BACK TO
TOP
Farming

Ζημιές καύσωνα σε βιομηχανική ντομάτα, στον ΕΛΓΑ ο ΘΕΣΤΟ

Μαλακώματα και αποχρωματισμοί των καρπών καθώς και «κάψιμο» των ταξιανθιών ήταν τα «συμπτώματα» που φανερώνουν την μεγάλη ζημιά που έχει προκαλέσει ο καύσωνας στην βιομηχανική ντομάτα και οδήγησαν εκπροσώπους του ΘΕΣΤΟ στα γραφεία του ΕΛΓΑ Λάρισας.

20210804_085819

Στέλα Προβελέγγιου

13
0

Το πρώτο κύμα καύσωνα κατέστρεψε μεγάλο μέρος των ανθέων των φυτών βιομηχανικής ντομάτας ενώ οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών με την συνδρομή του ισχυρού Λίβα που έπνεε στον κάμπο της Λάρισας προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην πολύπαθη καλλιέργεια που βρισκόταν ένα βήμα πριν την συγκομιδή. Οι εκπρόσωποι του ΘΕΣΤΟ πήγαν το πρόβλημα στα γραφεία του ΕΛΓΑ όπου και έλαβαν την υπόσχεση για άμεση εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών από τον φορέα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται από τον ΘΕΣΤΟ:

Τα πολύ μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε το πρώτο κύμα καύσωνα και έρχεται να ολοκληρώσει το δεύτερο και συνεχιζόμενο που βιώνουμε αυτές τις ημέρες, ήταν το θέμα της επίσκεψης που πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του ΘΕΣΤΟ κκ. Σουλιώτης και Σαπουνάς, στα γραφεία του ΕΛΓΑ Λάρισας.

Στη σύσκεψη στην οποία παρευρέθηκαν από πλευράς ΕΛΓΑ οι κκ. Λιόντος και Σαμαράς, ο Πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ παρουσίασε αναλυτικά το εύρος της αναμενόμενης ζημιάς, προσκομίζοντας και δείγμα προσβεβλημένων από τον καύσωνα καρπών. Οι αποχρωματισμοί αυτοί των καρπών είναι μόνο το πρώτο και άμεσα εμφανές σύμπτωμα της επερχόμενης ζημιάς, η οποία αναμένεται να επεκταθεί σε κάψιμο των ταξιανθιών (στις όψιμες φυτεύσεις), σταμάτημα της ωρίμανσης και ωχρό κιτρίνισμα των άγουρων καρπών, «βράσιμο» των ώριμων καρπών, σταδιακή κατάρρευση του φυτού και οριστική υποβάθμιση της ποιότητας, εκτός της άνω του 50% μείωση της παραγωγής κυρίως στις όψιμες φυτεύσεις.

Ο Πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ ζήτησε από τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ να κινήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών, καθώς η καλλιέργεια έχει εισέλθει ήδη σε φάση έντασης συγκομιδής, όπως επίσης και να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς, όπως αρμόζει στο ρόλο που καλείται να επιτελέσει. Τονίστηκε η σημασία της αποκατάστασης του κοινού αισθήματος δικαίου των ταλαιπωρημένων από τα καιρικά φαινόμενα αγροτών (παγετοί, έντονες βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα), πολύ περισσότερο σήμερα που και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές και ο ρόλος του ΕΛΓΑ και του δημόσιου χαρακτήρα του αμφισβητείται έντονα. Ζητήθηκε επίσης να γίνουν όλα με το μέγιστο αίσθημα ευθύνης απέναντι σε μια από τις δυναμικότερες καλλιέργειες, που πατροπαράδοτα ενισχύει το αγροτικό εισόδημα του θεσσαλικού κάμπου. Από πλευράς ΕΛΓΑ Λάρισας και δια στόματος του Προϊσταμένου του κ. Λιόντου, δόθηκαν όλες οι δεσμεύσεις για έγκαιρη και σύμφωνη με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού εκτίμηση των ζημιών.

Ο κ. Σουλιώτης δηλώνει σε όλους τους τόνους, ότι δε θα σταματήσει σε αυτές τις διαβεβαιώσεις, αλλά θα ζητήσει και τη συμβολή της Πολιτείας, με τη διερεύνηση και παράλληλων ενισχυτικών μορφών αντιστάθμισης του χαμένου εισοδήματος των μελών του Συνεταιρισμού που εκπροσωπεί.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Ξεκινά εκτάκτως ο τρύγος στην Σαντορίνη με μεγάλες ανισσοραγίες λόγω καύσωνα
Στροφή 180 μοιρών έκανε η πορεία της χρονιάς στα οινοστάφυλα Σαντορίνης λόγω του επίμονου καύσωνα, αναγκάζοντας παραγωγούς και οινοποιούς να ξεκινήσουν εκτάκτως τον τρύγο.
Έως τον περκασμό των ραγών, η χρονιά έμοιαζε σχεδόν «ειδυλλιακή» για τους αμπελοπαραγωγούς της Σαντορίνης, καθώς έβλεπαν τα πρέμνα τους φορτωμένα και τις μυκητολογικές ασθένειες να είναι σχεδόν μηδενικές. Αν και η χρονιά έμοιαζε αρχικά ελαφρώς όψιμη για το νησί, τα δύο κύματα καύσωνα ήταν αρκετά για να επισπεύσουν την ωρίμανση και αναγκάζoυν τους παραγωγούς να μπουν να τρυγήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Αν μπορούσαμε θα μπαίναμε και σήμερα να μαζέψουμε. Είμαστε 5 ημέρες νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας», αναφέρει ο οινολόγος Χρήστος Κανελλακόπουλος, που προσπαθεί παρά την έκπληξή του για την εικόνα που παρουσιάζουν τα αμπέλια μετά από 4 ημέρες καύσωνα, να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά μετά την συγκομιδή.

Παρά την πρωίμηση, η ωρίμανση των σταφυλών φαίνεται να έχει «παγώσει» με τις ράγες να εμφανίζουν συμπύκνωση και υψηλή οξύτητα.

Βασικό πρόβλημα όλων είναι η μεγάλη ανισσοραγία που παρατηρείται στο ίδιο τσαμπί, ενώ η ανομοιομορφία στον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλών από χωράφι σε χωράφι ακόμα και στο ίδιο νησί είναι πρωτοφανής. Τα σαραντάρια του Ιουνίου έβαλαν τις βάσεις του προβλήματος και ενώ πολλοί παραγωγοί διατήρησαν την αισιοδοξία τους, το παρόν κύμα καύσωνα ήταν αρκετό για να επιφέρει τελικά μείωση της απόδοσης κατά 15% και αύξηση της ανησυχίας για την ποιότητα του παραγόμενου κρασιού.

 

Τρύγο σε πολλά χέρια και παράληψη προζυμωτικής εξετάζουν οι οινοποιοί

«Έχω χρόνια να δω τέτοια εικόνα με ώριμες και άγουρες ρώγες» σχολιάζει ο Απόστολος Μούντριχας από το οινοποιείο Άνυδρους, επισημαίνοντας την πιθανότητα πολλαπλών τρύγων για την εξασφάλιση της ποιότητας, κάτι που θα αποτελέσει σημαντική επιβάρυνση για όσα οινοποιεία το υιοθετήσουν.

Αλλαγή στρατηγικής και στις μετασυλλεκτικές τεχνικές που θα ακολουθηθούν εξετάζουν κάποιοι οινοποιοί, μιλώντας για παράλειψη της καθιερωμένης προζυμωτικής ή για επιλογή σταφυλιών για αυτή, λόγω της μεγάλης ανομοιομορφίας ωρίμανσης.

Από αύριο λοιπόν, Σάββατο 7 Αυγούστου, το νησί θα είναι στο πόδι και οι οινοποιοί σε αναμονή για τις πρώτες αναλύσεις που θα δώσουν μια εικόνα για τις επιπτώσεις που είχε ο καύσωνας και στην ποιότητα. «Οι μούστοι θα πουν την αλήθεια» καταλήγει ο Ματθαίος Αργυρός. Εδώ θα χρειαστεί λίγη υπομονή.

Τέλος, αβεβαιότητα υπάρχει και γύρω από τις τιμές που θα διαμορφωθούν την φετινή χρονιά καθώς ο τρύγος ξεκινά με απόθεμα σε κρασί τόσο από το 2020 όσο και από το 2019.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι θα πιάσουν τις περσινές τιμές των 3 με 3.5 ευρώ το κιλό, ενώ λόγω τις μεγάλη ανομοιομορφίας ωρίμανσης οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφωθεί μια ενιαία τιμή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές