BACK TO
TOP
Farming

Πρόληψη και δειγματοληψία για προστασία των εσπεριδοειδών από την κορυφοξήρα

Ταχεία ξήρανση ολόκληρων δέντρων λεμονιάς, εμφάνιση λαίμαργων βλαστών στην βάση των ξερών κλαδίσκων και του υποκειμένου καθώς και εμφάνιση ροζ-πορτοκαλί-καφεκόκκινου μεταχρωματισμού του ξύλου είναι συμπτώματα που μαρτυρούν την παρουσία και δράση της καταστρεπτικής κορυφοξήρας.

lemonia_5

Στέλα Προβελέγγιου

44
0

Ο παθογόνος μύκητας (Deuterophoma tracheiphila) μπορεί να προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη του δέντρου, ενώ οι κλάδοι που φέρουν τις καρποφορίες του αποκτούν χρώμα τεφρό λόγω αποκόλλησης της επιδερμίδας και της εισόδου στρώματος αέρα. Τα συμπτώματα είναι εμφανέστερα την άνοιξη με την έκπτυξη της νέας βλάστησης και το φθινόπωρο με την αύξηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας και των βροχοπτώσεων, ενώ ο μακροσκοπικός έλεγχος για αναζήτηση προσβεβλημένων οργάνων μπορεί να γίνει όλες τις εποχές.

Η παρουσία του παθογόνου μπορεί να επιβεβαιωθεί με εργαστηριακή ανάλυση. Από κάθε δέντρο με ύποπτα συμπτώματα μπορεί να γίνει δειγματοληψία (τεμαχίου) κλαδίσκου μήκους 20-30 εκατοστών από τα όρια του υγιούς με το ξηρό μέρος. Τα δείγματα τοποθετούνται σε πλαστική σακούλα για να μην αφυδατωθούν και αποστέλλονται στο αρμόδιο εργαστήριο. 

Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του μύκητα κυμαίνεται μεταξύ 14 έως 28 οC. Σύμφωνα με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το μόλυσμα μεταδίδεται στα γειτονικά δέντρα με την βροχή, ιδιαίτερα όταν αυτή συνοδεύεται από δυνατό άνεμο, καθώς επίσης με εργαλεία κλαδέματος και την μεταφορά πολλαπλασιαστικού υλικού. Η μετάδοση διευκολύνεται περαιτέρω όταν το φύλλωμα είναι βρεγμένο.

Αφαίρεση ξερών κλάδων και χαλκούχα μυκητοκτόνα αρχές φθινοπώρου

Με την ασθένεια να ενδημεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για αποφυγή της εισόδου και διάδοσης του παθογόνου σε καλλιεργούμενο δενδρώνα εσπεριδοειδών. Οι επεμβάσεις που προτείνονται αφορούν:

  1. Aφαίρεση των ξηρών κλάδων μαζί με τμήμα υγιούς βλαστού περίπου 15 εκατοστά και καταστροφή του με φωτιά. Η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνει αργά την άνοιξη και νωρίς το φθινόπωρο πριν από την έναρξη των βροχών.
  2. Εκρίζωση και κάψιμο των κατεστραμμένων από την ασθένεια δέντρων.
  3. Οι τομές που δημιουργούνται πρέπει να καλύπτονται με κατάλληλη προστατευτική αλοιφή.
  4. Προσπάθεια αποφυγής τραυματισμών και όψιμου φθινοπωρινού οργώματος.
  5. Εάν υπάρχει υποψία τη παρουσίας του μύκητα στην περιοχή θα πρέπει να γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί των δέντρων με εγκεκριμένα χαλκούχα μυκητοκτόνα πριν την έναρξη των βροχών και επαναληπτικοί ψεκασμοί από τον Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο καθώς και μετά από παγετό-χαλάζι.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές