BACK TO
TOP
Farming

Άνοδος 4,3 oC την επόμενη δεκαετία στη Κεντρικής Μακεδονίας απειλεί τον πρωτογενή τομέα

Πτώση της ετήσιας γεωργικής παραγωγής, μείωση της τροφοδοσίας και της ανανέωσης του νερού των υδροφόρων οριζόντων και ως εκ τούτου και των υδατικών αποθεμάτων, με παράλληλη ποιοτική υποβάθμιση των υπόγειων υδροφορέων, αλλαγές στο ρυθμό ανάπτυξης των ειδών της χλωρίδας, μείωση της αλλιευτικής παραγωγής, αλλά και εξάλειψη φυτικών ειδών, είναι ορισμένες μόνο από τις επιπτώσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή στον πρωτογενή τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας.

csm_peccioni-2017-durumwheat-trial_1e08bfdc56

Λεωνίδας Λιάμης

3
0

Τα ανησυχητικά μηνύματα για το μέλλον της περιοχής, καταγράφονται στο Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που έχει ετοιμάσει και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για έγκαιρη ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε οι επιπτώσεις να αμβλυνθούν.

Η πρώτη παρουσίαση του Σχεδίου έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 16 Απριλίου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Γιουτίκα να αναφέρει στην εισήγησή του πως η μελέτη περιλαμβάνει ανάλυση τάσεων για τους κυριότερους κλιματικούς δείκτες και τις ενδεχόμενες μεταβολές των ακραίων φαινομένων, όπως πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασία, εισβολές παγετού και ανεμοθύελλες στην Περιφέρεια, έως το 2100, σε τρεις χρονικές φάσεις, μια βραχυπρόθεσμη έως το 2030, μια μεσοπρόθεσμη από το 2031-2050 και μια μακροπρόθεσμη από το 2081-2100.

Με βάση την εκτίμηση των αναμενόμενων κλιματικών μεταβολών,  προκύπτει ότι το κλίμα της Περιφέρειας θα είναι τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και πιο ξηρό, αφού αναμένεται αύξηση της θερμοκρασίας έως και 4,30o C . Οι μέγιστες θερμοκρασίες  της θερινής περιόδου αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από τη μέση θερμοκρασία, ενώ αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει και η ελάχιστη θερμοκρασία της χειμερινής περιόδου.

Η ζήτηση ενέργειας για θέρμανση παρουσιάζει μείωση τις επόμενες δεκαετίες, όμως η  ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη, αναμένεται να αυξηθεί σε όλα τα εξεταζόμενα σενάρια. Θα πρέπει να αναμένουμε με σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων, αλλά τα ακραία φαινόμενα  βροχοπτώσεων και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα αυξηθούν. 

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να μειωθούν έως 87%. Μακροπρόθεσμα ο αριθμός των πολύ θερμών ημερών του έτους θα αυξηθεί στην ΠΚΜ κατά περίπου 30 ημέρες. Ο αριθμός των ημερών με μεγάλο ή ανώτερο κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς θα αυξηθεί  από 13 έως 50 ημέρες, ενώ η  μέγιστη διάρκεια ξηρασίας ανά έτος αναμένεται να αυξηθεί από 7 έως 15 ημέρες. Η στάθμη της θάλασσας, επίσης, θα ανέβει και η μέση τιμή της ανόδου θα κυμανθεί από 4cm έως το 2030, μέχρι 57cm στο μακροπρόθεσμο σενάριο.

«Με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό διαθέτουμε  αναλυτική εικόνα για τις επιπτώσεις των αλλαγών στο κλίμα, σε κάθε μητροπολιτική ενότητα, ενώ έχουμε  στα χέρια  μας επιστημονικές προσεγγίσεις έως και για τους δήμους στην Κεντρική Μακεδονία  και το βαθμό που θα επηρεαστούν», ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Γιουτίκας. Πρόσθεσε δε, πως «επόμενος άξονας είναι η διερεύνηση των διαθέσιμων τεχνολογιών ανά  τομέα, ενώ προτείνονται εξειδικευμένα μέτρα και δράσεις για την αποφυγή των επιπτώσεων ή για τον μετριασμό τους ανά κλάδο και  δραστηριότητα, για τη γεωργία, τα δάση, τις αναδασωτέες εκτάσεις, τα οικοσυστήματα, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, τον εξορυκτικό τομέα, τους υδάτινους πόρους, τις παράκτιες χρήσεις, τον τουρισμό, τις υποδομές ενέργειας, τις υποδομές μεταφορών, το δομημένο περιβάλλον καθώς και για απαραίτητες υποδομές υγείας. Και πέραν αυτών ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Κλιματική Αλλαγή έχει και εκτίμηση πιθανού κόστους υλοποίησης μέτρων ή δράσεων, αναφέρεται στους φορείς υλοποίησης και προβλέπει δείκτες παρακολούθησης των εφαρμοζόμενων μέτρων».

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε το Περιφερειακό Σχέδιο «εξαιρετικό πολυεργαλείο», δεδομένου ότι συνδυάζει ταυτόχρονα την Περιφερειακή Στρατηγική  για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, άρτια μελετημένες επιστημονικές προσεγγίσεις  για τις μεταβολές του κλίματος τα επόμενα χρόνια έως και το 2.100, τις συνέπειες που θα έχουν στο περιβάλλον, στην οικονομική δραστηριότητα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, τις ανάγκες σε ενέργεια, ακόμη και στην ανθρώπινη υγεία και την ανθρώπινη ανάπτυξη και τον απολύτως αναγκαίο προσδιορισμό και ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ και έχουν αρχίσει ν’ αποτυπώνονται οι  αρνητικές τους συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, στην οικονομία και φυσικά στην ποιότητα ζωής μας. Επομένως, δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να καθυστερούμε», επισήμανε ο κ. Γιουτίκας και συμπλήρωσε πως «με την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, επιδιώκουμε ενίσχυση της ανθεκτικότητας των βασικών οικονομικών πόρων κι υποδομών μας, αποτελεσματικότερη χρήση των υδάτινων πόρων, κατάθεση προτάσεων για την προσαρμογή των υφιστάμενων προδιαγραφών κατασκευής υποδομών και κτιρίων, ώστε να είναι ανθεκτικά στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες και σε ακραία καιρικά φαινόμενα, κατασκευή αντιπλημμυρικών τειχών και ανύψωση των αναχωμάτων για την προστασία από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, προστασία και βελτίωση αγροτικής παραγωγής, μείωση δασικών πυρκαγιών, δρομολόγηση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων, προστασία της βιοποικιλότητας και εισαγωγή νέων τεχνολογιών και ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης».

Καταλήγοντας ο κ. Γιουτίκας σημείωσε ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Προσαρμογή λοιπόν, είναι ένα ολοκληρωμένο, εφικτό, κοστολογημένο και κυρίως άμεσο εφαρμόσιμο πρόγραμμα που αποτελεί την «ασπίδα» για την  ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Περιφέρειας σε όλους τους τομείς και περιοχές προτεραιότητας, με δράσεις προσαρμογής που συνάδουν με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης κατά των δυσμενών συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές