BACK TO
TOP
Farming

Πυρηνόκαρπα και εσπεριδοειδή «χτύπησε» η κακοκαιρία

Με την «Μήδεια» να απομακρύνεται σταδιακά από την χώρα, οι παραγωγοί με αυξημένη ανησυχία βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής των υψηλότερων θερμοκρασιών των επόμενων ημερών ώστε να αξιολογήσουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους.

srgerg

Στέλα Προβελέγγιου

3
0

Οι μεγάλης διάρκειας χαμηλές θερμοκρασίες, ο τοπικός ολικός παγετός, οι ισχυροί βοριάδες και  ο όγκος του χιονιού που καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, τις προηγούμενες ημέρες, φαίνεται να «λαβώνουν» σημαντικά αρκετές καλλιέργειες, με τα πρώιμα πυρηνόκαρπα και τα εσπεριδοειδή να αποτελούν τις δενδρώδεις με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Το σύνολο των παραγωγών πρώιμων ποικιλιών βερικοκιάς, ροδακινιάς, νεκταρινιάς και δαμασκηνιάς, στη Β. Ελλάδα, που είδαν τα δέντρα τους να «ξεγελιούνται» από τον «γλυκό» φετινό χειμώνα και να προχωρούν στο στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών και της μερικής άνθισης, αναμένουν εκτεταμένες ζημιές και απώλειες ανθοφόρων οφθαλμών που κατά περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν ακόμα και το 30-40%. Στην Βέροια, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, κ. Αναστάσιος Χαλκίδης, δηλώνει την ανησυχία του για την κατάσταση των πρώιμων ποικιλιών νεκταρινιών, δαμασκηνιών και ροδάκινων που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν 35-40 πόντους χιόνι και θερμοκρασίες από -5 έως -13οC. «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση τις επόμενες ημέρες ώστε να αξιολογήσουμε το μέγεθος των ζημιών στα δέντρα» αναφέρει, με τα προβλήματα στα συμπύρηνα να αναμένεται να φανούν αργότερα στην καλλιεργητική περίοδο.  

Οι κερασιές στον ορεινό όγκο της Πέλλα φαίνεται να την «γλιτώνουν», χάρη στην φάση προχωρημένου λήθαργου που βρίσκονταν ακόμα τα δέντρα όταν χτύπησε η κακοκαιρία, ενώ αντίθετα προβλήματα αναμένονται στα πεδινά της Ημαθίας και στην περιοχή των Γιαννιτσών.

Με τις υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της νύκτας των τελευταίων ημερών να αγγίζουν τους -8 οC και να καταγράφονται τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι παραγωγοί των πρώιμων ποικιλιών αμύγδαλων και βερίκοκων του νομού Λάρισας (δήμοι Τεμπών και Βόλου) που βρίσκονταν στο στάδιο της ρόδινης κορυφής, φοβούνται τα χειρότερα.

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Λακωνίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ασυνήθιστες για την περιοχή συνθήκες, με το θερμόμετρο να δείχνει θερμοκρασίες από -3 οC έως και -9 οC.  Τα φορτωμένα σε καρπούς πορτοκαλεόδεντρα  ποικιλίας Βαλένσια αναμένεται να έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ οι ομφαλοφόρες ποικιλίες φαίνεται να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Τέτοια μείωση της ποσότητας και ποιότητας των συγκομιζόμενων καρπών ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο και στις τιμές της αγοράς του προϊόντος το επόμενο διάστημα.

Στον αντίποδα, τα ελαιόδεντρα της περιοχής, που βρίσκονταν σε όψιμη χρονιά, και δέχθηκαν σχετικά χαμηλούς όγκους χιονιού, δεν αναμένεται να εμφανίσουν εκτεταμένα προβλήματα, με τους παραγωγούς βέβαια να κρατάνε «μικρό καλάθι», έως τον Μάρτη όπου θα φανεί η δυναμική της ανθοφορίας.   

Τα προβλήματα όμως των παρατεταμένων παγετών δεν άφησαν ανεπηρέαστα και τα υπαίθρια λαχανικά (φυλλώδη, μπρόκολα και κουνουπίδια) στην Μακεδονία αλλά ακόμα και σε περιοχές της Αττικής, με τους καλλιεργητές να περιμένουν την ανάπτυξή τους για να αξιολογήσουν τη ζημιά, κοιτώντας με μεγαλύτερη ανησυχία αυτά που αναμένονταν να συγκομιστούν στις αρχές Μαρτίου.  «Οι ζημιές που αναμένουμε στα φυτά είναι πιθανό να επεκταθούν λόγω μυκητολογικών προσβολών που θα ακολουθήσουν ως έμμεση επίπτωση και επακόλουθο της κακοκαιρίας» τονίζει ο παραγωγός κ. Μάρκος Σαπουντζόγλου.  

Μεγάλοι νικητές στον αγώνα επιβίωσης φαίνεται να αναδεικνύονται τα σιτηρά που βρίσκονταν στο στάδιο του αδελφώματος, με τις επιπτώσεις του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών, αν υπάρξουν, να περιορίζονται σε αλαφρό κιτρίνισμα του φυλλώματος.    

Σε όλες τις περιοχές οι παραγωγοί αναμένουν το Σαββατοκύριακο με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που θα τους επιτρέψουν να δουν σιγά σιγά το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν και να προβούν, όπου χρειάζεται και μπορούν, σε θεραπευτικές επεμβάσεις. Παράλληλα, η παρούσα κατάσταση αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη για αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, για κάλυψη περισσότερων ασφαλιστικών κινδύνων, καθώς και για έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις συσσωρεύονται και αποδίδονται στους παραγωγούς «κουτσουρεμένες» και με μεγάλες καθυστερήσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές