BACK TO
TOP
Farming

Οι τοπικές ποικιλίες «κρύβουν» την λύση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροδιατροφή

Η σπουδαιότητα της αγροτικής βιοποικιλότητας για το μέλλον του αγροδιατροφικού κλάδου, χάρη στην ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα που παρουσιάζει στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, αναδείχθηκε μέσω του webinar που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CLICHA (Climate Change in Agriculture).

img463_β

Στέλα Προβελέγγιου

1
0

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελούν πλέον ένα θεωρητικό, μελλοντικό σενάριο άλλα έχουν ήδη επηρεάσει την αγροτική παραγωγή, προβληματίζοντας τους επιστήμονες, αλλά κυρίως τους παραγωγούς (καλλιεργητές και κτηνοτρόφους) που αναζητούν ολοένα και πιο επιτακτικά λύσεις. Πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που λένε πως για να απαντήσουμε στις μελλοντικές απαιτήσεις θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στο παρελθόν. Αυτή την προσέγγιση ακολουθεί και το πρόγραμμα CLICHA, το οποίο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού αλλά και στην διεπιστημονική συνεργασία με στόχο την αξιοποίηση τοπικών φυτικών ποικιλιών και φυλών αγροτικών ζώων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρει η κλιματική αλλαγή για τον αγροδιατροφικό κλάδο. Δέκα ιδρύματα από τέσσερις διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Τυνησία και Λετονία) συμβάλλουν στην υλοποίηση του καινοτόμου αυτού έργου, μοιραζόμενα γνώση και εμπειρία, διοργανώνοντας webinars όπως αυτό που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή στην αγροτική παραγωγή».

Οι δύο διακεκριμένοι ομιλητές, καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα. Π. Μπεμπέλη (από το τμήμα Βελτίωσης Φυτών) και ο κ. Ι. Μπιζέλης (από το τμήμα Ζωικής Παραγωγής) συντονιστής του προγράμματος CLICHA, τόνισαν την σημασία της αναγνώρισης, καταγραφής, διατήρησης και εκμετάλλευσης της  (γενετικής) βιοποικιλότητας που βρίσκεται στα αγροσυστήματα και μπορεί προσφέρει πολύτιμα «όπλα» στην μάχη του κλάδου για προσαρμογή στις νέες κλιματολογικές συνθήκες. «Οι τοπικές ποικιλίες των καλλιεργούμενων ειδών, κρύβουν έναν θησαυρό γενετικής ποικιλότητας, με ανεκμετάλλευτα γονίδια ανθεκτικότητας-προσαρμοστικότητας σε βιοτικές (ασθένειες) και αβιοτικές (πχ ξηρασία) καταπονήσεις, ιδιαίτερα προσαρμοσμένες στο τοπικό μικροκλίμα της κάθε περιοχής και παραγωγικές σε συστήματα χαμηλών εισροών», λέει η κα. Μπεμπέλη.

Το ίδιο ισχύει και για τις αυτόχθονες φυλές των παραγωγικών αγροτικών ζώων, εκ των οποίων το 53% βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης στη Ευρώπη, λόγω τις μοναδικότητας τους και του εντατικοποιημένου τρόπου σύγχρονων εκμεταλλεύσεων. Ο αγροτικός κλάδος έχει να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη από την διατήρηση και χρήση αυτών των τοπικών ειδών, που πέρα από την προσαρμοστικότητά τους, έχουν να προσφέρουν προϊόντα υψηλής (πχ ΠΟΠ) προστιθέμενης αξίας με εξαιρετικά χαρακτηριστικά ποιότητας και γεύσης. Καθώς αυτοί οι πληθυσμοί κινδυνεύουν να χαθούν ή να ξεχαστούν, και μαζί με αυτούς πολύτιμες ευκαιρίες και χαρακτηριστικά, είναι αναγκαία όσο ποτέ η διατήρησή του τόσο στις τράπεζες γενετικού υλικού, όσο και στον αγρό όπου και ανήκουν.

Το πρόγραμμα CLICHA προσφέρει σε συχνή βάση παρόμοια webinars, στα αγγλικά (λόγω του τετραεθνικού χαρακτήρα του), τα οποία είναι ανοικτά στο κοινό που μπορεί να τα παρακολουθήσει είτε μέσω live streaming στην σελίδα του προγράμματος στο facebook, είτε κατόπιν εγγραφής, στην πλατφόρμα του zoom.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές