BACK TO
TOP
Farming

Οι συσκευές του ΓΠΑ διεκδικούν τη θέση τους στο χωράφι

Ανοιχτή εκδήλωση και συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα την γεωργία ακριβείας και την ψηφιακή γεωργία.

KAR_7928

Γιάννης Ρούπας

18
0

Παρουσιάστηκαν ευρεσιτεχνίες και συσκευές που δοκιμάζονται σε πειραματικό στάδιο από την ομάδα γεωπόνων του αμπελώνα που διατηρεί το ΓΠΑ στα Σπάτα, λίγο έξω από το Εκπτωτικό Χωριό, ενώ ακολούθησε και ολιγόωρη συζήτηση με γεωπόνους, εκπροσώπους εταιριών και φορέων του Δημοσίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΓΠΑ, Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης δίνοντας έμφαση στην ανάγκη καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα εξαιτίας των πολύ μεγάλων περιορισμών στην μελλοντική αγροτική παραγωγή με τις δεδομένες συνθήκες λόγω της νέας ΚΑΠ 2023-2027, του Green Deal και της εφαρμογής της πολιτικής Farm to Fork.

Στην συνέχεια δόθηκαν τα εύσημα στο ερευνητικό έργο του ΓΠΑ, που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν απασχολεί 650 εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες, με την πλειοψηφία τους να είναι νεαροί επιστήμονες, με ετήσιο ύψος εισροών στα 17,5 εκατ. ευρώ και 550 εν ενεργεία ερευνητικά έργα.

Την σκυτάλη της συζήτησης πήρε στην συνέχεια η κα. Φραντζέσκα Υδραίου, Γεν. Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, η οποία με την σειρά της επισήμανε πως «μαγικά ραβδιά» δεν υφίστανται, η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια καλείται να ανταποκριθεί σε πολύ υψηλές απαιτήσεις που έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή μεριά, ενώ τόνισε πως υπάρχουν ερωτηματικά και αμφιβολίες σχετικά με την επιτευξιμότητα μερικών από τους στόχους που έχουν ανακοινωθεί στην χώρα μας, όσον αφορά την νέα Πράσινη Συμφωνία και την πολιτική Farm to Fork. Σύμφωνα με την ίδια, η χώρα μας θα περάσει μία δύσκολη μεταβατική περίοδο, μέσα στην οποία θα πρέπει να αποφασίσουμε σαν χώρα ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε. «Η γεωργία ακριβείας και η βιολογική παραγωγή αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης παντού στην Ευρώπη και δεν μπορούμε εμείς να εθελοτυφλούμε, οφείλουμε να αντιληφθούμε και να αποδεχτούμε πως αυτό είναι το μέλλον».




Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Σπύρος Φουντάς, αναπληρωτής καθηγητής στο εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του ΓΠΑ, ο οποίος και έδωσε το τόνο στην συζήτηση, αναλύοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον παγκόσμιο αγροδιατροφικό τομέα, με τον πληθυσμό της γης να αναμένεται να αγγίξει τα 9 δις το 2050 και την διαθέσιμη καλλιεργήσιμη γη ανά κάτοικο να μειώνεται συνεχώς, ενώ παράλληλα το έδαφος συνεχώς υποβαθμίζεται, με το φαινόμενο της μερικής υποβάθμισης στην Ελλάδα να αγγίζει το 50% της διαθέσιμης γης. Δίνοντας αυτά τα δεδομένα έδωσε τον λόγο στα υπόλοιπα μέλη της επιστημονικής του ομάδας, ώστε να εξηγήσουν τα πρότζεκτ που τρέχουν στον πρότυπο αμπελώνα που διαχειρίζονται στα Σπάτα και την κατάσταση συνολικότερα.

Το καθαρά γεωπονικό σκέλος της εκδήλωσης, άνοιξε έπειτα ο κ. Τσιτσιγιάννης Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυτοπαθολογίας, ο οποίος έδωσε μερικά στοιχεία για τα αποτελέσματα των πειραμάτων στον πρότυπο αμπελώνα, προτείνοντας λύσεις σε ζητήματα όπως την επέκταση της γνώσης για κρίσιμα δεδομένα σε καλλιέργειες, όπως η εξέλιξη μίας επιδημίας περονόσπορου ή ωιδίου με την χρήση ειδικών υπερφασματικών καμερών. Η επιστημονική ομάδα έχει αναπτύξει και φορητά υπερφασματόμετρα, που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κάποιο τρακτέρ-όχημα και να «σκανάρουν» την καλλιέργεια προσφέροντας πλήρη στοιχεία για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις μίας ασθένειας σε καλλιέργειες.

Ακολούθησε μία ολιγόλεπτη παρουσίαση του έργου OPTIMA του ΓΠΑ, «Βελτιστοποίηση ολοκληρωμένης διαχείρισης με χρήση ψεκαστικών ακριβείας για έλεγχο ασθενειών οπωροκηπευτικών», όπως είναι το πλήρες όνομα, το οποίο αποτελεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης ασθενειών για οπωρώνες, αμπελώνες και υπαίθρια λαχανικά μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης που θα περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές παραμέτρους που σχετίζονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση ασθενειών, όπως την χρήση πρωτοποριακών βιολογικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, μοντέλα πρόβλεψης ασθενειών, φασματικά συστήματα έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών και τεχνικές ψεκασμού ακριβείας.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν πιο τεχνικά οι τρεις συσκευές που έχει αναπτύξει η ομάδα του αμπελώνα σε συνεργασία με τους επιστημονικούς της συνεργάτες, από τον Βασίλη Ψυρούκη, γεωπόνο και επιστημονικό συνεργάτη του ΓΠΑ. Παρουσιάστηκε το ρομπότ iRTA, μία ρομποτική πλατφόρμα που θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί αυτόνομα ψεκασμούς από το έδαφος σε καλλιέργειες, το ρομπότ Σείριος, ένα σχετικά μεγάλο drone, το οποίο στο άμεσο μέλλον θα είναι σε θέση να κινείται και αυτό τελείως αυτόνομα και θα μπορεί να πραγματοποιεί ρίψεις ψεκαστικών υγρών από πολύ κοντινή (ή μακρινή)  απόσταση σε όποια έκταση του υποδείξουμε, με την αυτονομία του να αγγίζει τις 6 ώρες. Στο τέλος παρουσιάστηκε ένα Drone ψεκασμού, πολύ μικρότερο από τον Σείριο, με παρόμοια χαρακτηριστικά και αρμοδιότητες που μπορεί να ψεκάσει κυριολεκτικά από απόσταση αναπνοής την καλλιέργεια. Τα ρομποτικά αυτά συστήματα φιλοδοξούν να επιτρέψουν στον αγρότη να αποφύγει την έκθεση στα φυτοφάρμακα, ενώ θα αυτοματοποιήσει μία διαδικασία που τώρα κοστίζει στον παραγωγό ευρώ και εργατοώρες, μειώνοντας το συνολικό κόστος της καλλιέργειας.

Στο τελευταίο σκέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μία ανοιχτή συζήτηση των παρευρισκόμενων με τους επιστημονικούς συνεργάτες και καθηγητές που ηγούνται του προγράμματος, στην οποία θίχτηκαν ζητήματα όπως ο γραμμικός ψεκασμός και καλλιέργεια, οι προκλήσεις της ενσωμάτωσης συστημάτων γεωργίας ακριβείας στην πραγματική παραγωγή, οι ευρωπαϊκές θέσεις για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής, οι περιορισμοί και ελευθερίες που προκαλεί η υπάρχουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία και οι αρχές του ΙPM (ολοκληρωμένος έλεγχος παρασίτων). Ακολούθησε μπουφές και συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων δίχως συντονιστή.


Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές