Οι αυξηµένες τιµές που χτίζει σταθερά το προϊόν τα τελευταία χρόνια προσελκύουν ένα ολοένα και µεγαλύτερο αριθµό αγροτών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι έτοιµοι να ικανοποιήσουν τις ειδικές και αυξηµένες ανάγκες θρέψης της φυλλοβόλας και αναρριχώμενης καλλιέργειας.
Η λίπανσή της αποτελεί µία πολύπλοκη διαδικασία που βασίζεται στην καλή γνώση της καλλιέργειας, τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά του αγροκτήµατος, τη γενετική συµπεριφορά των εκάστοτε φυτών και τα δεδοµένα που λαµβάνονται από τη φυλλοδιαγνωστική. Οι επίδοξοι νέοι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν στα υπόψιν ότι η ακτινιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις τροφοπενίες µε µεγάλες αυξοµειώσεις την παραγωγή, ενώ για να µεγιστοποιηθεί το παραγωγικό δυναµικό του δέντρου χρειάζεται να προσληφθούν σε ικανοποιητικές ποσότητες ακόµη και χηµικά στοιχεία που είναι τοξικά για άλλα είδη φυλλοβόλων δέντρων όπως το χλώριο. Εξίσου σηµαντική είναι και η ευπάθειά της στις υψηλές θερµοκρασίες.
Οι ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας καθιστούν αυτοµάτως απαραίτητη τη διενέργεια φυλλοδιαγνωστικών ελέγχων σε παραγωγικά δέντρα > 4 ετών, η οποία στην περίπτωση της ακτινιδιάς πραγµατοποιείται περί τα µέσα Αυγούστου. Για το σκοπό αυτό λαµβάνονται 60-80 φύλλα µε µίσχο (τρίτο φύλλο µετά τον τελευταίο καρπό στην κληµατίδα).
Επιφανειακή και διαφυλλική θρέψη
Ανάλογα τη χρονική περίοδο παροχής θρέψης, στο παραγωγικό δέντρο εφαρµόζεται τόσο επιφανειακή όσο και διαφυλλική θρέψη. Συνήθως το χρονικό διάστηµα ανάπτυξης του καρπού παρέχεται διαφυλλική λίπανση, ώστε το φυτό να λάβει το µέγιστο ποσοστό θρεπτικών στοιχείων. Η βασική λίπανση ξεκινάει συνήθως από τα µέσα Φεβρουαρίου. Το λίπασµα που θα επιλέξουµε πρέπει να είναι σύνθετο µε λίγες µονάδες φωσφόρου και αρκετές καλίου και αζώτου, ενώ το κάλιο µπορεί να είναι είτε θειικό είτε χλωριούχο. Αν οι ανάγκες επιτάσσουν την αύξηση της βλάστησης τότε οι µονάδες αζώτου θα είναι υψηλές. Με βάση τα στοιχεία γεωπόνων, η ακτινιδιά σε πλήρη παραγωγή άνω των 4-4,5 τόνων ανά στρέµµα απαιτεί 17 κιλά αζώτου, 4 κιλά φωσφόρου και 28 καλίου, ενώ σηµαντικές είναι και οι στρεµµατικές απαιτήσεις της σε ασβέστιο (22,5 κιλά) και σε χλώριο (7,5 κιλά).
Προσοχή στη χρήση του αζώτου
Πριν από την εγκατάσταση είναι σκόπιµη η ενσωµάτωση µε όργωµα στο έδαφος οργανικής ουσίας (κοπριά), φωσφορικών και καλιούχων λιπασµάτων. Οι ποσότητες αυτών είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και κυρίως των φυσικών ιδιοτήτων και της χηµικής σύστασης του εδάφους. Για το λόγο αυτό πριν από κάθε εγκατάσταση ακτινιδεώνα πρέπει να προηγείται πλήρη εδαφολογική ανάλυση. Σε περίπτωση που το έδαφος διαθέτει περιεκτικότητα σε φώσφορο τουλάχιστον 40 - 50 ppm, δεν απαιτείται η ενσωµάτωση περαιτέρω ποσότητας. Σηµαντικό είναι επίσης να αναφερθεί πως στην Ελλάδα συνήθως παρατηρείται περίσσεια αζώτου και όχι έλλειψη, µε σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στη συντηρησιµότητα των καρπών. Υψηλά επίπεδα αζώτου µειώνουν επίσης το επίπεδο της βιταµίνης C. Συνοψίζοντας, ενδεικτικές τιµές φωσφορικών και καλιούχων λιπασµάτων που προτείνει το Εγχειρίδιο Λίπανσης Φυλλοβόλων Οπωροφόρων ∆ένδρων να χρησιµοποιηθούν πριν την εγκατάσταση είναι 30-35 κιλά P2O5/στρέµµα και 25-30 κιλά Κ2Ο/στρέµµα. Αναφορικά µε την προσθήκη οργανικής ουσίας, οι γεωπόνοι συστήνουν τη χορήγηση 2-3 τόνων «χωνεµένης» κοπριάς ανά στρέµµα κάθε 2-3 έτη στα τέλη του φθινοπώρου µε αρχές του χειµώνα. Εάν αυτό δεν µπορεί να καταστεί δυνατό, µπορεί να γίνει εγκατάσταση φυτών χλωρής λίπανσης το φθινόπωρο και ενσωµάτωσή τους στο έδαφος την άνοιξη.
19-03-2022 10:22Vasilis Voul
Αναφέρετε την ακτινίδια ως ‘πρώτη κυρία των εσπεριδοειδών’…πρόκειται για ΦΥΛΛΟΒΟΛΟ που ανήκει σε διαφορετική τάξη και οικογένεια από αυτή των εσπεριδοειδών, και με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά καρπού και φυτού από αυτά των εσπεριδοειδών…
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)