BACK TO
TOP
Farming

Κλάδεμα αναγέννησης μετά το φθινόπωρο για τα πυρόπληκτα ελαιόδεντρα

Οι μεγάλες πυρκαγιές σε Αλμυρό, Αχαία, Χίο και Εύβοια άφησαν πίσω τους πολλά στρέμματα καμένων ελαιόδεντρων.

e5827ca7-ecb5-4a82-893c-0efdd78d187a

Στέλα Προβελέγγιου

74
0

Παρά την απελπιστική εικόνα που παρουσιάζουν, είναι σημαντικό να γίνει μια πιο προσεκτική εκτίμηση της έκτασης και του βάθους της ζημιάς, καθώς η ελιά έχει υψηλή ικανότητα αναγέννησης. Μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου τουλάχιστον δεν πρέπει να γίνει καμία επέμβαση στα καμένα ελαιόδεντρα έως ότου αυτά δώσουν την συνολική εικόνα της δυνατότητας αναβλάστησης που έχουν (ή όχι) και γίνει και η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Η άρδευση επιταχύνει τον χρόνο που απαιτείται για να επιτευχθεί ξανά η πλήρης απόδοση των ελαιόδενδρων, αλλά ίσως πρέπει να εφαρμόζονται μικρότερες ποσότητες νερού σε σχέση με την πρότερη της φωτιάς περίοδο. Ο βαθμός ζημιάς θα κρίνει και την αυστηρότητα του κλαδέματος. Αν τα δένδρα είναι εμβολιασμένα η νέα ανάπτυξη πρέπει να σχηματίζεται από βλάστηση πάνω από το σημείο τομής του εμβολιασμού. Η καρατόμηση βραχιόνων πρέπει να γίνεται 20-30 εκατοστά από το σημείο εκβλάστησής του, ενώ αν η νέα βλάστηση πετάξει χαμηλότερα, τότε το δέντρο πρέπει να υποστεί καρατόμηση στο ύψος του κατεστραμμένου κορμού. 

 

Με στόχο την γρήγορη αποκατάσταση των ελαιώνων με το χαμηλότερο κόστος, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε νεότερες και συμπληρωματικές οδηγίες χειρισμού των καμμένων ελαιοδένδρων που επλήγησαν στις περιοχές των Δήμων Βιάννου και Ιεράπετρας.

  1. Δένδρα που δεν έχουν αναβλαστήσει μέχρι το τέλος της άνοιξης και θα εκριζωθούν:

Αν τα δένδρα δεν έχουν αναβλαστήσει μέχρι το τέλος της άνοιξης, σημαίνει ότι η φωτιά κατέκαψε το υπέργειο και υπόγειο τμήμα του δέντρου με αποτέλεσμα να χαθεί η ικανότητα αναβλάστησης. Τα δέντρα πρέπει να εκριζωθούν και ο ελαιώνας να επαναφυτευθεί. Με την επαναφύτευση, αν ο ελαιώνας είναι αρδευόμενος, θα δώσει παραγωή σε 5-7 έτη. Στους μη αρδευόμενους ελαιώνες η παραγωγή θα επέλθει ενδεχομένως σε περισσότερα από 10 έτη.

  1. Δένδρα που έχουν δώσει αναβλάστηση μόνο από την βάση του κορμού:

Αν κάηκε όλο το υπέργειο τμήμα των δέντρων, τότε θα δώσουν αναβλάστηση μόνο από την βάση του κορμού. Η αναβλάστηση διευκολύνεται με την απομάκρυνση του χώματος γύρω από την βάση του δένδρου (λαιμός) ώστε να αποκαλυφθεί η περιοχή που δεν έχει καεί. Από τους βλαστούς που εμφανίζονται περιμετρικά στην περιοχή γύρω από τον λαιμό του δέντρου επιλέγονται ένας ή περισσότεροι βλαστοί τουλάχιστον μετά από παρέλευση ενός έτους. Σε περίπτωση που το δένδτρο ήταν εμβολιασμένο ακολουθεί εμβολιασμός με την επιθυμητή ποικιλία.

Αν έχει καεί ολόκληρος ο κορμός, είναι προτιμότερο να εκριζώνεται το δέντρο και να αντικαθέσταται από νέο, αφού η διαδικασία της επαναβλάστησης και του εξ’ αρχής εμβολιασμού είναι περισσότερο δαπανηρή και χρονοβόρα σε σχέση με την επαναφύτευση του δέντρου.

  1. Δένδρα που αναβλάστησαν από την περιοχή του κορμού:

Αν έχουν καταστραφεί από την φωτιά όλοι οι κύριοι βραχίονες και έμεινε υγιές τμήμα κορμού, τότε το δέντρο θα αναβλαστήσει σε όλο το μήκος του υγιούς κορμού και στον κορμό (λαιμός). Το δέντρο πρέπει να υποστεί καρατόμηση στο ύψος του κατεστραμμένου κορμού. Αφήνονται τόσοι βλαστοί στον κορμό ώστε να σχηματιστεί η επιθυμητή κόμη του δέντρου. Η βλάστηση στην περιοχή του λαιμού αφαιρείται. Αν η καρατόμηση του κορμού έγινε κάτω από το εμβόλιο, τότε στους νέους βλαστούς γίνεται εμβολιασμός με την επιθυμητή ποικιλία.

  1. Δένδρα που αναβλάστησαν από το ύψος των πρωτογενών βραχιόνων και θα υποστούν καρατόμηση στο ύψος αυτό:

Αφαιρείται από τους βραχίονες το τμήμα που έχει καταστραφεί και επιλέγονται από τους λαίμαργους που έχουν εκπτυχθεί οι κατάλληλοι, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους δευτερογενείς βραχίονες στο αναγεννημένο δέντρο. Ο εκτιμώμενος χρόνος εισόδου στην καρποφορία είναι 2-4 χρόνια. Το κλάδεμα που γένεται είναι το σύνηθες κλάδεμα ανανέωσης.

  1. Δένδρα που έπαθαν ήπιες ζημιές:

Αν στο δέντρο έχει κατασταρφεί τμήμα φυλλώματος και λεπτοί κλάδοι, ενώ έχει επηρεαστεί και η τρέχουσα παραγωγή χωρίς όμως η ζημιά να είναι ολοκληρωτική, τότε τα δένδρα αναβλαστάνουν από διάφορα υγιή σημεία της κόμης. Αφαιρείται με το κλάδεμα κάθε κατεστραμμένος κλάδος και τα δέντρα θα δώσουν παραγωγή τον επόμενο χρόνο.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές