BACK TO
TOP
Farming

Μετάβαση σε μεσοπρώιμες ποικιλίες επιτάσσει ο 4ος συνεχής παγωμένος Μάρτιος

Σε κακιά συνήθεια για τους αγρότες της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας τείνουν να µετατραπούν τα τερτίπια του καιρού κάθε χρόνο, τους µήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

13_pin_4

Γιάννης Ρούπας

12
2

Οι νυχτερινές θερµοκρασίες υπό του µηδενός (έως -6οc) των τελευταίων ηµερών σε κύρια παραγωγικά κέντρα επεκτείνουν το κλίµα δυσφορίας και ανησυχίας στους καλλιεργητές που επλήγησαν φέτος σοβαρά και από τις κακοκαιρίες Φίλιππος και Μπιάνκα, καθώς ο λεγόµενος «γλυκός» και… ανώνυµος παγετός προσθέτει ένα επιπλέον 15-20% της παραγωγής στο τελικό λογαριασµό ζηµιών σε πρώιµες και υπερπρώιµες ποικιλίες πυρηνόκαρπων και αµυγδαλιάς.

Τη γλίτωσαν οι µεσοπρώιµες ποικιλίες πυρηνόκαρπων στη Μακεδονία

Οι νυχτερινές θερµοκρασίες ξεπέρασαν τις τελευταίες µέρες σε κάποιες περιοχές τους -4 βαθµούς στη Μακεδονία, ενώ όπως αναφέρει στην Agrenda ο υπεύθυνος εξαγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισµού Νέος Αλιάκµων Τορλακίδης Πάνος, η διάρκεια του «γλυκού» παγετού µετά την επέλαση του Φίλιππου και η ύπαρξη πάχνης πάνω στο φυτικό κεφάλαιο µε την οποία βρίσκονται αντιµέτωποι σχεδόν σε καθηµερινή βάση οι παραγωγοί, προαναγγέλλουν νέες ζηµιές οι οποίες σύµφωνα µε µετριοπαθείς εκτιµήσεις θα αφορούν ένα επιπλέον 15-20% της παραγωγής.

Τουλάχιστον όµως, όπως εξηγεί ο ίδιος, οι µεσοπρώιµες ποικιλίες δεν έχουν υποστεί ζηµιές και δεν έχουν επηρεαστεί από τα φετινά καιρικά φαινόµενα.

Ζηµιές στις αµυγδαλιές της Θεσσαλίας

Στη κύρια παραγωγική ζώνη αµυγδάλων της χώρας στη Θεσσαλία, εντοπίζονται επιπλέον απώλειες από τις χαµηλές θερµοκρασίες των τελευταίων ηµερών, οι οποίες υπολογίζονται από καλλιεργητές πάνω από το 20% της παραγωγής πρώιµων αµυγδάλων και έρχονται να προστεθούν στο λογαριασµό του Φίλιππου, πρακτικά εκµηδενίζοντας και τη φετινή παραγωγή. Όπως µεταφέρει και µέλος του ΑΣ Ένωση Ελασσόνας, οι νυχτερινές θερµοκρασίες στη περιοχή τις τελευταίες µέρες «έγραψαν» και -5 βαθµούς.

Μετάβαση σε ακτινίδια

Μέσα σε κλίµα γενικότερης δυσφορίας για τις επαναλαµβανόµενες ετήσιες απώλειες, οι παραγωγοί σε Μακεδονία και Θεσσαλία βρίσκονται σε σοβαρές συζητήσεις σχετικά µε τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε ατοµικό και όχι µόνο επίπεδο ώστε είτε να µειωθούν οι επιπτώσεις των όψιµων παγετών µε κατάλληλες επενδύσεις παθητικής και ενεργητικής παγετοπροστασίας ή τη σταδιακή αντικατάσταση χνουδωτών πρώιµων ποικιλιών πυρηνόκαρπων και αµυγδαλιάς µε νέες φυτεύσεις µεσοπρώιµων ποικιλιών.

Κάποιοι παραγωγοί στην Κεντρική και ∆υτική Μακεδονία επιλέγουν ωστόσο να µην πραγµατοποιήσουν αυτή τη µετάβαση και αλλάζουν τελείως καλλιέργεια, προτιµώντας τα τελευταία χρόνια συνήθως την εγκατάσταση ακτινιδεώνων λόγω των υψηλότερων τιµών και του εν γένει αυξηµένου ενδιαφέροντος των Ελλήνων αγροτών για τη καλλιέργεια αυτή. Στη Θεσσαλία η µετάβαση έχει ήδη ξεκινήσει, µε τη σταδιακή αντικατάσταση των αµυγδαλιών ποικιλίας Τέξας µε Βάιρο.

Τα τρία εργαλεία του ΠΑΑ

Για την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναµικού των αγροτών στο µεταβατικό ΠΑΑ έχει προγραµµατιστεί ένα ειδικό Μέτρο ύψους 45 εκατ. ευρώ η προκήρυξη του οποίου ωστόσο ακόµα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Το συγκεκριµένο πρόγραµµα έχει σκοπό να ενισχύει απευθείας τον δικαιούχο αγρότη για την αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων και µηχανηµάτων ή εξοπλισµού, που έχουν πληγεί από «καταστροφικά αίτια» και την ανασύσταση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Ακόµα 8,5 εκατ. ευρώ προορίζονται για τον ΕΛΓΑ ώστε να λάβει µέτρα συλλογικής, ενεργητικής προστασίας από χαλάζι, µε επίγεια συστήµατα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών. Ούτε αυτό το Μέτρο προς  το παρόν µοιάζει να προχωράει. Και όσον αφορά τα Μέτρα αντιχαλαζικών για αγρότες (80% ενίσχυση)  και συλλογικούς φορείς (100% ενίσχυση), εκεί
η ζήτηση που σηµειώθηκε δεν ήταν η αναµενόµενη,
οι εγκρίσεις των φακέλων αργούν όπως και οι πληρωµές των δικαιούχων. Όπως φαίνεται παρότι υπάρχει ένας κάποιος προγραµµατισµός µέσω ΠΑΑ για την προστασία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, δεν µοιάζει να λειτουργεί στον επιθυµητό βαθµό παρά την έξαρση των ακραίων καιρικών φαινοµένων.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

29-03-2022 14:49Γεώργιος Στέφος

Εδώ και χρόνια οι γεωπόνοι λέγανε να γίνει αντικατάσταση σταδιακά από ώψιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς,makako,mardia,penta και άλλες,αλλά οι έμποροι το ένα ξινίζει το άλλο βρωμάη,είναι σκληρά,είναι μεγάλα είναι μικρά.Η τέξας έχει τελειώσει σαν ποικιλία και ενώ υπάρχει η penta που είναι καλύτερη το πέρνουμε πιο φθηνά.Την έχουν καταβρεί,κάθε χρόνο αποζημιώσεις και ποτέ δεν παραδώσανε ούτε ένα κιλό και σε άλλες παραγωγές

Απάντηση

28-03-2022 15:16Apostolis

Στον ΕΛΓΑ έχουν στηθει μαγαζάκια από τους βουλευτές και τους πελάτες τους '' αγρότες '' με σκοπό τα λεφτά του ΕΛΓΑ να καταλήγουν σε καλλιέργειες χωρίς παραγωγή εσκεμμένα, να παγώνουν και κάθε χρόνο να αποζημιωνονται πχ υπερπρωιμα ροδάκινα στην Λάρισα, πρώιμα κεράσια στην Ημαθία, ελιές στην Φλώρινα, αμύγδαλα στην Κοζάνη. Με αυτόν τον ΕΛΓΑ δεν υπάρχει μέλλον πρέπει να χωροθετηθει η Ελλάδα σε καλλιέργειες και να μείνουν απέξω οι βουλευτές από τον ΕΛΓΑ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές