BACK TO
TOP
Farming

Μια 4ετία θέλει να ξαναμπεί μπροστά η παραγωγή ροδιού που κάηκε από τον παγετό

∆υσεύρετα αναµένεται να είναι τα επόµενα τρία - τέσσερα χρόνια τα ελληνικά ρόδια, καθώς οι παγετοί της περασµένης άνοιξης όχι µόνο κατέστρεψαν το µεγαλύτερο µέρος της φετινής παραγωγής, αλλά έχουν προκαλέσει τεράστιες ζηµίες και στο φυτικό κεφάλαιο, οδηγώντας σε απόγνωση παραγωγούς και µεταποιητικές επιχειρήσεις του προϊόντος.

39c

Λεωνίδας Λιάμης

7
1

Με εξαίρεση την Πελοπόννησο, όπου η κατάσταση φαίνεται να είναι λίγο καλύτερη, σε όλα τα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της χώρας, η απώλεια της παραγωγής κυµαίνεται ακόµη και σε επίπεδα της τάξης του 80%, ενώ σε πολλές φυτείες οι αγρότες έχουν ξεκινήσει να κόβουν δέντρα, που νέκρωσαν από τους παγετούς του Μαρτίου και Απριλίου.

Με το προϊόν να είναι δυσεύρετο οι τιµές αναµένεται να κινηθούν σε ανοδική τροχιά για τον παραγωγό, αλλά είναι τέτοιο το µέγεθος των απωλειών στις στρεµµατικές αποδόσεις, που δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε κατά διάνοια αντισταθµιστική εξισορρόπηση.

«Μπαίνουµε στη συγκοµιδή την πρώτη εβδοµάδα του Οκτωβρίου και οι τιµές θα είναι σίγουρα ανεβασµένες, καθώς θα ενεργοποιηθεί ο νόµος της προσφοράς και της ζήτησης. Σε µια κανονική χρονιά θα µιλούσαµε για 0,50 ευρώ το κιλό για τα ρόδια της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας και 0,20 ευρώ το κιλό, για εκείνα της δεύτερης, που προορίζονται για χυµό. Όµως φέτος θα πάµε σε προσωπικές διαπραγµατεύσεις µε παραγωγούς διότι είναι ζήτηµα εάν η εθνική παραγωγή πιάσει 7.000-8.000 τόνους, όταν µε τα περίπου 20.000 στρέµµατα που καλλιεργούνται σε όλη την επικράτεια, µπορεί να φτάσει τους 40.000 τόνους και πρέπει να βρούµε προϊόν, τουλάχιστον 3.000 τόνους, για να καλύψουµε τις παραγγελίες µας», λέει στο Fresher ο Παναγιώτης Αθανασιάδης, γενικός διευθυντής του ΑΣΟΠ ∆ράµας.

Παρόµοια εικόνα µεγάλων απωλειών στο 70% µε σοβαρές καταστροφές και σε φυτικό κεφάλαιο, περιγράφει και για την περιοχή της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, ο γεωπόνος, παραγωγός και διακινητής- εξαγωγέας Γρηγόρης Γκουντόπουλος από τη Θεσσαλία. Κατά τον ίδιο απαιτείται στήριξη από την πολιτεία για να µπορέσουν οι παραγωγοί να µείνουν στην καλλιέργεια, διότι θα απαιτηθούν 2-3 χρόνια για να έχουν ξανά σηµαντική παραγωγή. Στο εµπορικό κοµµάτι, ο ίδιος λέει πως για τα πρώιµα ρόδια της Α’ κλάσης οι τιµές κινήθηκαν στα 0,70-0,80 ευρώ και για τα Β’ κλάσης στα 0,50 ευρώ, αλλά «πλέον η αγορά φαίνεται να έχει καθίσει, διότι υπάρχουν διαθέσιµα και άλλα φρούτα. Το χειµώνα, λογικά, θα είναι καλύτερη η κατάσταση»
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-10-2021 12:41Γιάννης

Οι "προσωπικές διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς" δεν έχουν ανεβάσει την τιμή του χυμοποιήσιμου ροδιού πάντως, από το συνεταιρισμό που εκπροσωπεί ο κ. Αθανασιάδης, παρά την έλλειψη προιόντος. Ο κ. Γκουντόπουλος αναφέρεται σε τιμές που πληρώθηκαν στον παραγωγό ή στις δικές του τιμές που δεν πληρώνονται ποτέ; Με λίγα λόγια, το προϊόν χτυπήθηκε φέτος από τον καιρό αλλά τόσα χρόνια χτυπιέται από τους διακινητές. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι και ειδικά φέτος όπου με μηδενικές παραγωγές σε εθνικό επίπεδο, τα λαγούμια έχουν γεμίσει με κρυμμένους εμπόρους και βιομηχανίες χυμού.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές