Η σταδιακή αύξηση των θερμοκρασιών αποκαλύπτει σιγά σιγά την έκταση των ζημιών στις καλλιέργειες λόγω του παγετού και των έντονων χιονοπτώσεων που έφερε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Από τα ορεινά της Μακεδονίας έως τα πεδινά της Στερεάς η ετυμηγορία δείχνει ολοκληρωτική καταστροφή των ανθισμένων αμυγδαλιών και πρώιμων πυρηνοκάρπων (νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα). Οι πιο όψιμες ποικιλίες που βρίσκονταν στο στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών ή της ρόδινης κορυφής δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακόμα για ζημιές με παραγωγούς και ΕΛΓΑ να αναμένουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες της άνοιξης και την περαιτέρω βλάστηση των δέντρων ώστε να φανεί το μέγεθος της καταστροφής. Στην Βέροια τα δέντρα μετατράπηκαν μέσα σε λίγες μέρες από λευκά σε καφετιά, λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τάσος Χαλκίδης. Με θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμα και τους -18 οC, «χτυπήθηκαν» τα ορεινά της Πέλλας, στην περιοχή της λεκάνης της Βεγορίτιδας , με χιλιάδες στρέμματα επιτραπέζιου και βιομηχανικού ροδάκινου να ξεπερνούν το κατώφλι της μέτρια οικονομικής ζημιάς, που μεταφράζεται σε απώλειες του 60-70% των ανθοφόρων οφθαλμών. Τελευταία ελπίδα των καλλιεργητών είναι το εναπομείναν 30-40% που αν δεν επιβεβαιώσει τους φόβους για όψιμη ανθόρια και καρπόπτωση την ερχόμενη περίοδο, είναι ικανό να μετριάσει σε ένα βαθμό την ζημιά, σύμφωνα με τον γεωπόνο Βαγγέλη Μάινο. Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν οι καλλιέργειες και στα πεδινά της Ημαθίας και στην περιοχή των Γιαννιστών, παρά τις πιο μέτρια χαμηλές θερμοκρασίες (-8-10 οC).
Κατεβαίνοντας νοτιότερα, το Πήλιο δέχθηκε μεγάλους όγκου χιονιού προκαλώντας εκτεταμένες μηχανικές ζημιές και στασίματα κλάδων σε χιλιάδες ελαιόδέντρα της περιοχής, κυρίως του νοτιανατολικού Πηλίου, που κατά περιπτώσεις κατάληξαν σε ολοκληρωτική καταστροφή τους, δήλωσε σε επικοινωνία του με την Agrenda ο Διανελλάκης Γιάννης, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού της περιοχής. Χιόνι και θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -8οC οδήγησαν σε καταστροφές τις τάξεως του 70% έως 100% στις ανθισμένες αμυγδαλιές στον νομό Λάρισας. Τα πρώιμα σιτάρια στην περιοχή του Αλμυρού αλλά και στην Μακεδονία, που δεν καλύφθηκαν ολόκληρα από το στρώμα χιονιού παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα στρες σε ποσοστό 30-40% αλλά αναμένεται να ανακάμψουν στην πορεία με την βοήθεια διαφυλλικής λίπανσης και αμινοξέων, λένε βάση πείρας οι παραγωγοί. Οι υπαίθριες καλλιέργειες λαχανικών (μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα) σε Συκούριο και Αγιά βρίσκονται αντιμέτωπες με ολική καταστροφή, αναφέρει ο έμπορος και γεωπόνος Κατσαρός Βασίλειος.
Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνουν οι παραγωγοί και στον νομό Αχαΐας, με 2.000 στρέμματα ανοιξιάτικης πατάτας που βρισκόταν στα 20-25 εκατοστά ανάπτυξης να επηρεάζονται με μέσο βαθμό καταστροφής το 50% ενώ υπάρχουν αναφορές και για απώλειες που άγγιξαν και το 80% των φυτών, σύμφωνα με τον πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Λακκόπετρας Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Μπεκίρη. Προβλήματα αναφέρονται όσο περνούν οι μέρες και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σε καλλιέργειες βίκου, τριφυλλιού και σανοδοτικής βρώμης στην περιοχή.
Τέλος, ούτε η Κρήτη γλίτωσε, με ζημιές οι οποίες εκτιμώνται σε 500.000 ευρώ να καταγράφονται στο Ηράκλειο Κρήτης, σε μη συγκομισμένα εσπεριδοειδή και αβοκάντο αλλά και σε καταστροφές θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.
Παράπλευρη απώλεια της κακοκαιρίας αποτελεί ο μελισσοκομικός κλάδος που έχασε την πρώτη και μοναδική ανθοφορία του Φεβρουαρίου με τις ανθισμένες αμυγδαλιές σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Οφρινίου, να καταστρέφονται ολοκληρωτικά. Πλέον αναμένουμε με αβεβαιότητα την επόμενη ανθοφορία σε ένα εικοσαήμερο από τα φυτά της ελαιοκράμβης, αναφέρει στην Agrenda ο Σίμος Μπέλλος, πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου της περιοχής.
Διστακτικοί με τις δηλώσεις οι παραγωγοί
Με τον ΕΛΓΑ να έχει περάσει από αρκετές περιοχές για ένα πρώτο-άτυπο επιτόπιο έλεγχο, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει από χθες Τρίτη 23 Φεβρουαρίου τις υποβολές δηλώσεων των ζημιών. Οι μέχρι στιγμής δηλώσεις του ΕΛΓΑ αναφέρουν καταστροφές περιορισμένης έντασης, ενώ πιο ακριβείς εκτιμήσεις θα πραγματοποιηθούν σε 20 με 30 ημέρες σε δενδρώδεις και σιτηρά όταν θα φαίνονται καλύτερα οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας. Στο αέρα είναι οι ελαιοπαραγωγοί που επλήγησαν μιας και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν τους καλύπτει, ενώ μεγάλος δισταγμός επικρατεί για την δήλωση των ζημιών σε δέντρα που βρίσκοντας στο στάδιο του μπουμπουκιού, αφού ούτε και αυτά αποζημιώνονται ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν ανησυχίες για νέο κύμα ψύχους που προβλέπεται από την ΕΜΥ στις αρχές Μαρτίου, αναφέρει ο Νούλας Γιώργος. Παράλληλα, με τις εκκρεμότητας να συσσωρεύονται και την φετινή παραγωγή σε πολλές καλλιέργειες να είναι χαμένη, ή στην καλύτερη περίπτωση αμφίβολη, οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο και αγανακτούν. Απαιτώντας να λάβουν όσα τους αναλογούν και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, οι αγρότες από την Βέροια, το Πήλιο ως την Αχαΐα είναι ένα βήμα πριν τις μαζικές κινητοποιήσεις.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου για την εξέλιξη της διαδικασίας αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς από την "Μήδεια"
Πραγματοποιήθηκαν χθες, 23η Φεβρουαρίου 2021 ενημερωτικές συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης για τον καθορισμό της διαδικασίας αντιμετώπισης των ζημιών από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Μήδεια» στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες συσκέψεις, αύριο, Πέμπτη 25η Φεβρουαρίου 2021, για τις περιοχές της Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.
Των συσκέψεων προήδρευσε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος ενώ συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς κ. Γεώργιος Στρατάκος (ΥΠ.Α.Α.Τ), κ. Χρήστος Τριαντόπουλος (Υπουργείο Οικονομικών), ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, οι Αντιπεριφερειάρχες, κ. Γιώργος Λαδόπουλος, κ. Κώστας Καλαϊντζίδης (Ημαθίας), κ. Δάνης Τζαμτζής (Πέλλας) και επίσης συμμετείχαν οι βουλευτές οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έθεσαν το θέμα στην Διοίκηση του ΕΛΓΑ και ζήτησαν ενημέρωση από τον Οργανισμό: οι Υφυπουργοί, κ. Ζέττα Μακρή, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι Βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κ. Χρήστος Κέλλας, κ. Στεργιανή Μπίζιου, κ. Χρήστος Μπουκώρος, κ. Αθανάσιος Λιούπης, κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κ. Τάσος Μπαρτζώκας, κ. Γεώργιος Καρασμάνης, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης και κ. Βασίλης Βασιλειάδης.
Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως και αφού ελήφθησαν οι εισηγήσεις των Υπηρεσιακών Παραγόντων του ΕΛ.Γ.Α. οι αιρετοί εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για τα ακόλουθα:
1ον) Θα εφαρμοστεί πλήρως η προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με τον Κανονισμό Αποζημίωσης φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, τόσο για την εκτίμησή των ζημιών, όσο και την καταβολή των αποζημιώσεων. Ειδικότερα, από χθες 23 Φεβρουαρίου 2021 επισήμως ανοίγει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς.
2on) Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, οι οποίες εποπτεύονται από τα αρμόδια Υποκαταστήματα με την αποστολή κλιμακίων Γεωπόνων Εκτιμητών προσδιόρισαν ποιες περιοχές και ποιες καλλιέργειες έχουν πληγεί σε στάδιο ασφαλιστικά καλυπτόμενο, βάσει του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Οι ζημιές αυτές εντοπίζονται σε πρώιμες ποικιλίες καλλιεργειών με νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα καθώς και σε καλλιέργειες, σιτηρών, ελαιοκράμβης, ψυχανθών και κηπευτικών.
3ον ) Tα εκτιμητικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα δραστηριοποιηθούν άμεσα για τις καλλιέργειες που χρήζουν άμεσης εκτίμησης (κηπευτικά) και ακολούθως, μετά την πάροδο ικανοποιητικού χρονικού διαστήματος το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 45 ημέρες, για να αποτυπωθεί πλήρως η έκταση της ζημίας και συγκεκριμένα στο στάδιο της καρπόδεσης για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
4ον) Οι Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το παραπάνω διάστημα την εξέλιξη των ζημιών από το καιρικό φαινόμενο «ΜΗΔΕΙΑ» και τις επιπτώσεις του στην παραγωγή και την τελική στρεμματική απόδοση των καλλιεργειών.
5ον ) Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σύμφωνα με το ν. 3877/2010 αμέσως μετά την πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών και κτηνοτρόφων για το έτος 2020 - 2021, διότι οι ζημίες πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους 2021 και μόνον με τα έσοδα της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς για το έτος αυτό επιτρέπεται η αποζημίωση τους. Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν και δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιπτώσεις οι οποίες καλύπτονται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ , θα ακολουθηθεί η διαδικασία αποτύπωσης και κοστολόγησης όπως ακριβώς στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Μεσογειακού Κυκλώνα « ΙΑΝΟΣ» .
Ειδικότερα:
1) Κλιμάκια των εκλεκτών του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Περιφερειών θα αποτυπώσουν την έκταση των ζημιών στο είδος των καλλιεργειών , φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και θα συντάξουν εκτιμητικές εκθέσεις.
2) Ακολούθως θα υποβληθεί αίτημα στην Πολιτική Ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, να λάβει αποφάσεις σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης και το χρόνο καταβολής της στους δικαιούχους.
Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό ότι μετά την εμπειρία της διαχείρισης των ζημιών του Μεσογειακού Κυκλώνα « ΙΑΝΟΣ» , το Υπουργείο Οικονομικών , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(ΥΠ.Α.Α.Τ) και ο ΕΛΓΑ σε στενή συνεργασία διαμόρφωσαν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο με τίτλο «ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ », το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης και μέσω του οποίο διαλαμβάνεται μέριμνα ούτως ώστε με ταχύτατες διαδικασίες και πέραν των χρονοβόρων καθυστερήσεων του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται άμεσα στου δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Στο νομοσχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και οι καλλιέργειες οι οποίες ανήκουν σε μη κατ’ επάγγελμα αγρότες , οι οποίοι θα αποζημιώνονται μέχρι ποσοστού 50 % από την αποζημίωση την οποία θα λαμβάνουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Η στενή συνεργασία των Υπουργείου Οικονομικών , Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΕΛ.Γ.Α. με την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων στελεχών της Κυβέρνησης επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπιστία, αμεσότητα και ταχύτητα οι ανάγκες αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίες προκύπτουν μετά από τις καταστρεπτικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων .
27-02-2021 19:00Στεφανος
Πληρωνω 3000ευρω καθε χρονο και τωρα που μας καταστρεψε η μηδεια ναδουμε τη θα κανει ο ελγα.
Απάντηση24-02-2021 20:00Babis
Μπορείτε σας παρακαλω να ενημερώσετε τους αγρότες ποτε θα καταβληθεί η συνδεδεμένη στο σκληρό και στα όσπρια, τι είναι αυτο φέτος.. Από το κακό στο χειρότερο!!!
Απάντηση24-02-2021 18:06Γεώργιος Μαρλαντης
Για την ελαιοκαλλιέργεια δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από παγετό. Μα ήθελα να ήξερα ποτέ αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ αυτήν την καλλιέργεια. Πληρώνουμε κάθε χρόνο τον οργανισμό και δεν έχω πληρωθεί ποτέ ένα ευρο Όχι δύο αλλά ένα. Ας μου δώσει το δικαίωμα να μην πληρώνω και πότε να μην με αποζημιώσει Όχι λέει δεν γίνεται. Πλήρωσε τον αλλιώς πηγαίνει χρεος στην εφορία Η εξουσία του κράτους Άδικη δικαιη ασκείται και δεν δέχεται αντιρρήσεις.
Απάντηση24-02-2021 16:43Δημήτριος Γεωργιάδης
Λίβανε δεν σε βλέπω για πολι κόψε τα παραμύθια
Απάντηση24-02-2021 16:38Δημήτριος Γεωργιάδης
Λίβανε δεν σε βλέπω για πολι κόψε τα παραμύθια
Απάντηση