Την εκτίµηση αυτή διατύπωσε ο Παναγιώτης Χαµακιώτης, διευθύνων σύµβουλος για την Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή της Compo, σε παρέµβασή του από την Ισπανία, όπου είναι η έδρα του, στην ηµερίδα για τη γεωργία ακριβείας, που οργάνωσε η εταιρεία «Οικοανάπτυξη», την Πέµπτη 3 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
Οι στρατηγικές κατευθύνσεις στη Γεωργία, εξήγησε, οδηγούν σε µείωση των κοστολογίων πιο γρήγορα από ποτέ, αλλά και σε µεγάλες ευκαιρίες για «µετάλλαξη» της αγροτικής βιοµηχανίας µε εντυπωσιακές αλλαγές.
«Στη σύγχρονη Γεωργία-Υπηρεσία πηγαίνουµε από τα προϊόντα στις πλατφόρµες», εκτίµησε και προέβλεψε ότι «κοµβικές αλλαγές στους τρόπους µεταφοράς και πληροφόρησης θα επηρεάσουν σηµαντικά τη ζήτηση και θα αλλάξουν ριζικά την διαθεσιµότητα, καθώς και τις τιµές των προϊόντων».
Αφού ανέλυσε τις προκλήσεις που έχουν µπροστά τους οι παραγωγοί, σε σχέση µε το αυξανόµενο κόστος, τον ανταγωνισµό, τη χαµηλότερη εκπαίδευση, αλλά και τη γήρανση του αγροτικού πληθυσµού, ο κ. Χαµακιώτης υποστήριξε ότι η γεωργία πρέπει να εισέλθει στην εποχή της πληροφορίας και ταυτόχρονα να προσφέρει σύγχρονα εργαλεία στην τεχνολογικά εξοικειωµένη και «απαιτητική» νέα γενιά.
Επισήµανε, πάντως, πως στην Ελλάδα υπάρχει µια καθυστέρηση στην εφαρµογή συστηµάτων ευφυούς γεωργίας σε µεγάλη κλίµακα, κάτι που το απέδωσε µεταξύ άλλων στις µικρές εκµεταλλεύσεις, στο ότι η µεγάλη πλειονότητα των αγροτών δεν σκέφτονται ακόµα ως επιχειρηµατίες και µένουν προσκολληµένοι στις παραδοσιακές µεθόδους παραγωγής και στο ότι σε µεγάλες καλλιέργειες δεν είναι εύκολο να δικαιολογηθεί µια τέτοια επένδυση λόγω του µικρού κέρδους που αποκοµίζουν, ιδιαίτερα σε «δύσκολες χρονιές» και σε χρονιές αυξηµένου κόστους των α’ υλών. Παρόλα αυτά υποστήριξε πως είναι εφικτή γεωργίας ακριβείας και στη χώρα µας και έφερε ως παράδειγµα εφαρµογές από Πανεπιστηµιακά Ιδρύµατα, που έχουν δώσει αξιοσηµείωτα αποτελέσµατα στη µείωση αφενός της κατανάλωσης νερού 30%-50% στο βαµβάκι, το καλαµπόκι, τις ελιές και σε άλλες καλλιέργειες και αφετέρου των λιπασµάτων κατά 30%-40% µε χρήση µεταβλητή λίπανσης στο βαµβάκι και το καλαµπόκι, µε ταυτόχρονη 10% µέση αύξηση της παραγωγής.
Με δεδοµένες τις αυξήσεις στα καύσιµα και στα φυτοπροστατευτικά, αλλά και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, ο καθηγητής συστηµατικής βοτανικής και ζιζανιολογίας, από το Τµήµα Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Ιωάννης Βασιλάκογλου είπε πως καθίσταται επιβεβληµένη η ορθότερη και αποτελεσµατικότερη χρήση των εισροών, µέσα από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. «Αν κάνουµε σωστή διαχείριση της µεταβλητότητας του αγρού µας, µπορούµε να µειώσουµε τις εφαρµογές, αλλά και τις ποσότητες που χρησιµοποιούµε», ανέφερε. Έσπευσε, όµως, να προσθέσει πως για να κλείσει σωστά ο κύκλος της γεωργίας ακριβείας και να φτάσει στο τέλος ο παραγωγός στη λήψη της ορθής απόφασης, χρειάζεται να γίνει σωστή καταγραφή των ζιζανίων στον αγρό, σε τί πυκνότητες, ποια η κατανοµή τους και ποιο το στάδιο ανάπτυξης τους.
Στην Ελλάδα µε τεχνολογία απο την eco robotics
Από τα µέσα Απριλίου διαθέσιµα δύο ροµπότ ψεκασµού για ζιζανιοκτονία
Εξατοµικευµένη λιπαντική συµβουλή στο καλαµπόκι και το βαµβάκι, µε µήνυµα στο κινητό τηλέφωνο ή σε «στικάκι» για υπολογιστή, αλλά και στοχευµένη ζιζανιοκτονία στο βαµβάκι, µέσω ροµποτικού συστήµατος, θα παρέχει, σε ενδιαφερόµενους παραγωγούς, η Corteva Hellas, αρχής γενοµένης από την επικείµενη καλλιεργητική σεζόν, στα δύο προϊόντα.
Πρόκειται για δύο νέες υπηρεσίες που ανέπτυξε και έχει «τεστάρει» και στο χωράφι, µε υψηλή αποτελεσµατικότητα, η Corteva, µε την ελληνική εταιρεία «Οικοανάπτυξη» και την ευρωπαϊκή «Eco Robotics», οι οποίες, πλέον, καθίστανται εµπορικά προϊόντα, άµεσα διαθέσιµα στον αγρότη.
Στην περίπτωση της εξατοµικευµένης λιπαντικής συµβουλής, η σχετική υπηρεσία «Pre-Fer» αποτελεί προϊόν τριετούς πιλοτικού προγράµµατος µε την Οικοανάπτυξη, για την ορθολογική λίπανση στο βαµβάκι και το καλαµπόκι, µε βάση τις «συνταγές» της γεωργίας ακριβείας, ανέφερε ο υπεύθυνος marketing της Corteva Agriscience Hellas, Γεώργιος Ζανάκης.
Μιλώντας στην ηµερίδα της «Οικοανάπτυξη», επισήµανε πως µε βάση το συγκεκριµένο πρωτόκολλο και 3 εφαρµογές λιπασµάτων, το πιλοτικό έδωσε 81% επιτυχία στο καλαµπόκι και 93% στο βαµβάκι, ενώ η αύξηση στην παραγωγή ήταν 4% και 5% αντίστοιχα, κυρίως στους παραγωγούς που δεν κατάφερναν να πάρουν πολλά κιλά.
«Επειδή όµως τώρα έχουµε κρίσιµα εργαλεία και µπορούµε από πριν και µε εύκολο σχετικά τρόπο, µέσω δορυφόρου, να ζωνοποιήσουµε τα χωράφια µας και να ρίξουµε π.χ. το φώσφορο µόνο στο κοµµάτι εκείνο του χωραφιού που το έχει πραγµατικά ανάγκη, ευελπιστούµε πως αυτό το ποσοστό στην αύξηση της παραγωγικότητας, θα µπορέσουµε να το διπλασιάσουµε σε βάθος τριετίας», εκτίµησε ο κ. Ζανάκης.
Για την υπηρεσία «Pre-Fer» που έχει δοκιµαστεί στην καλλιέργεια του ρυζιού, η «Οικοανάπτυξη», όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της Σπύρος Μουρελάτος, έκανε στρατηγική συνεργασία και µε την «I-Farma», ώστε να παρέχεται στους αγρότες µέσα από την ηλεκτρονική της πλατφόρµα. Ως προς τη στοχευµένη ζιζανιοκτονία στο βαµβάκι, ο κ. Ζανάκης τόνισε πως, εκτός απροόπτου, από τα µέσα Απριλίου θα είναι διαθέσιµα δύο ροµποτικά ψεκαστικά µηχανήµατα, ένα στη Βόρεια Ελλάδα και ένα στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, µε τεχνολογία από την Eco Robotics.
«Αναγνωρίζει το ζιζάνιο µε κάµερες και τεχνητή νοηµοσύνη και δίνει εντολή σε συγκεκριµένο ακροφύσιο να το ψεκάσει», εξήγησε και τόνισε ότι στα πειραµατικά των τελευταίων δύο ετών έχει µετρηθεί οικονοµία στο ψεκαστικό υγρό από 75% έως και 90%, ανάλογα µε την κατάσταση του χωραφιού, µε αντίστοιχα µεγάλο περιβαλλοντικό όφελος. Η εν λόγω υπηρεσία θα είναι ενεργή από αρχές Μαΐου έως αρχές Ιουνίου, ενώ το κόστος της δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόµη.
Νέα ζιζάνια εµφανίστηκαν σε σιτάρι και ρύζι
Τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο ζιζάνιο «solanum elaeagnifolium», που έχει εµφανιστεί στο σιτάρι, αλλά οι αγρότες δεν του έχουν δώσει τη δέουσα σηµασία για τη ζηµιά που προκαλεί, κρούει ο καθηγητής συστηµατικής βοτανικής και ζιζανιολογίας, από το Τµήµα Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Ιωάννης Βασιλάκογλου.
«Οι περισσότεροι επειδή το βλέπουν από τα τέλη Απριλίου και µετά στα σταροχώραφά τους νοµίζουν ότι δεν επηρεάζει την απόδοσή τους. Αυτό είναι ένα πολύ µεγάλο λάθος. Τα πειράµατά µας, την τελευταία τριετία, δείχνουν ότι και µόνο η παρουσία των ριζών στην καλλιέργεια εµποδίζει την ανάπτυξη του σταριού και µπορεί να µειώσει έως 25% την απόδοση του χωραφιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο σιτάρι υπάρχουν επιπλέον αγριοβρώµες σε πολλές περιοχές της χώρας που δεν ελέγχονται µε τα ζιζανιοκτόνα της καλλιέργειας, αλλά και µια ακόµη νέα αγριοσίκαλι. Αντίστοιχα στο βαµβάκι σηµείωσε πως έχει εµφανιστεί στη Θεσσαλία ένα νέο πλατύφυλλο ζιζάνιο, το «sida spinosa» το οποίο δεν ελέγχεται µε τα εγκεκριµένα ζιζανιοκτόνα, ενώ το ίδιο συµβαίνει στη Στερεά Ελλάδα µε τη νεοεµφανισθείσα γαλατσίδα, «euphorbia heterophylla». Στο ρύζι, πέραν των ανθεκτικών βιότυπων της µουχρίτσας, του κόκκινου ρυζιού και της µοσχοκύπερης, έκαναν την εµφάνισή τους και νέα ζιζάνια, όπως το αγροστώδες «leptochloa spp» στη Θεσσαλονίκη και το ψυχανθές «aeshynomene indica» στις Σέρρες