BACK TO
TOP
Farming

Δεύτερο κύμα ανάπτυξης στο ιπποφαές, έως 3,8 ευρώ το κιλό φέτος

Με τιµές που κυµαίνονται από 3 µέχρι και 3,8 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την ποιότητα παραγωγής, προχωράει η εκκαθάριση της φετινής σοδειάς του ελληνικού ιπποφαούς, σε µια σεζόν που, όµως, δεν εξελίχθηκε καλά για την καλλιέργεια, καθώς επηρεάστηκε από τα καιρικά φαινόµενα και οι αποδόσεις µειώθηκαν δραστικά.

20-37_pin_4

Λεωνίδας Λιάμης

101
1

«Περιµέναµε κανονικά µια παραγωγή κοντά στους 150 τόνους, αλλά εν τέλει συγκοµίστηκαν περίπου 70 τόνοι κι από αυτούς µόλις γύρω στους 40 τόνους ήταν εντός ποιοτικών προδιαγραφών», τόνισε στην Agrenda ο Κωνσταντίνος Κόκκινος, επικεφαλής γεωπόνος της «Ιπποφαές Ελλάς», η οποία συνεργάζεται µε περίπου 100 παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόβληµα, όπως µας εξήγησε ο κ. Κόκκινος, προκλήθηκε αφενός από την κακοκαιρία Ιανός που έπληξε µε σφοδρότητα την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, όπου αναπτύσσεται ένας από τους βασικούς «πυρήνες» καλλιέργειας ιπποφαούς στη χώρα κι αφετέρου από τους 2-3 παγετούς ακτινοβολίας που σηµειώθηκαν σε άλλες περιοχές µε σχετικές φυτείες. Αυτό είχε ως συνέπεια να περιοριστεί σχεδόν στο 1/5 το εµπορεύσιµο προϊόν, ενώ καταγράφηκαν απώλειες και στο φυτικό υλικό.

Από την εµπορεύσιµη παραγωγή, περίπου 30 τόνοι µεταποιήθηκαν σε σχεδόν 9 τόνους συµπύκνωµα χυµού, οι οποίοι θα διοχετευτούν στην εγχώρια αγορά, µέσω συνεργασιών µε βιοµηχανίες τροφίµων, παρά το ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, καθώς οι όγκοι είναι τέτοιοι φέτος που δεν µπορούν ρεαλιστικά να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εξαγωγών.

Προς το παρόν η «Ιπποφαές Ελλάς» µεταποιεί την παραγωγή της σε µια υφιστάµενη βιοµηχανία στην Πελοπόννησο, αλλά όπως αποκαλύπτει ο κ. Κόκκινος στα σχέδια του σχήµατος από τον Άγιο Θεόδωρο Καρδίτσας, είναι να κατασκευάσει και ιδιόκτητη µονάδα µεταποίησης, όταν οι όγκοι παραγόµενου προϊόντος φτάσουν να δικαιολογούν την επένδυση.

Ήδη, σύµφωνα µε τον ίδιο το επιχειρησιακό πλάνο που έχει εκπονηθεί, έχει ως στόχο την προώθηση νέων φυτεύσεων, µε στόχο οι συνολικές καλλιεργούµενες εκτάσεις να τετραπλασιαστούν και να φτάσουν τα 6.000 στρέµµατα σε 5 χρόνια, από τα 1.500 στρέµµατα σήµερα.

«Οι επόµενες φυτεύσεις θα γίνουν µέσα στον Ιανουάριο του 2022 από τρεις παραγωγούς στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και συνολικά θα καλύψουν µια έκταση σχεδόν 100 στρεµµάτων», ανέφερε και τόνισε ότι «για το super food µε τα 190 βιοενεργά συστατικά, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από παραγωγούς στα Γιάννενα, τη Φλώρινα, την Καρδίτσα και τη Χαλκιδική».

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις του ιπποφαούς, η φυτεία αρχίζει να δίνει παραγωγή από τον 3ο ή τον 4ο χρόνο, η οποία πιάνει ανώτατη απόδοση από τον 6ο ή 7ο χρόνο και φτάνει τους 1,5 τόνους ανά στρέµµα, σύµφωνα µε τους καλλιεργητές.

«Στα πλεονεκτήµατα της καλλιέργειας είναι ότι οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα έχουν µεγαλύτερο µέγεθος καρπού και περισσότερα σάκχαρα από τις ανταγωνιστικές στο εξωτερικό, ενώ η συγκοµιδή της, εκτός από το ό,τι είναι πιο εύκολη, γιατί δεν έχει αγκάθια και αποκολλάται ευκολότερα λόγω ύπαρξης µίσχου, κατεβάζοντας το κόστος στα 0,80 ευρώ ανά κιλό, είναι πρώιµη, περίπου κατά δύο µήνες από τον ανταγωνισµό, δίδοντας εµπορικό πλεονέκτηµα», τονίζει ο επικεφαλής γεωπόνος της «Ιπποφαές Ελλάς».

Προς φύτευση επιπλέον 250 στρέµµατα το 2022 και άλλα 400 στρέµµατα το 2023

Οι ποικιλίες που χρησιµοποιούνται στην Ελλάδα, προέρχονται από την τράπεζα γενετικού υλικού του Ινστιτούτου Lisavenko της Σιβηρίας και τις αντιπροσωπεύει η «Ιπποφαές Ελλάς», ενώ µε βάση τις παραγγελίες φυτικού υλικού που έχουν γίνει (σ. σ. φτάνουν στην Ελλάδα κάθε ∆εκέµβριο), το 2022 αναµένεται να φυτευτούν περίπου 250 στρέµµατα νέες φυτείες και άλλα πάνω από 400 στρέµµατα το 2023.

Σε κάθε στρέµµα αναλογούν περίπου 150 δέντρα ιπποφαούς, ενώ το κόστος εγκατάστασης, όπως εξηγεί στην Agrenda ο επικεφαλής γεωπόνος της εταιρείας «Ιπποφαές Ελλάς» Κωνσταντίνος Κόκκινος, κυµαίνεται από 500 έως 900 ευρώ το στρέµµα χωρίς ΦΠΑ και από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπολογιστεί και ένα ετήσιο κόστος καλλιεργητικών φροντίδων που φτάνει τα 200 ευρώ, για εισροές και ενέργεια, συν άλλα 200 ευρώ, σε περίπτωση που για τις εργασίες πληρώνονται µεροκάµατα σε εργάτες.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-01-2022 12:45NIKIFOROU

Η αλήθεια είναι ότι μόλις ανέβουν τα στρέμματα και δεν σε έχουν πλέον ανάγκη η τιμή πέφτει στα τάρταρα όπως και σε άλλες παραγωγές βλέπε ρόδι+ λεβάντα... Τεράστιο κόστος εγκατάστασης και μετά δεν βγάζεις ούτε τα έξοδα της χρονιάς.. όχι να κάνεις απόσβεση κεφαλαίου..... Καλό κουράγιο σε όποιον μπορεί οικονομικά και ψυχολογικά να το κάνει......

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές