Πέρα από την εμπειρία του παραγωγού για τον προσδιορισμό της βέλτιστης στιγμής συγκομιδής υπάρχουν και κάποιοι δείκτες ωριμότητας που μπορούν να τυποποιήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την διαδικασία. Το καρπούζι συγκομίζεται κατά κύριο λόγω στην αρχή της ωριμότητάς του, και παρ’ όλο που κατατάσσεται στα κλιμακτηριακά φρούτα, το χρώμα και η περιεκτικότητα του καρπού σε σάκχαρα μεταβάλλεται με πολύ αργούς ρυθμούς μετά την συγκομιδή.
Ένας από τους βασικούς δείκτες ωριμότητας είναι η περιεκτικότητα σε διαλυτά στερεά συστατικά (ΔΣΣ) που μετριόνται με οπτικό διαθλασιόμετρο και εκφράζεται σε βαθμούς στην κλίμακα Brix. Συγκεκριμένα η τιμή αυτή δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 10 Brix, ενώ ιδανικά πρέπει να ξεπερνάει τα 12 Brix.
Στα συνήθη μακροσκοπικά «σημάδια» συγκαταλέγονται η μετατροπή του άσπρου χρώματος της επιφάνειας που ακουμπά στο έδαφος σε απαλό κρεμώδες κίτρινο χρώμα. Επιπροσθέτως, χαρακτηριστική ένδειξη αποτελεί και το κιτρίνισμα και ακολούθως η ξήρανση του μικρού υποκειμένου στον ποδίσκο του φύλλου που διευκολύνει την αποκοπή του καρπού από το υπόλοιπο φυτό. Ημερολογιακά η συγκομιδή ξεκινά περίπου 30 ημέρες μετά την πλήρη άνθιση και συνεχίζεται σε «χέρια» για αρκετές εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση η συλλογή των καρπών από το χωράφι συνίσταται να πραγματοποιείται τις βραδινές ώρες καθώς το πρωί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος «ανοίγματος» των καρπών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό.
Συντήρηση έως 3 εβδομάδες σε θερμοκρασία 10οC
Το καρπούζι είναι από τους καρπούς που αποθηκεύονται σε μέτριες θερμοκρασίες καθώς όταν «πέσει» κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου προκαλούνται τραυματισμοί από ψύξη με σκασίματα στην επιφάνεια των καρπών, ξεθώριασμα του χρώματος της σάρκας και απώλεια στη γεύση τους. Για την βέλτιστη συντήρηση προτείνεται η ψύξη των καρπουζιών εντός μιας ημέρας από την συγκομιδή στους 12-15oC. Επίσης, η εξασφάλιση ενός δροσερού περιβάλλοντος αποθήκευσης επιβραδύνει την απώλεια σακχάρων. Η σχετική υγρασία στους ψυκτικούς θαλάμους αποθήκευσης ρυθμίζεται στο 85-90%, ενώ προτείνεται να τοποθετούνται πάνω σε παλέτες ή ράφια για να διευκολύνεται ο καλός αερισμός και η ομοιόμορφη κατανομή της υγρασίας και θερμοκρασίας.
23-07-2021 17:48Kondylopoulos Ioannis
Όταν λέτε « πλήρη άνθιση» τι εννοείτε;
Απάντηση23-07-2021 17:46Γιάννης Κονδ
Πολύ ωραίο άρθρο. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο για το πεπόνι; Ευχαριστώ!
Απάντηση