BACK TO
TOP
Farming

Τεστ αντοχής για τις καλλιέργειες οι πολικές θερμοκρασίες

H κακοκαιρία «Μήδεια» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα φαινόμενα να πλήττουν τα δυτικά και βόρεια της χώρας ήδη για δύο εικοσιτετράωρα, ενώ οι συνεχείς πυκνές χιονοπτώσεις με συνθήκες ολικού παγετού σε πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδας και της Δυτικής Θεσσαλίας να ανησυχούν τους παραγωγούς.

127_1586500997_5480_15845

Στέλα Προβελέγγιου

12
0

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας που θα πλήξει από το απόγευμα της Δευτέρας ακόμα και νοτιότερες περιοχές χαμηλού υψομέτρου, θα είναι ακόμα πιο ισχυρό.

Πιο συγκεκριμένα τα δελτία που εξέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία και οι τοπικοί δήμοι αναφέρουν   αρνητικές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους και αρκετούς πόντους χιονιού στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Εύβοιας, ενώ ισχυρός παγετός σημειώνεται στις περιοχές Καρδίτσας και Τρικάλων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα με ακραίες θερμοκρασίες έχουν να αντιμετωπίσουν κάτοικοι και αγρότες στην Βόρεια Ελλάδα με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν ακόμα και τους -19 οC στο Μεσόβουνο Κοζάνης.

Εν μέσω αυτών των φαινομένων οι παραγωγοί ελπίζουν τα προληπτικά μέτρα που εφάρμοσαν τις προηγούμενες μέρες να αποδώσουν και να έχουν θωρακίσει με επιτυχία τις καλλιέργειες τους, αναμένοντας την επόμενη μέρα για να αξιολογήσουν τις ζημιές που υπέστησαν και να προχωρήσουν σε θεραπευτικές φροντίδες αποκατάστασης.  

Αναμενόμενα προβλήματα σε δενδρώδεις καλλιέργειες υπό την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών της «Μήδειας»

Εκτεταμένα προβλήματα αναμένονται σε καλλιέργειες αμυγδαλιάς, κερασιάς και ροδακινιάς που φαίνεται να είχαν ήδη «ξυπνήσει» από το στάδιο του λήθαργου κα σε πολλές περιπτώσεις είχαν κιόλας προχωρήσει στην διόγκωση οφθαλμών και στην άνθηση. Όσο πιο προχωρημένο ήταν το στάδιο άνθισης των δέντρων, τόσο πιο ευπαθή είναι τα δέντρα στις συνεχείς χαμηλές θερμοκρασίες. Πιο συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες ανά είδος που μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή έως και 90% των οφθαλμών τους  όταν αυτά βρίσκονταν στο στάδιο της ρόδινης κορυφής είναι: αχλαδιά (-5,6 οC), Βερικοκιά (-7,2 οC), Κερασιά (-4 οC), μηλιά (-3,9 οC), Ροδακινιά (-6,1 οC). Για τα εσπεριδοειδή, που δεν έχουν ουσιαστική δυνατότητα σκληραγώγησης στο ψύχος, επιζήμια θεωρείται η παραμονή των δέντρων για πάνω από δύο ώρες σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -2,5 οC, ενώ θερμοκρασίες που αγγίζουν του -10 οC μπορούν να νεκρώσουν ολόκληρα δέντρα. Αντίστοιχα, τα ελαιόδεντρα κινδυνεύουν στην παρούσα φάση από θερμοκρασίες χαμηλότερες των -4 οC (ζημιές στα φύλλα), των -7 οC (σχίσιμο του φλοιού) και εκτεταμένες ζημιές προκαλούνται ακόμα και σε βλαστούς μεγαλύτερης και στον κορμό όταν η θερμοκρασία πέσει στους -13 οC. Τέτοιες θερμοκρασίες επικρατούν ήδη σε πολλά κέντρα καλλιέργειας των παραπάνω οπορωφόρων, ενώ η συνδυαστική επίδραση των ισχυρών βορεινών ανέμων μπορεί να προκαλέσει και ολική καταστροφή της πλευράς του δέντρου που την δέχεται. Νεαρά δέντρα είναι πιθανό να μην επιβιώσουν από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Οι παραγωγοί μπορούν να αξιολογήσουν την έκταση των ζημιών και την ζωτικότητα των οφθαλμών με χάραξη των ανθοφόρων οφθαλμών κατά μήκος και να παρατήρηση του χρώματος που θα έχει το μερίστωμα, τον ύπερο και το εσωτερικό τμήμα του άνθους (αν υπήρχε). Λευκοκίτρινο χρώμα σημαίνει ότι ο ιστός είναι ζωντανός, ενώ θολό προς καστανό υποδεικνύει νέκρωσή του. Παρόμοια μέθοδος μπορεί να ακολουθηθεί και για την αξιολόγηση της ζωτικότητας των βλαστών, κλάδων και κορμού των παγετόπληκτων δέντρων.

Η πρόωρη και μη ορθολογική λίπανση μπορεί να στοιχίσει στα σιτηρά

Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν συνηθίσει να λιπαίνουν αρκετά νωρίς και μάλιστα με μεγάλες ποσότητες αζώτου. Αυτή η τακτική οδηγεί σε ταχεία ανάπτυξη των φυτών και μείωση της ανθεκτικότητάς τους στο ψύχος. Με τον χειμώνα να «πηγαίνει πίσω» τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως γίνεται ολοένα και πιο αναγκαίο να προσαρμοστούν οι ημερομηνίες σποράς και λίπανσης στα σιτηρά. Την παρούσα περίοδο, καλλιέργειες σιτηρών χαμηλού ύψους, βρισκόμενες στο στάδιο του αδελφώματος, που έχουν καλυφθεί από το στρώμα του χιονιού αναμένεται να παρουσιάσουν πιο περιορισμένες ζημιές από εκείνες που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, φυτά που έχουν προχωρήσεις κατά πολύ στο στάδιο του σχηματισμού κόμβων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πλαγιάσματος από τους θυελλώδεις ανέμους που επικρατούν.

Οι παραγωγοί μπορούν να συμβουλευτούν τους τοπικούς γεωπόνους για τις καλλιεργητικές φροντίδες που θα εφαρμόσουν μετά την παρέλευση των φαινομένων και την αύξηση της θερμοκρασίας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην πραγματοποιηθούν πρόωρα κλαδέματα των ζημιωμένων από των παγετών μερών των δέντρων, διότι ένα επόμενο κύμα ψύχους μπορεί να στοιχίσει διπλά.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές