά σχήµατα για το περιβάλλον και το κλίµα. Συγκεκριµένα, στο πλαίσιο της εν λόγω παρέµβασης, έχουν συµπεριληφθεί στο ΣΣ της Ελλάδας, πρακτικές που αφορούν στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως:

Εφαρµογή ζωνών οικολογικής εστίασης

α) σπορά εντός των µονίµων δενδρώνων, φυτών ξενιστών ωφέλιµων ή/και επικονιαστών, ενδιαµέσως των δένδρων ή ειδών που δεν προορίζονται για παραγωγή ή/και ειδών (π.χ. Ψυχανθών), µε στόχο την διατήρηση ή/και αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους, τη µείωση της χρήσης συνθετικών λιπασµάτων µέσω της µερικής κάλυψης των αναγκών των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία δια της χλωρής λίπανσης.

β) ∆ηµιουργία λωρίδων πλάτους 2 τουλάχιστον µέτρων άγριας ζωής ή εµπλουτισµού των υπαρχουσών µε τη φύτευση ποωδών, πολυετών ή και θάµνων, ιδίως φυτών ξενιστών ωφέλιµων ή/και επικονιαστών, στα περιθώρια των αγροτεµαχίων µε µόνιµες φυτείες.

  γ) ∆ιατήρηση αγροδασικών οικοσυστηµάτων πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου, µε πεδίο εφαρµογής τµήµατα της αγρονοµικής ζώνης των δενδρωδών αλλά και τις ζώνες των ετησίων και των βοσκοτόπων που έχουν δένδρα.

δ) Εφαρµογή µεθόδων γεωργίας ακριβείας µε τη χρήση του εργαλείου/εφαρµογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραµέτρων στις ετήσιες καλλιέργειες και τις δενδρώδεις

ε) ∆ιατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις µε αναβαθµίδες. 

στ) ∆ιατήρηση µεθόδων βιολογικής γεωργίας.

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

07-08-2022 11:11Γιωργος

Για τον έτερο επαγγελματία έως 4600 ευρώ έχει πλήρες αφορολογητο,ούτε ασφαλιστικές εισφορές ούτε εφορία.Για τα ίδια χρήματα ο επαγγελματίας του πίνουν το αίμα.Ειναι αυτό συνταγματικά δίκαιο??????

Απάντηση

06-08-2022 02:10Γιωργος;

Εκανε αγωγη ο οπεκεπε στο agronews και στην agrenda για προσβολη προσωπων,για συκοφαντικη δυσφημιση και για ψεμματα.παναγο,τι εγινε το γεμισες το σωβρακο;;;;;;κομματοσκυλο κατσε τωρα στο παλουκι.ααααα το φχαριστηθηκα!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-08-2022 20:58ΤΣΙΡΑΜΠΙΔΗΣ Ηλίας

Σοβαρευτείτε λίγο εσείς πού κυβερνάτε. Αντί να τα δώσετε όλα για την Γεωργία την πετάτε έξω.

Απάντηση

05-08-2022 20:01Γεώργιος Γουρνας

Για τους κτ επάγγελμα αγρότες. Πιστεύουν οι παραπάνω κύριοι ότι βγάζοντας έξω από τις μικροεπιδοτησεις αυτούς που δεν έχουν για κύριο επάγγελμα την αγροτική απασχόληση θα καρπωθούν ολόκληρη την πίτα? Εγώ που βρήκα 1400 δένδρα ελιάς και για επάγγελμα κανω κάτι άλλο (εργάτης) θα έπρεπε να τα ξεριζώσω? Δεν εργάζομαι 300 ημέρες στην δουλειά μου και άλλες 50 στον ελαιώνα μου, δεν φορολογούμε για τα εισοδήματα μου? Γιατί θα έπρεπε να έχουμε τις ίδιες απολαβές με κάποιον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ο οποίος δουλεύει τις μισές ημέρες ανά έτος, λόγω καιρικών συνθηκών και τις υπόλοιπες (καφενείο) Η αλήθεια είναι ότι τα οφέλη από τα αγροτικά προϊόντα τα καρπονονται οι έμποροι και οι μεταποιητες, όταν βγάζεις το λαδακι και το παρκάρεις στο ελαιοτριβείο ο έμπορος σε έχει στο χέρι εάν σωστά το μετεφερες σπίτι ο κάθε ελαιοπαραγωγος ο έμπορος θα τρελενοταν . Τότε το λάδι σου θα πήγανε σε πληστηριασμο και θα ανησυχούσαν εκείνοι και όχι εσύ. Γι'αυτό καλύτερα να σκέφτεστε τι κάνατε λάθος τόσα χρόνια περνοντας επιδοτήσεις για κάτι που καλλιεργούμε και δεν μπορεί να μας θρέψη και να μην κατηγορουμε εκείνους που το είδαν αγωνίζονται περισσότερο από τους κατ επάγγελμα αγρότες να επιβιώσουν. Ελπίζω να μην πικρανα πολλούς και αν έγινε ελπίζω κάποιοι να κάτσουν να σκεφτούν τι πρέπει να αλλάξουν και το πρώτο να μην κατηγορούν κάποιους που αγωνίζονται περισσότερο από αυτούς.....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-08-2022 15:21Στατιστικά

Μη παραμυθιάζεστε! Το ποσοστό επί του αριθμού εκμεταλλεύσεων δεν λέει τίποτα εφόσον οι ενισχύσεις δίνονται ανά μονάδα έκτασης. Τι ποσοστό της έκτασης να δηλώνει άραγε καθεμία από τις κατηγορίες αγροτών που διακρίνονται;

Απάντηση

05-08-2022 15:19Αγγελικη

Αφού ο πρωθυπουργός είναι και αγρότης οι βουλευτές υπουργοί γιατροί δικηγόροι και όχι μόνο πως να το σταματήσουν όλο αυτό που γίνεται σε βάρος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών δεν τους συμφέρει οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τίποτα πότε μόνο αυτοί μπορούν να περνούν επιδοτήσεις, αποζημιώσεις από το ταμείο το δικό μας σε κανένα άλλο επάγγελμα δεν γίνεται αυτό πάμε να πάρουμε και εμείς επιδοτήσεις από το ταμείο των γιατρών βουλευτών κτλ

Απάντηση

05-08-2022 13:13klain

ας βαλουν ενα τελος στους ετεροεπαγγελματιες,ειναι αθεμιτος ανταγωνισμος απεναντι σε ανθρωπους που ζουν απο την αγροτια, ξεφτιλιζουν τις τιμες γτ εχουν την ασφαλεια του μισθου,παρτε αμεσα μετρα κ δωστε τελος σε αυτο το τσιρκο

Απάντηση

05-08-2022 12:55ΛΟΚΑΤΖΗΣ

Οι ετεροεπαγγελματιες ειναι καρκινος στα θεμελια της αγροτιας, και αποτρεπουν νεους να ασχολουντε με τα αγροτικα επαγγελματα,πρεπει αμεσα να παρθουν μετρα ωστε καποιος να διαλεξει τι θελει να κανει στην ζωη του, θελεις να εισαι μπατσος η αγροτης? οχι και τα 2 εχετε καταστρεψει το επαγγελμα με τις ταρζανιες σας και τον αθεμιτο ανταγωνισμο....

Απάντηση

05-08-2022 11:23ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΜΠΑΓΙΝΕΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΩΣ ΠΟΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΗ!!!

Απάντηση

05-08-2022 10:57Βασίλης

Τι γίνεται τελικά με αυτό το θέμα του ετεροεπαγγελματια σε αυτό το κράτος;Σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν κατατεθεί πρόταση για τους έχοντες παράλληλη απασχόληση πως ακόμα και αν κατέχουν το 20% των εσόδων από γεωργική δραστηριότητα να μπορούν να κατέχουν το κατε παγγελμα αγρότη και να επωφελούνται τις ενισχύσεις.εδώ γιατί δεν μπορεί να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό;Σε αυτό το κράτος όποιος τολμάει να επένδυση τον κυνηγάει ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός..και εκτός αυτού στρέφουν και την μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη... δν φταίνε πάντα οι εκάστοτε υπουργοί αλλά πολλές φορές και υπάλληλοι που κρατούν καίριες θέσεις μέσα στα υπουργεία.επιτελους πρέπει να παρουσιάσει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο η κυβέρνηση που να ενισχύει την επιχειρηματικότητα και όχι να κοιτάει να ανοίγει τον λάκκο σε οποιαδήποτε προσπαθεί να επενδύσει σε αυτή τη χώρα.ειμαστε 30 χρόνια πίσω από όλα τα προοδευτικά κράτη της ΕΕ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία