BACK TO
TOP
Farming

Με τέτοια τιμή στο σκληρό η ειδική θρέψη συνιστά επένδυση

Επέκταση του μοντέλου της συμβολαιακής γεωργίας σε τομείς όπως η δενδροκομία κι η αμπελουργία, ενίσχυση της γκάμας των παρεχόμενων υπηρεσιών με ένα νέο «πακέτο» συμβουλών ευφυούς γεωργίας, αλλά κι επενδύσεις σε υποδομές και σε ποιοτικές συνεργασίες, είναι μερικές από τις κινήσεις που προωθεί άμεσα η εταιρεία «Αφοί Χαρμπή ΑΕ», για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνεργαζόμενων παραγωγών της.

LYDA_Farsala_Sept_21_IMG_1457_Vasileiou_Giwrgos

38
1

Η δραστήρια επιχείρηση από τα Φάρσαλα, που μετρά ενεργή παρουσία άνω των 40 ετών στο χονδρεμπόριο των δημητριακών, διακινώντας σε ετήσια βάση περί τους 50.000 – 60.000 τόνους, τα τελευταία έξι χρόνια έχει μετασχηματιστεί σε έναν καθετοποιημένο γεωργικό όμιλο που έχει εμπλουτίσει το επιχειρησιακό του αντικείμενό του με την εμπορία αγροεφοδίων, τη συμβολαιακή γεωργία και την παραγωγή φυραμάτων, διατηρώντας υποδομές σε 4 σημεία στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα. Ως αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών του έχει φτάσει στα 8,5 εκατ. ευρώ, με πάγιο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις αξίας 3 εκατ. ευρώ και όλα αυτά με μηδενικό δανεισμό.

Καίριο ρόλο στο παραπάνω βήμα που έκανε η οικογενειακή επιχείρηση, διαδραμάτισε το πέρασμα του «τιμονιού» της στην 3η γενιά, τον Ιωάννη Χαρμπή, έναν ανήσυχο νεαρό, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, απόφοιτο του University of London και τον έμπειρο γεωπόνο εξάδελφό του, Νίκο Παναγιωτάκο, οι οποίοι της έχουν δώσει άλλον αέρα.

Στήριγμα η συμβολαιακή στον παραγωγό για να καλλιεργήσει σωστά

«Η ιδέα να συνεργαστούμε με το Νίκο προέκυψε έπειτα από τα capital control, όταν είδαμε ότι η ρευστότητα των αγροτών υπέστη πλήγμα και δεν παραλαμβάναμε το προϊόν που έπρεπε να έρθει. Και όταν δεν έχεις ποιοτικό προϊόν δεν μπορείς να διεκδικήσεις και καλή τιμή. Σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα σχήμα που να βοηθήσει τον παραγωγό να καλλιεργήσει σωστά και μην σκέφτεται αν θα κάνει ή όχι μια επέμβαση. Και μια από τις πρώτες αποφάσεις που εφαρμόσαμε, ήταν η συμβολαιακή γεωργία σε ένα πρωτόλειο μοντέλο. Τους παρείχαμε εφόδια και συμβουλευτική και ορίζαμε μια προσυμφωνημένη τιμή βάσης, εφόσον δεχόταν να μας δώσουν την παραγωγή», θυμάται ο Ιωάννης Χαρμπής.

Η αρχή έγινε με το στάρι, το κριθάρι, την ελαιοκράμβη και το καλαμπόκι κι ακολούθησαν τα ψυχανθή, όπως το κτηνοτροφικό μπιζέλι, ο βίκος και εσχάτως και το κουκί, για να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις της αυξημένης τιμής στη σόγια. Αποτέλεσμα είναι, σήμερα, ο όμιλος να διαχειρίζεται περί τα 37.000 στρέμματα, μέσω συμβολαιακής, από τα οποία 30.000 είναι σιτηρά και ενεργειακές καλλιέργειες.

«Το νέο μας project είναι να επεκταθούμε τη σεζόν 2021-2022, με τη συμβολαιακή στα δενδρώδη και στην αμπελουργία», αποκαλύπτει ο Νίκος Παναγιωτάκος και διευκρινίζει πως «στόχος είναι να φτάσουμε στα περίπου 5.000 στρέμματα με καλλιέργειες καρυδιάς, αμυγδαλιάς, φιστικιάς, αλλά και επιτραπέζιου και οινοποιήσιμου σταφυλιού, αρχής γενομένης με την παροχή εφοδίων και τεχνογνωσίας. Παράλληλα, μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε περαιτέρω το κομμάτι των δημητριακών και σε βάθος διετίας, να προσθέσουμε άλλα σχεδόν 10.000 στρέμματα με στάρια, κριθάρια και ελαιοκράμβες».

Διπλάσια στρέμματα και καλύτερη τιμή από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Ενδεικτικό της επιτυχίας που καταγράφει το μοντέλο της Αφοί Χαρμπή ΑΕ, σε σχέση με το στόχο για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, είναι το γεγονός ότι πέρυσι οι παραγωγοί στη συμβολαιακή βυνοποιήσιμου κριθαριού, που γίνεται για λογαριασμό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, πέτυχαν ειδικό βάρος έως 76 κιλά, φτάνοντας σε επίπεδα σχεδόν όσο και το σκληρό στάρι.

«Για ανταμοιβή, επειδή παραδώσαμε πολύ ποιοτικό προϊόν, πήραμε κάτι παραπάνω για τη νέα χρονιά. Αυξάνουμε τα στρέμματα που θα συμβασιοποιήσουμε από 5.000 σε 10.000 στρέμματα και η τιμή του συμβολαίου θα πάει από τα 17,2 λεπτά το κιλό, στα 18 λεπτά το κιλό για το 2022», μας ανέφερε ο Ιωάννης Χαρμπής.

Μέτρια χρονιά για τα σιτηρά, το κριθάρι και την ελαιοκράμβη

Υψηλές αποδόσεις παρουσιάζουν οι μετέχοντες στη συμβολαιακή της Αφοί Χαρμπή συνήθως και στα στάρια και τις ελαιοκράμβες, αν κι όπως παραδέχονται οι συνομιλητές μας, φέτος στα σκληρά στάρια, λόγω των παγετών του Φεβρουαρίου, η στρεμματική απόδοση και η ποιότητα ιδίως στα υαλώδη δεν ήταν η αναμενόμενη.

«Στα στάρια οι αποδόσεις ήταν από μέτριες προς μέσες. Ήμασταν στα 400 – 450 κιλά το στρέμμα οι καλές παραγωγές και η μάζα στα 250 έως 350 κιλά ανά στρέμμα, όταν μια καλή παραγωγή φτάνει στα 600 κιλά ανά στρέμμα. Στα κριθάρια ο καλός παραγωγός ήταν στα 500 βαριά 600 κιλά το στρέμμα, όταν άλλες χρονιές έπιανε 800-900 κιλά, ενώ στα συν πλην 300 κιλά ανά στρέμμα ήρθαν οι ελαιοκράμβες, όταν παραδοσιακά δίνουν και 400 κιλά ανά στρέμμα», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκος.

Ο ίδιος μάλιστα σχολίασε και την πορεία που έχει ακολουθήσει φέτος το σκληρό στάρι, λέγοντας πως «το μόνο που μένει ως αίσθηση είναι η τιμή ότι πήγε στα 50 λεπτά το κιλό. Η πλειονότητα δεν πούλησε σε αυτά τα επίπεδα, ήταν στα 30-35 λεπτά το κιλό. Όταν όμως δεν έχεις κιλά όσο ψηλά και να είναι η τιμή, δεν μετρά. Είναι προτιμότερο να έχεις 600 κιλά το στρέμμα απόδοση και να πουλήσεις με 20 λεπτά το κιλό, από το να έχεις 200 κιλά το στρέμμα και να πληρωθεί 50 λεπτά το κιλό», είπε.

Στην ευφυή γεωργία, με συνοδοιπόρο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στην προσπάθεια ενίσχυσης της στήριξης προς τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, ο κ. Παναγιωτάκος ανέφερε ότι η επιχείρηση έχει έρθει σε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να ετοιμαστεί ένα «πακέτο» υπηρεσιών με βάση την ευφυή γεωργία. Συγκεκριμένα θα παρέχει συμβουλές με βάση τη διαχείριση δεδομένων που θα λαμβάνονται με τεχνολογίες αιχμής, από το έδαφος, το περιβάλλον κι από δορυφόρους, ώστε να βγαίνουν συμβουλές και αντιμετωπίζονται στρες, ασθένειες ή εντομολογικοί εχθροί των καλλιεργειών.

«Είμαστε σε διαδικασία προετοιμασίας και ελπίζουμε να το έχουμε διαθέσιμο από τη νέα καλλιεργητική περίοδο», ανέφερε ο Ιωάννης Χαρμπής, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, πως μέσα στον Οκτώβριο, εκτός απροόπτου, θα λειτουργήσει ένα νέο κέντρο διανομής για ζωοτροφές και λιπάσματα στα Φάρσαλα, στις πρώην αποθήκες της τοπικής ΕΑΣ, στεγασμένης επιφάνειας 3.500 τ.μ. που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι.

Ποιοτικές συνεργασίες με τους Leader της αγοράς αγροεφοδίων

Πολύ μεγάλη προσοχή δίδεται επίσης από το όμιλο Αφοί Χαρμπή και στις ποιοτικές συνεργασίες στο χώρο των αγροεφοδιων, καθώς όπως τονίζουν οι συνομιλητές μας, τις θεωρούν ακρογωνιαίο λίθο για να επιτυγχάνεται ποιοτικό αποτέλεσμα στο χωράφι και να επωφελείται ο παραγωγός. «Προσπαθούμε, γιατί υπάρχει καλή επικοινωνία με τις εταιρείες που συνεργαζόμαστε, να έχουμε συμπιεσμένα κοστολόγια και να τα παντρέψουμε με την ποιότητα. Γιατί για εμάς ο παραγωγός είναι συνεργάτης και όχι πελάτης και αυτό το εφαρμόζουμε 40 χρόνια που υπάρχει η εταιρεία. Είναι μια αλυσίδα. Αν δεν κερδίσει ο κάθε κρίκος, η αλυσίδα θα σπάσει», σημειώνει ο Νίκος Παναγιωτάκος.

Στο πλαίσιο αυτό εδώ και τρία χρόνια η Αφοί Χαρμπή έχει εγκαινιάσει μια πολύ στενή συνεργασία με την εταιρεία ΛΥΔΑ, η οποία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και σε πολλά επίπεδα. «Ο κύριος στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ποιότητα των προϊόντων με τη σωστή καλλιέργεια και τις σωστές επεμβάσεις και στο κομμάτι αυτό μας βοηθά και η ΛΥΔΑ η οποία είναι leader στα εξειδικευμένα προϊόντα της και όχι μόνο. Για παράδειγμα μας έχει δώσει και τεχνικούς ανά περιοχή, όπου εκτός από εμάς πηγαίνουν κι επιβλέπουν και δίνουν και αυτοί συμβουλές. Τρέξανε τα παιδιά και φέτος γλιτώσαμε κόσμο από ζημίες. Και εμένα αυτό μου αρέσει, διότι η συνεργασία είναι ανεξάρτητη από την πώληση των προϊόντων. Σέβονται τη συνεργασία που έχουμε και είναι πάντα κοντά. Αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα. Εκεί επενδύεις στα πρόσωπα», ανέφερε ο Ιωάννης Χαρμπής. Υπό το πρίσμα αυτό ο συνεταίρος του εκτίμησε πως με τους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει η συνεργασία, σε 2-3 χρόνια αναμένεται να έχουν διπλασιαστεί οι όγκοι των προϊόντων.

Αιχμή του δόρατος το Eurocereal και το Sulfamo

«Η συνεργασία μας είναι άψογη», τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Ζωσιμάς, υπεύθυνος πωλήσεων της ΛΥΔΑ σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, διευκρινίζοντας πως «ο μεγαλύτερος όγκος αφορά στο Euro-cereal 10-24-0, ένα εξειδικευμένο προϊόν θρέψης που ενσωματώνει τεχνολογίες και προορίζεται για τη βασική λίπανση στις ελαιοκράμβες, στο σιτάρι και το κριθάρι, αλλά και το Soulfamo, μια νιτροθειική 25-0-0, η οποία εφαρμόζεται το Φεβρουάριο πάλι στα σιτηρά. Τέλος έχουμε και κάποια διαφυλλικά λιπάσματα, για 3η εφαρμογή από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο. Έχουμε πάει πάρα πολύ καλά και οι ποσότητες κινούνται ανοδικά και στις τρεις χρονιές που έχουμε τη συνεργασία».

Στο ρόλο των συμβούλων θρέψης της ΛΥΔΑ, αναφέρθηκε ο τεχνικός πωλήσεων της εταιρείας Άκης Κίσσας. «Η δουλειά μου όπως και όλων των συμβούλων θρέψης της ΛΥΔΑ, ανά την Ελλάδα, είναι να είμαστε δίπλα στον παραγωγό, προκειμένου να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει τα οφέλη της χρήσης εξειδικευμένων λιπασμάτων, προϊόντων θρέψης, τα οποία θα βοηθήσουν στην αύξηση της ποιότητας, αλλά και της ποσότητας της παραγωγής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απτά αποτελέσματα στο χωράφι

Ένας τέτοιος παραγωγός είναι ο Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος καλλιεργεί 350 στρέμματα, ελαιοκράμβη, σιτηρά και βαμβάκια στην Σκοτούσα των Φαρσάλων, ο οποίος, όπως είπε στην Agrenda, άρχισε να χρησιμοποιεί εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης και έχει δει απτά αποτελέσματα.

«Επειδή το ψάχνω λίγο παραπάνω με τα λιπάσματα, χρησιμοποίησα πέρσι το EuroCereal το 10-24-0 στην ελαιοκράμβη και είδα πολύ μεγάλη διαφορά. Οπότε φέτος, μιλούσα με τον πατέρα του Γιάννη, τον Θανάση του λέω ασυζητητί. Είδα διαφορά από το ξεκίνημα του φυτού. Πέρυσι το χρησιμοποίησα μόνο στην ελαιοκράμβη και φέτος λέω θα το βάλω και στα στάρια. Αφού πήγε καλά στο ένα, γιατί να μην πάει και στο άλλο και δικαιώθηκα», τόνισε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος τελικά αλώνισε 363,5 κιλά το στρέμμα ελαιοκράμβη, όταν ο μέσος όρος στο χωριό του ήταν στα 250 κιλά το στρέμμα, με αποτέλεσμα να έχει υψηλότερη, κατά 50 ευρώ το στρέμμα, οικονομική απόδοση από τους συναδέλφους του.

Ο ίδιος μνημόνευσε και το Sulfamo, λέγοντας πως το χρησιμοποίησε στα σιτηρά του, μετά τον περσινό πάγο. «Το φυτό χρειαζόταν βοήθεια. Σου μιλάει αν καθίσεις και του δώσεις σημασία. Έριξα 10 κιλά το στρέμμα και τα έσωσα τα στάρια. Πήρα 530 κιλά παραγωγή και καλή ποιότητα, ενώ οι άλλοι χτυπιόταν γιατί έπεσαν στα 300-350 κιλά το στρέμμα, λέγοντας πως έπαθαν ζημιά από τον πάγο. Έπαθα και εγώ, αλλά εγώ το διόρθωσα. Βοήθησα το φυτό και απέδωσε», υποστήριξε.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-10-2021 01:06Μητσος

Άιντε μαλακές που πιάνεται 900 κιλά το στρέμμα κριθάρι,600κιλα σκληρό σιτάρι,και 500 κιλά ελαιοκράμβη....Κοροϊδεύετε τον κόσμο. Αν πιάσετε 300-350 κιλά το στρέμμα τον Θεό να δοξαζετε.,

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές