Αν και η εµπορική σεζόν του 2021-2022 άνοιξε µε τους καλύτερους όρους και όλα έδειχναν ότι το προϊόν θα βελτιώσει τις περσινές του επιδόσεις, η συνέχεια δεν δικαίωσε τις αισιόδοξες εκτιµήσεις και εδώ και κάποιες βδοµάδες παρατηρείται ένα σταδιακό «ξεφούσκωµα». «Κατά µέσο όρο οι τιµές φέτος, για τα καλής ποιότητας ακτινίδια, είναι περίπου 20 λεπτά παραπάνω από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Βέβαια το 50% από την αύξηση, ήδη έχει εξανεµιστεί από τις µεγάλες ανατιµήσεις τόσο στα υλικά συσκευασίας, όσο και στα µεταφορικά και το ρεύµα», εξηγεί ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης.
Το πιο ανησυχητικό ωστόσο, σύµφωνα µε τον έµπειρο manager της ΕΑΣ Καβάλας, είναι η υποτονικότητα που έχει καταγραφεί στη ζήτηση για το προϊόν, την οποία αποδίδει στο γενικότερο κλίµα που επικρατεί σε όλο τον κόσµο σε σχέση µε τις πληθωριστικές πιέσεις και το κύµα ακρίβειας. «Κανονικά για την εποχή θα έπρεπε να έχει απορροφηθεί από τις αγορές σχεδόν το 75% από τα αποθέµατα της παραγωγής του 2021. Ωστόσο, αυτή την περίοδο, κατά µέσο όρο εκτιµώ πως έχει φύγει γύρω στο 60%, που σηµαίνει πως οι ποσότητες που αποµένουν ακόµη πίσω είναι σηµαντικές», επισήµανε ο κ. Σαραντίδης.
Για εικόνα που «δεν είναι αυτή που περιµέναµε όταν ξεκίνησε η σεζόν», κάνει λόγο και ο Μιχάλης Ξεκαρφωτάκης, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Nespar, από το ∆ήµο Νέστου Καβάλας. «Ξεκινήσαµε µε µεγάλη δυναµική, αλλά έχει αρχίσει και ξεφουσκώνει. Μη ξεχνάµε, άλλωστε, ότι τουλάχιστον για την περιοχή µας, το ακτινίδιο αγοράστηκε µε τιµές κατά µέσο όρο στα 0,90 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες πώλησής του, σε συσκευασµένο προϊόν δεν είναι αυτές που περιµέναµε, χωρίς να σηµαίνει απαραίτητα πως δεν είναι καλές», τονίζει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει δε, ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Nespar πως «τώρα περιµένουµε µήπως και τονωθεί η ζήτηση στους επόµενους µήνες µέχρι και το Μάιο, όταν αναµένεται να µπει στην αγορά η παραγωγή του νοτίου ηµισφαιρίου», αν και κρατά µικρό καλάθι, δεδοµένου ότι δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι δραµατικά προς το καλύτερο στο διεθνές περιβάλλον σε σχέση µε την ακρίβεια, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσουν να µαλακώνουν και τα φρούτα. Το ζητούµενο είναι τουλάχιστον να κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα οι τιµές, λένε παραγωγοί και συνεταιριστές.
Το θέµα της σωστής συντήρησης των ακτινιδίων, µάλιστα, όσο αυξάνει η παραγωγή του προϊόντος, µπαίνει όλο και πιο εµφατικά στον κλάδο και απαιτεί και στήριξη µε αντίστοιχα χρηµατοδοτικά εργαλεία από την πολιτεία, καθώς για την ώρα οι υφιστάµενες υποδοµές δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες και η ψαλίδα ανοίγει περαιτέρω. Κάποιες οργανώσεις, αλλά και ορισµένοι ιδιώτες πάντως, σπεύδουν να προετοιµαστούν.
Η ΕΑΣ Καβάλας, η οποία διατηρεί ψυκτικούς χώρους της τάξης των 8,5 εκατ. κιλών, έχει εκπονήσει νέο επενδυτικό πλάνο, της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, για τη διετία 2023-2024, για τη δηµιουργία νέων ψυκτικών θαλάµων δυναµικότητας 4,8 εκατ. κιλών και αναµένει το πότε θα ανοίξει το πρόγραµµα «Μεταποίηση», για να καταθέσει το φάκελο. Προσφάτως δε, ολοκλήρωσε επενδυτικά ύψους 2 εκατ. ευρώ για αγορά εξοπλισµού µικροσυσκευασίας κι ενός υπερσύγχρονου καλιπραδάρου.
Υποδομές για να καλύψουν τη ζήτηση ετοιμάζουν οι οργανώσεις
Στις οργανώσεις που σπεύδουν να προετοιµαστούν όσον αφορά τις υποδοµές τους, που δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες και ο συνεταιρισµός Nespar ο οποίος ολοκλήρωσε ήδη µέσω του 4.2.1. µια επένδυση 1,8 εκατ. ευρώ για την επέκταση των χώρων συσκευασίας και των ψυκτικών θαλάµων. Με τη νέα επένδυση από τα 2,8 εκατ. κιλά, η δυναµικότητά έφτασε στα 4 εκατ. κιλά, ενώ µέσω της οµάδας παραγωγών υλοποιήθηκε σχέδιο βελτίωσης 1 εκατ. ευρώ για απόκτηση ενός επίσης υπερσύγχρονου καλιµπραδόρου.
Το µέτρο 4.2.1. αξιοποίησε και η Τόκας Olymp Fruit από την περιοχή της Πιερίας, για την ολοκλήρωση το 2020, ενός νέου διαλογητηρίου κι ενός χώρου µε ψυκτικούς θαλάµους δυναµικότητας 2,5 εκατ. κιλών, η οποία, όπως µας αποκάλυψε ο διευθύνων σύµβουλός της Γιώργος Τόκας, έχει στα πλάνα της να προβεί σε µια νέα επένδυση, της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, για πρόσθετα ψυγεία δυναµικότητας 3,8 εκατ. κιλών, µέσω του νέου αναπτυξιακού νόµου.
«Περιµένουµε να δούµε τους όρους και να ανοίξει το πρόγραµµα, για να δούµε πώς θα κινηθούµε», τονίζει ο ίδιος και σηµειώνει πως πιθανώς η επένδυση που προετοιµάζουν θα γίνει στο πλαίσιο συνεργασίας µε εταιρεία του εξωτερικού, «πουλώντας» τις υπηρεσίες ψύξης και διαλογής των ακτινιδίων.
16-02-2022 09:51Ζωή
Σήμερα στην Ελλάδα η ακτινιδιά αποτελεί μία αξιοπρεπή δυναμική καλλιέργεια. Χαίρομαι, που υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό- είτε αγρότες είτε μάνατζερ - που υποστηρίζει τον συγκεκριμένο κλάδο και δίνει σωστές κατευθύνσεις. Αντιθέτως, ο κλάδος των ελαιοπαραγωγών δεν υφίσταται η ίδια αντιμετώπιση. Η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει την πολιτεία που ενώ γνωρίζει τις συνθήκες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος κωφαίνει. Τιμές πώλησης ελληνικού ελαιολάδου είναι απαγορευτικά πολύ χαμηλές, αυτό συμβαίνει γιατί η πλειοψηφία των ελαιοκαλλιεργητών μόνοι τους, είτε λόγω αδυναμίας τους να υπολογίζουν το κόστος, είτε λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, πωλούν το προϊόν που αποτελεί τον ελληνικό χρυσό τις περισσότερες φορές σε τιμές κάτω του κόστους. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι πολιτειακοί παράγοντες αδιαφορούν με το σκεπτικό αφήνουμε την αγορά ελεύθερη. Όμως, όταν χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, Πορτογαλία έχουν αύξηση στην παραγωγή ελαιολάδου, λόγω και των οικονομιών κλίμακας που διαθέτουν, ενώ στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο θα πρέπει να αναλογιστούν το γιατί.
Απάντηση