του Κοκκογιαννίδη Γεώργιου*
Η ελιά αποτελεί µία από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες στη χώρα µας. Εντοπίζεται σε µεγάλο εύρος γεωγραφικών περιοχών και λόγω του Μεσογειακού µας κλίµατος παράγει εξαιρετικής ποιότητας βρώσιµου καρπού και ελαιόλαδου.
Σηµαντικός παράγοντας για την παραγωγή καρπών και ελαιόλαδου είναι η σωστή λίπανση των δένδρων. Έχοντας το χαρακτηριστικό της παρενιαυτοφορίας η σωστή αζωτούχος λίπανση (µαζί µε τη σωστή διαµόρφωση των δένδρων και την άρδευση) έχει ευνοϊκές συνέπειες στον περιορισµό της. Οι ενδεικτικές τιµές απαιτήσεων ανά δένδρο των κύριων θρεπτικών στοιχείων στην ελιά είναι 1-1,5kg Άζωτο (N), 0,2- 0,4kg Φώσφορο (P) και 0,5 – 1,5kg Κάλιο (K). Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι περίοδοι αυξηµένων αναγκών για κάθε θρεπτικό στοιχείο.
Βάσει του πίνακα η πρόταση της Agrohellas είναι η χρήση βασικών λιπασµάτων των τύπων 12- 12-17+2MgO+27SO3+0,3B+TE (SOP), 20-6-12+2MgO+0,3B+0,1Zn & 22-8- 10+2MgO+15SO3+0,5B+TE σε δοσολογία 3-5kg/δένδρο, αναλόγως της ηλικίας και της θρεπτικής κατάστασής τους. Η βασική λίπανση πραγµατοποιείται κυρίως από τα τέλη Νοεµβρίου έως τα µέσα Φεβρουαρίου. Σε ξηρικούς ελαιώνες η συνολική ποσότητα λιπάσµατος προστίθεται σε µία δόση ενώ σε αρδευόµενους, κυρίως στους ελαιώνες βρώσιµης ελιάς, συνίσταται το 30% του συνολικού Αζώτου και του Καλίου να εφαρµόζεται τµηµατικά σε µεταγενέστερα στάδια.
Σε αρδευόµενους ελαιώνες, αν κρίνεται απαραίτητο, συνίσταται η εφαρµογή επιφανειακής αζωτούχο λίπανσης αµέσως µετά την καρπόδεση και χρήση της θειϊκής αµµωνίας σε δόση περίπου 1 – 3kg/δένδρο. Επιπρόσθετα σε ελαιώνες βρώσιµης ελιάς ενδείκνυται η προσθήκη λίπανσης µε Κάλιο (Ιούλιος – Αύγουστος) για αύξηση του µεγέθους, του βάρους, των ολικών διαλυτών στερεών και της οµοιοµορφίας ανάπτυξης των καρπών σε δόση 0,5 – 1,5kg/δένδρο. Κατάλληλα λιπάσµατα για την συγκεκριµένη περίοδο είναι η εφαρµογή θειϊκού καλίου 0-0-50 ή 0-0-30 + 10Mg. Αξίζει να σηµειωθεί ότι σε προβληµατικά εδάφη λόγω αλατότητας είναι προτιµότερο το κάλιο να βρίσκεται σε µορφή θειϊκού καλίου. Οι λιπάνσεις µε φώσφορο δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε το 1/3-1/5 της χορηγούµενης ποσότητας του αζώτου. Υπερβολικές λιπάνσεις µε φώσφορο (P) θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί µειώνεται η ικανότητα πρόσληψης Κ, Fe, Ca και Β από την ελιά.
Επιπλέον, το Βόριο (B) είναι το σπουδαιότερο ιχνοστοιχείο για την ελιά. Η έλλειψή του προκαλεί ανθόρροια, καρπόπτωση, ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώµα στα φύλλα και παραµορφώσεις στους καρπούς. Έτσι έχουµε µείωση της παραγωγής. Για την αντιµετώπιση της τροφοπενίας Βορίου συνίσταται κάθε 2-3 χρόνια ξεχωριστή λίπανση µε τη µορφή βόρακα (250γρ το δένδρο) ενώ για την ταχύτερη απορρόφηση του Βορίου µπορεί να γίνει διαφυλλικός ψεκασµός µε το σκεύασµα BoroAgro (17,5% Βορικό Νάτριο), το µόνο προϊόν της αγοράς µε αυτή την περιεκτικότητα Βορίου που διανέµεται αποκλειστικά από την Agrohellas Α.Ε., την περίοδο της άνθισης και της καρπόδεσης. Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση των δένδρων σε συνθήκες αβιοτικής καταπόνησης, βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και της ποιότητας του ελαιόλαδου, ενίσχυση της ανθοφορίας, της γονιµοποίησης και της καρπόδεσης όπως και κάλυψης των αναγκών σε ιχνοστοιχεία η Agrohellas σε συνεργασία µε τη Eurosolids διαθέτει εξειδικευµένα προϊόντα θρέψης όπως: Euro Vive Pure AA, Euro Hydra k liquid, Oligo Amparo Mix, Euro IPE 20-13-20 +TE. Κλείνοντας σηµαντικό είναι να γνωρίζουµε ότι για την προσαρµογή λίπανσης ακριβώς στης ανάγκες του κάθε ελαιώνα, πολύτιµοι σύµβουλοι είναι η εδαφοανάλυση και η φυλλοδιαγνωστική.
*Υπεύθυνου προϊόντων θρέψης Agrohellas
22-12-2021 22:33Μουμινογλου μουμιν
Η ελιες μου ειναι 6 ετων κορονεικη τωρα τι λιπασμα μπορω να ρίξουμε
Απάντηση