BACK TO
TOP
Farming

Τεχνικές φροντίδας στο βαμβάκι για ποιότητα ίνας που πληρώνεται καλά

Για τους βαµβακοκαλλιεργητές, απόδοση και ποιότητα ίνας αποτελούν χαρακτηριστικά ισάξιας σηµασίας για την επίτευξη ανώτερων τιµών τελικού προϊόντος. Μετά τη σπορά και τη βασική λίπανση, η κάλυψη των φυτών σε θρεπτικά στοιχεία, γίνεται µέσω ενός εξατοµικευµένου ανά στάδιο ανάπτυξης προγράµµατος επιφανειακών λιπάνσεων ή υδρολίπανσης. Παράλληλα, η προστασία της καλλιέργειας, σε κρίσιµες περιόδους, από παραδοσιακούς εντοµολογικούς εχθρούς ολοκληρώνει τη συνταγή της επιτυχίας.

1_copy

Στέλα Προβελέγγιου

18
0

Από τη µέχρι τώρα πείρα στην καλλιέργεια βάµβακος συµπεραίνεται ότι η καταπολέµηση ζιζανίων, εντόµων και ασθενειών τις πρώτες 60 ηµέρες από τη σπορά αποτελεί κύριο στοίχηµα για τη διασφάλιση και την αύξηση της παραγωγής βάµβακος. Για να επιτευχθεί αυτό, οι βαµβακοπαραγωγοί, µε τη συµβουλή των τοπικών γεωπόνων, διαµορφώνουν ήδη από τη σπορά, ένα κατάλληλο σχέδιο ∆ιαχείρισης Φυτοπροστασίας. Η απόφαση για χηµική αντιµετώπιση και ο χρόνος αυτής βασίζονται στις ενδείξεις του δικτύου φεροµονικών παγίδων, καθώς και στην τακτική παρακολούθηση της καλλιέργειας ιδιαίτερα σε κρίσιµες περιόδους.

Η χρήση και η εφαρµογή στη σπορά επαρκούς ποσότητας κοκκωδών εντοµοκτόνων εδάφους συµβάλει στην προστασία τόσο από το σιδηροσκώληκα όσο και από το θρίπα στην πρώτη περίοδο ανάπτυξης των βαµβακόφυτων, αποφεύγοντας µε αυτό τον τρόπο τους πρώιµους ψεκασµούς. Η περίοδο επιφυλακής αρχίζει ήδη από τα τέλη Μαΐου για το ρόδινο σκουλήκι, ενώ τον Ιούνιο ξεκινά και η κρίσιµη «παρτίδα» ενάντια στις ψείρες, το πράσινο σκουλήκι και τον λύγκο. Στην περίπτωση προσβολών από ψείρες, ο παραγωγός θα πρέπει να είναι υποµονετικός, αφήνοντας τα ωφέλιµα έντοµα να δράσουν προς όφελός του και πρέπει να προβεί σε ψεκασµούς όταν οι ζηµιές είναι εκτεταµένες και τα φυτά αδύναµα. Υπό έλεγχο πρέπει να διατηρούνται οι αλευρώδεις, που µπορούν να προκαλέσουν µεγάλες απώλειες παραγωγής και ο λύγκος µε εµφανείς ζηµιές στο στάδιο της ανάπτυξης των πρώτων χτενίων και κατώτερο όριο επέµβασης τα 5 άτοµα ανά 100 φυτά.

Για το ρόδινο σκουλήκι, που θεωρείται «ύπουλος» εχθρός και προκαλεί τα τελευταία χρόνια εκτεταµένες ζηµιές στις περιοχές Τερψιθέα, Κιλελέρ και στην Καρδίτσα, απαιτείται σχολαστικός έλεγχος. Αντίστοιχοι δειγµατοληπτικοί έλεγχοι πρέπει να πραγµατοποιούνται και για το πράσινο σκουλήκι, ιδιαίτερα κατά τις επιζήµιες 2η και 3η γενεά του, από τα µέσα Ιουλίου έως τον Αύγουστο. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας έως την έναρξη της καρποφορίας οι επεµβάσεις, µε εκλεκτικά εντοµοκτόνα, πρέπει να γίνονται για το πράσινο σκουλήκι, όταν µετρηθούν 6-8 νεαρές προνύµφες 1ου -2ου σταδίου ανά 100  φυτά. Για το ρόδινο το κατώτατο όριο επέµβασης είναι 20% προσβολή σε τυχαίο δείγµα 100 ανθέων.

 

Εξειδικευµένη θρέψη

Προσθήκη ασβεστίου τους θερινούς µήνες

Η ειδική και εξειδικευµένη θρέψη µπορεί να αποτελέσει «όπλο» ακριβείας για τους παραγωγούς, ιδίως στα τέσσερα κρίσιµα αναπτυξιακά στάδια του βαµβακόφυτου (πρώτη βλαστητική ανάπτυξη, ανθοφορία, γέµισµα καρυδιών και ωρίµανση). Αναµένοντας την εµφάνιση των πρώτων χτενιών, οι καλλιεργητές µπορούν να παρέχουν στα φυτά τους ικανοποιητικές ποσότητες φωσφόρου, καθώς και να εξασφαλίσουν την επάρκεια µαγνησίου που είναι βασικό συστατικό της χλωροφύλλης. Για το στάδιο του γεµίσµατος των καρυδιών καθοριστικό ρόλο διαδραµατίζουν το κάλιο και το ασβέστιο.

Με τις υψηλές θερµοκρασίες που σηµειώνονται τους θερινούς µήνες, δυσχεραίνεται η µετακίνηση του ασβεστίου στους φυτικούς ιστούς από το έδαφος. Ως αποτέλεσµα ο βαµβακοπαραγωγός πρέπει να επέµβει όπου κριθεί αναγκαίο µε πρόσθετες ποσότητες µε κατάλληλα σκευάσµατα θρέψης. 

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο ζωής του, το βαµβάκι στο στάδιο ωρίµανση παρουσιάζει υψηλές ανάγκες σε κάλιο, που όµως το γηρασµένο ριζικό του σύστηµα δεν µπορεί να απορροφήσει και να µεταφέρει σε επαρκείς ποσότητες, δηµιουργώντας την ανάγκη για εστιασµένες φροντίδες από τον παραγωγό. Τέλος, "κράτει" πρέπει να γίνεται στις ποσότητες αζώτου προς τα τελευταία αναπτυξιακά στάδια για να επιταχυνθεί η ωρίµανση, ενώ δεν αποκλείεται να  χρειαστεί και η επέµβαση µε ρυθµιστές ανάπτυξης και αποφυλλωτικά.

Αναλυτικά το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ. 

 



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές