Ο ιός αυτός είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικός, προσβάλλει πέρα από τα φυτά μελιτζάνας και την ντομάτα, ενώ παράλληλα μεταδίδεται πολύ εύκολα με την επαφή. Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ αναφέρονται τα μέτρα προληπτικής προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι παραγωγοί για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από τον ιό καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα θεραπευτικά μέτρα.
Αναλυτικά αναφέρεται:
Σάς ενημερώνουμε ότι με το ανωτέρω σχετικό η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του
ΥπΑΑΤ μας γνωστοποίησε τη διαπίστωση της παρουσίας του ιού της ποικιλοχλώρωσης με
ρυτίδωση της μελιτζάνας (EMCV) σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες μελιτζάνας στη χώρα μας. Ο
συγκεκριμένος ιός, ο οποίος εμφανίστηκε το 1978 στη Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009 στο Ισραήλ, αποτελεί μεγάλη απειλή για καλλιέργειες όπως η μελιτζάνα, η πιπεριά, η τομάτα, ή το πελαργόνιο, καθώς μεταδίδεται εύκολα με επαφή ενώ είναι πιθανό να μεταδίδεται και με τον σπόρο.
Τα προσβεβλημένα φυτά παρουσιάζουν νανισμό, χλωρώσεις στα φύλλα, κηλιδώσεις στα φύλλα και στους καρπούς καθώς και παραμορφώσεις στους καρπούς.
Προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες στις προσβεβλημένες καλλιέργειες και να εκριζωθεί ο ιός και δεδομένου ότι για την αντιμετώπιση του εν λόγω ιού δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα, προτείνονται στους καλλιεργητές οι ακόλουθες ενέργειες:
α) Έλεγχος, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των φυτών μετά τη μεταφύτευσή τους στον αγρό ή στο
θερμοκήπιο και απομάκρυνση/καταστροφή όσων από αυτά εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
β) Απολύμανση των εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης εμπορίου 10% ή Virkon S.
γ) Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.
δ) Κάλυψη των παπουτσιών και χρησιμοποίηση φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους
εργαζόμενους, καθώς και αλλαγή αυτών κατά τις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με χέρια τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα φυτά κατά τις διάφορες εργασίες, εκτός αν προηγουμένως τα χέρια έχουν πλυθεί καλά.
ε) Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων κλπ, εντός των θερμοκηπίων κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης ή της φύτευσης.
στ) Μείωση όσο είναι δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της
επιχείρησης.
ζ) Αφαίρεση των ζιζανίων στους χώρους γύρω από το θερμοκήπιο.
η) Απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου και
θ) τοποθέτηση τάπητα με απολυμαντικό στην είσοδο του θερμοκηπίου.
Σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 οι παραγωγοί
υποχρεούνται να γνωστοποιούν αμέσως στην αρμόδια Αρχή της περιοχής τους, οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου εδώ