BACK TO
TOP
Farming

Η εναλλακτική της σόγιας απλώνεται στην Μεσόγειο με γραμμή από Βρυξέλλες

Στον ευρωπαϊκό νότο φαίνεται πως επεκτείνεται η καλλιέργεια σόγιας, ως µια συµφέρουσα εναλλακτική εκτατικής καλλιέργειας που ανταποκρίνεται στις πολιτικές πρωτοβουλίες των Βρυξελλών για την επόµενη δεκαετία, όσο παράλληλα δείχνει να ταιριάζει µε πρακτικό τρόπο στο αγροδιατροφικό προφίλ των χωρών αυτών.

soya-2

6
1

«Το όραµα» της ευρωπαϊκής αυτάρκειας σε σόγια αποδεικνύεται όλο και πιο επίκαιρο, όλο και πιο συµφέρον ως προς την υλοποίησή του, αποκτώντας παραγωγικές, οικονοµικές και διπλωµατικές διαστάσεις. Αυτό άλλωστε µαρτυρούν οι προσεγµένες προσεγγίσεις σε επίπεδο δηλώσεων στελεχών της Κοµισιόν, αλλά και ο δηµόσιος διάλογος ανά τα κράτη µέλη.

Η γραµµή της Κοµισιόν θέλει την ΕΕ σταδιακά να µειώνει τις εισαγωγές σόγιας από τις δύο Αµερικές, κάτι που έχει αποκαλύψει µέσες άκρες ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, αλλά και που φωτογραφίζεται µε καλή ευκρίνεια στην στρατηγική από το Αγρόκτηµα στο Πιάτο (Farm to Fork). Εδώ, ένας εκ των βασικότερων στόχων, είναι η χωρική συµπίεση της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίµων και οµολογουµένως τα λιµάνια της Βόρειας και της Λατινικής Αµερικής πέφτουν αρκετά µακριά για τον εφοδιασµό της απαιτούµενης ζωοτροφής που θα επιτρέψει την παραγωγή των φηµισµένων ευρωπαϊκών γαλακτοκοµικών προϊόντων.

Ήδη όµως λίγο καιρό πριν τα αποκαλυπτήρια της Πράσινης Συµφωνίας, οι Βρυξέλλες είχαν αποτυπώσει µε σχετική έκθεση την ενόχλησή τους από την  εξάρτηση της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας στο πεδίο αυτό. Σύµφωνα µε τα στοιχεία αυτά, η ζήτηση φυτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη είναι µεγάλη, φτάνοντας τους 27 εκατ. τόνους περίπου ακατέργαστων πρωτεϊνών το διάστηµα ενώ το ποσοστό αυτάρκειας της ΕΕ φτάνει µόλις το 5% για τη σόγια. Ως συνέπεια, η ΕΕ εισάγει ετησίως περίπου 17 εκατ. τόνους ακατέργαστων φυτικών πρωτεϊνών εκ των οποίων οι 13 εκατ. τόνοι έχουν ως βάση τη σόγια.

Πλέον µια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη έχουν στραφεί στην καλλιέργεια σόγιας, για να κλείσουν την ψαλίδα, µε την Ιταλία και τη Γαλλία να καταβάλουν προς το παρόν τις πιο αξιοσηµείωτες προσπάθειες. Η γειτονική Ιταλία παράγει 1,06 εκατ. τόνους και 499.000 τόνους η Γαλλία από το σύνολο των 2,82 εκατ. τόνων της ευρωπαϊκής παραγωγής. Φαίνεται δηλαδή ότι η καλλιέργεια κατευθύνεται σε χώρες µε έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα υπεραξίας.

Ενώ, λοιπόν, ο οικονοµικός και παραγωγικός παράγοντας που υπαγορεύουν την αύξηση των στρεµµάτων είναι ορατοί στον ορίζοντα, διπλωµατικός και πολιτικός λόγος υποχρεώνει την ΕΕ στην διατήρηση χαµηλών τόνων. Ένας εκ των λόγων, ο παλιός γνώριµος πρόεδρος της Κοµισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που είχε αφήσει προίκα ένα προοίµιο εµπορικής συµφωνίας που ανέβασε κατά 121% τις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2018, την περίοδο κορύφωσης των εµπορικών πολέµων.

 

 

Αποδοτική, συµφέρουσα και εφικτή καλλιέργεια η σόγια και στην Ελλάδα

Πείραµα για την καλλιέργεια µη γενετικά τροποποιηµένης σόγιας από ΕΛΓΟ, ∆ΕΛΤΑ και Γεωπονικό, τα αποτελέσµατα του οποίου είχε φιλοξενήσει η Agrenda προ ολίγων µηνών, δείχνουν ότι η παραγωγική επέκταση στο πεδίο αυτό είναι όχι µόνο εφικτή, αλλά και αποδοτική και συµφέρουσα. Στην Ελλάδα το 2017 εισήχθησαν 317.754 τόνοι σογιόσπορου και 331.254 τόνοι σογιαλεύρου, συνολικής αξίας 230.094.000 ευρώ. Η στρεµµατική απόδοση της σόγιας σε καρπό στη χώρα µας ανέρχεται στα 450 κιλά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει φτάσει και τα 600 κιλά. Σηµειώνεται πως ως επίσπορη καλλιέργεια δίνει περί τα 300 κιλά το στρέµµα εξασφαλίζοντας ένα ικανοποιητικό συµπληρωµατικό εισόδηµα στον παραγωγό. Μάλιστα στοιχεία του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκοτόπων στη Λάρισα αναφέρουν ότι το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 98 ευρώ το στρέµµα, έναντι των 128 ευρώ για το βαµβάκι, ενώ το εισόδηµα κινείται γύρω από τα 120 ευρώ το στρέµµα.

Συμφώνησαν για περισσότερες πρωτεϊνούχες καλλιέργειες οι υπουργοί της ΕΕ

Κατά την συνάντηση στις 21 Σεπτεμβρίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ η γαλλική αντιπροσωπεία κατέθεσε το αίτημα πολλών κρατών μελών για αύξηση της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών στην ΕΕ. Πρόκειται για μια κοινή ανακοίνωση της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης φυτικών πρωτεϊνών στην ευρωπαϊκή γεωργία.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο τους, η κρίση του Covid-19 υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος τροφίμων και να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγόμενες πρωτεΐνες. Η ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών αναμένεται να επιτρέψει την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της στρατηγικής της ΕΕ, διασφαλίζοντας καλύτερη συμπληρωματικότητα μεταξύ των ζώων και των αροτραίων καλλιεργειών και ενθαρρύνοντας τη διαφοροποίηση της ανθρώπινης διατροφής.

 

Με 100 εκατ. ευρώ η Γαλλία προτάσσει  τις φυτικές πρωτεΐνες

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών της χώρας, με την απόφαση να βασίζεται κυρίως σε εμπορικά και παραγωγικά κριτήρια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν έχει σφυρηλατήσει την ιδέα της ανάπτυξης της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών της χώρας εδώ και πολύ καιρό. Το έκανε στο G7 στο Μπιαρίτζ τον Αύγουστο του 2019, στη Διεθνή Έκθεση Γεωργίας στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2020 και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής ομιλίας του στις 12 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Αυτό το ποσό αναμένεται ότι θα καταστήσει δυνατή τη «οικοδόμηση της αυτάρκειας της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων της χώρας μας» με «απότομη μείωση της εισαγωγής πρωτεϊνών που προορίζονται για κτηνοτροφική χρήση», σύμφωνα με ένα κυβερνητικό δελτίο τύπου.Το 2018, η Γαλλία εισήγαγε τρία εκατ. τόνους σόγιας. Και παρόλο που περίπου 400.000 τόνοι σόγιας καλλιεργήθηκαν στη Γαλλία, οι υπόλοιποι εισήχθησαν από τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και κυρίως την Αργεντινή.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-09-2020 10:30Γεωργία Κωστοπούλου

Το άρθρο σας είναι πολύ ενδιαφέρον και δίνει καλή ενημέρωση. Ως υπάλληλος με αντικείμενο τα τελευταία 10 χρόνια και σε αυτό τον τομέα γνωρίζω και έχω συμβάλλει στις προσπάθειες που γίνονται για την αύξηση των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και της σόγιας στην Ελλάδα(π.χ. χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης).Παρόλα αυτά επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι πριν 10 χρόνια το μότο που κυκλοφορούσε σε όλους τους κύκλους ήταν΄΄Η σόγια δεν ευδοκιμεί στην Ελλάδα΄΄, προφανώς γιατί οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες αυτό προωθούσαν τότε.!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές