BACK TO
TOP
Farming

Η κλιματική αλλαγή υποβαθμίζει την θρεπτική αξία των γεωργικών προϊόντων

Στην ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για την μελλοντική πρωτεϊνική περιεκτικότητα των γεωργικών προϊόντων στάθηκε η Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» κατά την διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την 2η μέρα του ψηφιακού Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή.

Screenshot_2021-11-11-12-49-43-217_com_vanced_android_youtube

2
0

Στην συζήτηση που διεξήχθη παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από την διενέργεια πειραμάτων με κλιματικά μοντέλα από ομάδες παγκοσμίως, που δείχνουν μειωμένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες στα γεωργικά προϊόντα που παράγονται κάτω από συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα είναι φανερή, με τις διατροφικές ανάγκες ενός ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού (με προβλέψεις να αναφέρουν 9 δις πληθυσμό το 2050) να καλούνται να καλυφθούν από ένα αγροδιατροφικό σύστημα που πρέπει να καταστεί κλιματικά ουδέτερο σε βάθος λίγων δεκαετιών, με την χρήση δραστικά μειωμένων εισροών.

Αναγεννητική γεωργία και τα μαθήματα της πανδημίας

Αναλυτική παρουσίαση της αναγεννητικής γεωργίας πραγματοποίησε η Ξένια Μορίν, καθηγήτρια του Rutgers University, ενώ το 1ο πάνελ της ημέρας στάθηκε ιδιαίτερα στην καταναλωτική συμπεριφορά και την σπατάλη τροφίμων που παρατηρείται στον ανεπτυγμένο κόσμο, για την οποία αποδεικνύεται πως τα νοικοκυριά ευθύνονται πλειοψηφικά σε ποσοστό 60%, με το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου να οφείλεται στην σπατάλη αυτή. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στην καταναλωτική συμπεριφορά κατά την διάρκεια της πανδημίας, όπου παρατηρήθηκε σύμφωνα με την Αλεξία Μαχαιρά, εκπροσώπου της ΑΒ Βασιλόπουλος, μία τάση των καταναλωτών, αγοράς προϊόντων από μικρότερες εταιρίες με στήριξη της τοπικής οικονομίας, ενώ αυξήθηκε η αγορά φυτικών προϊόντων. Παράλληλα εντοπίστηκε η διάθεση των καταναλωτών για αγορά προϊόντων που παράγονται με βιώσιμο για το περιβάλλον τρόπο, ενώ αυξάνονται οι τάσεις μη κρεατοφαγίας.

Το ισοζύγιο άνθρακα στο χωράφι και η νέα αγορά της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με τον Σέρκος Χαρουτουνιάν, Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι γνώσεις γύρω από το ισοζύγιο CO2 ανά καλλιέργεια είναι εξαιρετικά σημαντικές για να μπορεί ο καλλιεργητής να γνωρίζει το αποτύπωμα της εκμετάλλευσης του στο περιβάλλον, ώστε να το περιορίσει και έδωσε τα αποτελέσματα ευρωπαϊκού προγράμματος που συμμετείχαν εργαστήρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο προσπάθησε να υπολογίσει την ποσότητα δέσμευσης άνθρακα ανά καλλιέργεια σε βάθος χρόνου. Μελετήθηκαν 5 πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινο, ελιά, μηλιά, αμυγδαλιά και πορτοκαλιά) και αποδείχθηκε πως η ελιά αποτελεί το δέντρο με την  μεγαλύτερη δέσμευση άνθρακα, ενώ η καλλιέργεια με την χαμηλότερη δέσμευση αποδείχτηκε η ροδακινιά.

Ζητήματα καταναλωτικής συμπεριφοράς έγειρε με την σειρά του ο καθηγητής του ΓΠΑ, Γεώργιος Βλάχος, αναφέροντας πως υπάρχει ορατός κίνδυνος τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (τυροκομικά και ζωικά) να μην προτιμώνται από το καταναλωτικό κοινό στην νέα αγορά που δημιουργείται λόγω παραπληροφόρησης του μέσου καταναλωτή και επιθυμίας αυτού να «πράξει το καθήκον του» έναντι του περιβάλλοντος, μειώνοντας τις αγορές κρέατος και τυροκομικών προϊόντων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές