Συγκεντρωμένη στο νησί της Λέσβου είναι το 20% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου, με το μικροκλίμα του τόπου να ευνοεί μια συνεπή και άψογη εναλλαγή των εποχών, επιτρέποντας την καλλιέργεια της ελιάς χωρίς πολλές καιρικές επιπλοκές και επιβαρύνσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά βραβευμένα ελληνικά ελαιόλαδα έχουν βγει από αυτό τον αχανή ελαιώνα που έχει αναδείξει παράλληλα ακόμα δύο μοναδικές ποικιλίες ελιάς, τις σημαίες των μικρών παραγωγών της Λέσβου, που είναι η Αδραμυτινή και η Κολοβή. Μικρασιάτισσα η πρώτη, γνωστή και ως Αϊβαλιώτικη, προέρχεται από το Αδραμύτιο της Μικράς Ασίας, καλύπτει το 1/5 των ελαιώνων του νησιού, εντοπίζεται κυρίως στην επαρχία της Μυτιλήνης. Με πολλές ονομασίες απαντάται και η Κολοβή, ή αλλιώς Βαλανολιά ή Μυτιληνιά, ευδοκιμεί σε εδάφη που προέρχονται από σχιστόλιθο, φτάνει μέχρι τα 500 μέτρα υψόμετρο, καλύπτει τα 7/10 των ελαιώνων του νησιού και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι (25-30%). Στις σελίδες που ακολουθούν ισχυροί παίχτες του ελαιολάδου της Λέσβου παρουσιάζουν το έργο τους.
Ένας αιώνας, αγώνας για το ελαιόλαδο
Από τη «γένεσή» τους τα EVOO Ελαιών και Όλβια συνδυάζουν ισορροπηµένα τη γεύση, το χρώµα και το άρωµα, ενώ ταξιδεύουν σε 18 χώρες του κόσµου.
Με οδηγό τα 100 χρόνια οικογενειακής παράδοσης και εμπειρίας στην ελαιοκαλλιέργεια, τα Ελαιοπερίβολα της Οικογένειας Τζωρτζή δραστηριοποιούνται από το 2006 στον τομέα της τυποποίησης, παραγωγής και εμπορίας βιολογικού και συμβατικού ελαιολάδου κατέχοντας τα μυστικά της σωστής καλλιέργειας. Μια οικογενειακή επιχείρηση, με επικεφαλής σήμερα τον Μιχαήλ Τζωρτζή, που στήθηκε μέσα από μια σειρά επενδύσεων σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1.000m2 για την τυποποίηση της παραγωγής των οικογενειακών ελαιώνων και όχι μόνο, το στήσιμο του δικτύου εμπορίας της παραγωγής και τέλος την κατασκευή ενός σύγχρονου ελαιοτριβείου.
Ορμητήριο, τα 350 στρέμματα ελαιώνα στα χωριά Πηγή και Κώμη της Λέσβου από τις ποικιλίες ελιάς της Λέσβου, Αδραμυτινή και Κολοβή, που καλλιεργούνται με σύγχρονες μεθόδους και εφαρμόζοντας πιστά τους κανονισμούς για τη βιολογική καλλιέργεια αλλά και με σύμμαχο το μικροκλίμα της περιοχής και τις εδαφολογικές συνθήκες. Στρατηγείο, το υπερσύγχρονο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο - τυποποιητήριο, που παράγει με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης και τυποποιεί με ιδιαίτερη υπευθυνότητα το εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο Όλβια και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ελαιών καθώς και το παρθένο ελαιόλαδο Ελαιών. Η επιχείρηση είναι πιστοποιημένη με το πρότυπο FSSC 22000 από την TUV Austria Hellas και με ISO 22000:2005 από τη ΔΗΩ, αλλά και βάσει του προτύπου Demeter βιοδυναμικής καλλιέργειας. Σημειώνεται ότι τα ελαιόλαδα της επιχείρησης ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με το 75% της παραγωγής του Όλβια και του Ελαιών φτάνουν στα ράφια 18 χωρών.
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΒΡΑΒΕΙΑ
Από το 1935 και το Αργυρούν Βραβείο του παππού Μιχάλη στη ∆ΕΘ στο σήµερα και τις πολλαπλές σηµαντικές ελληνικές και διεθνείς βραβεύσεις.
Υιοθετήστε μια ελιά και ζήστε μαζί της.
Η παράδοση της οικογένειας Χατζηδημητρίου στην παραγωγή ελαιολάδου κρατάει από τις αρχές του 20στού αιώνα (~1902-3) όταν υπάρχει και ο πρώτος καταγεγραμμένος ελαιώνας της, γύρω από τον οποίο συγκεντρώθηκε η σημερινή έκταση στους λόφους (υψόμετρο 300-500 μ.) της περιφέρειας Πλωμαρίου κοντά στο χωριό Τρύγονα. Πρωταγωνίστρια η Κολοβή ποικιλία, η οποία στους απότομους και μεγάλης κλίσης ελαιώνες με τις παραδοσιακές πεζούλες αποδίδει το καλύτερο δυνατό προϊόν. Η συλλογή των ελαιόκαρπων γίνεται όταν αυτοί φτάσουν στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας, συνήθως τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Στη φάση αυτή οι ελιές είναι ακόμα πράσινες και οδεύουν στο να αλλάξουν χρώμα. Τότε που ο καρπός μπορεί να μας δώσει ενα υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο που βοηθά στην καλύτερη υγεία. Όταν λοιπόν όλη αυτή η γνώση πέρασε στα χέρια της τέταρτης γενιάς της οικογένειας, αποφάσισε να δημιουργήσει τη «Mia Elia» στο τέλος του 2019.
Ελαιόλαδο από το δικό σου δέντρο
Με τη δράση Mia Elia «Υιοθετήστε Μια Ελιά και ζήστε μαζί της» η επιχείρηση δίνει τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από το δικό τους ελαιόδεντρο και να ακολουθήσουν όλη τη διαδικασία μέχρι να φτάσει το τελικό προϊόν στο τραπέζι τους. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να ονομάσουν το ελαιόδεντρό τους και φυσικά μπορούν να το επισκεφτούν καθώς ενημερώνονται για το πού ακριβώς βρίσκεται, επιπροσθέτως με όλες τις πληροφορίες και φωτογραφία του. Οι πελάτες είναι κυρίως από την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Ντουμπαι αλλά και στην Ευρώπη. Στο εσωτερικό έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες με delicatessen, χώρους εστίασης και ξενοδοχεία οι οποίοι προσφέρουν το ελαιόλαδο του δέντρου στους πελάτες τους, δίνοντας τη δυνατότητα να μυηθούν σε όλη τη διαδικασία μέσω μιας μοναδικής σελίδας του ελαιόδεντρου που αναφέρεται στην κάθε συσκευασία.
ΕΝΑ ΜΟΝΑ∆ΙΚΟ ∆ΕΝΤΡΟ
Το όνοµα «Mia Elia» σηµατοδοτεί τη µοναδικότητα του δέντρου και το χάλκινο χρώµα στο λογότυπο είναι χάριν τιµής στην εποχή του χαλκού (τρίτη χιλιετία π.Χ.) κατά την οποία είναι η πρώτη καταγραφή παραγωγής ελαιόλαδου.
Τέχνη στην ελαιοποίηση με καμβά την Κολοβή ελιά
Η Λέσβος είναι ένα μεγάλο δάσος ελαιόδεντρων. Σε αυτό εντάσσονται και τα 700 περίπου στρέμματα ελαιώνων στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Λέσβου, της οικογένειας Πρωτούλη. Από το μακρινό πλέον 1975, όταν και ιδρύθηκε το πρώτο ελαιοτριβείο της, η εταιρεία Protoulis Master Olive Oil Makers εξειδικεύεται στην ελαιοποίηση, παραγωγή και εμφιάλωση ελαιόλαδου. Έχοντας πλεόν γίνει επιχείρηση 4ης γενιάς, έχει καταφέρει τη λειτουργία δύο καθετοποιημένων μονάδων στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου, όπου είναι και το επισκέψιμο εκθεσιακό της κέντρο καθώς και η ιδιόκτητη καλλιεργήσιμη γη της επιχείρησης. Οι πάρα πολλές διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς από το 2004 και έπειτα πιστοποιεί πως η εταιρεία εργάζεται ανελλιπώς για να παράγει σταθερά ένα υψηλών προδιαγραφών προϊόν, από τη μοναδικότητα που της προσφέρει η Κολοβή ποικιλία ελιάς από την οποία παράγεται.
ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΟΝ MARIO SOLIΝAS
Μια οικογενειακή επιχείρηση µε πολλαπλές βραβεύσεις που φέρει πάντα στις αποσκευές της την πρώτη θέση στον Mario Solinas 2007.
Μια ιστορική ματιά στην ελαιουργία
Tη βιομηχανική περίοδο της ελαιουργίας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, παρουσιάζει το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, που δημιούργησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζει με ευαισθησία τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής στην παραγωγική διαδικασία. Το Μουσείο βρίσκεται στο χωριό Αγ. Παρασκευή, στην καρδιά του νησιού, και στεγάζεται στο παλαιό Κοινοτικό Ελαιοτριβείο. Κέντρο της επίσκεψης παραμένουν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, και ιδιαίτερα το κεντρικό κτίριο παραγωγής, όπου τα διασωθέντα μηχανήματα συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν στην αρχική τους θέση, ενώ παρουσιάζεται και ο αλευρόμυλος που λειτουργούσε τους θερινούς μήνες.
info:
Από 1 /03 έως 15 /10: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη), 10 π.μ.-6 μ.μ.
Από 16 /10 έως 28/02: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη), 10 π.μ.-5 μ.μ.