BACK TO
TOP
Farming

Εξοικονομεί έως 78 ευρώ το στρέμμα η μηχανική αραίωση στη ροδακινιά

Εξοικονόμηση κόστους και χρόνου επέμβασης, χωρίς να επηρεάζεται η αποδοτικότητα των δέντρων ή η ποιότητα του καρπού, μπορεί να φέρει η εκμηχάνιση του αραιώματος στην καλλιέργεια ροδακινιάς, λύνοντας, ταυτόχρονα, το ιδιαίτερα επίκαιρο «γόρδιο δεσμό» της εξάρτησης των παραγωγών από τα δυσεύρετα, πλέον, εργατικά χέρια.

rodakino_synedrio

Λεωνίδας Λιάμης

30
0

Αποτελέσματα ερευνητικού έργου του Τμήματος Φυλλοβόλων δέντρων Νάουσας, του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης - Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ- Δήμητρα, έδειξαν ότι με τη χρήση χειροκίνητου μηχανήματος η μείωση του κόστους, ανάλογα την ποικιλία, μπορεί να κυμανθεί από 10 έως 78 ευρώ το στρέμμα, ενώ στην περίπτωση παρελκόμενου μέσου σε τρακτέρ, το όφελος κυμαίνεται από 15 έως και 40 ευρώ το στρέμμα.

Τα ευρήματα του ερευνητικού έργου, παρουσίασε στο πλαίσιο των εργασιών του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Ροδάκινου, που διοργανώθηκε στη Νάουσα μεταξύ 30 Μαΐου και 3 Ιουνίου, ο δρ Γιώργος Παντελίδης, ερευνητής στο Τμήμα Φυλλοβόλων Δέντρων της Νάουσας. Όπως είπε, η απόδοση των δέντρων σε γενικές γραμμές δεν επηρεάστηκε, ενώ στις πρώιμες ποικιλίες διαπιστώθηκε πρωίμιση της παραγωγής και αύξηση του τελικού μεγέθους καρπού χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά του. Ταυτόχρονα, στα βιομηχανικά ροδάκινα, αν εξαιρεθεί η Andros, στην οποία παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των σπασμένων πυρήνων, την οποία οι επιστήμονες θέλουν να ερευνήσουν ενδελεχέστερα, στις υπόλοιπες ποικιλίες, δεν καταγράφηκε κάποια δυσμενή εξέλιξη.

Ο ομιλητής, πάντως, έσπευσε να σημειώσει πως απαιτείται προσοχή στη χρήση τους από τον αγρότη, γιατί εάν προκληθεί υπερ-αραίωση ελλοχεύει ο κίνδυνος μειωμένης παραγωγής, η οποία μπορεί να γίνει ολοκληρωτική αν το αραίωμα γίνει κατά την περίοδο της ανθοφορίας και επίκεινται παγετοί.

Θετικά είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο του χημικού αραιώματος, ως εναλλακτικής μεθόδου. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Guglielmo Costa, ο άνθρωπος που εφηύρε την συσκευή DA Meter, για τη μη καταστροφική μέτρηση ωρίμανσης των φρούτων, είπε πως απόλυτες λύσεις δεν υπάρχουν κι ότι απαιτείται συνδυασμός χημικών και μηχανικών μεθόδων. Αναφέρθηκε δε, σε συγκεκριμένο σκεύασμα που καθυστερεί την έκπτυξη οφθαλμών της επόμενης χρονιάς, το οποίο σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων για το πότε να γίνει η εφαρμογή του και σε τί δόσεις, μπορεί να φέρει χρήσιμα αποτελέσματα για τον παραγωγό.

Στη στρογγυλή τράπεζα για τα προϊόντα θρέψης, εκπρόσωποι των Yara και Ελαγρολίπ αναφέρθηκαν στη χρήση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών κι οργανικών ουσιών, για την ανάπτυξη προϊόντων θρέψης με αποτελεσματικότερη δράση στα κτήματα, ιδιαίτερα τώρα που, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, οι τιμές σε πρώτες ύλες, αλλά και στα τελικά προϊόντα λίπανσης έχουν αυξηθεί 4 έως και 5 φορές.

Στην ενότητα για το γενετικό υλικό, αναφέρθηκε πως η έρευνα πηγαίνει σε νέες ποικιλίες (σ. σ. τα τελευταία 10-15 χρόνια υπήρξαν γύρω στις 600 νέες κυκλοφορίες) όπως για παράδειγμα με διαφορετικό χρώμα σάρκας και φλοιού, ανθεκτικές σε στρες, με πιο λεπτά φύλλα για να μπαίνει φως στην κόμη του δέντρου, ενώ τονίστηκε πως υπάρχουν και πολλοί τρόποι διαμόρφωσης, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, η δρ Παυλίνα Δρογούδη ανέφερε ότι μια εκδοχή της είναι η σημαντική μείωση των ωρών ψύχους το χειμώνα, που επηρεάζει την παραγωγικότητα της ροδακινιάς, ενώ προβλήματα με ζημίες στην παραγωγή, δημιουργούν κι οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις και οι όλο και πιο συχνές χαλαζοπτώσεις. Ενόψει δε, του προγράμματος αναδιάρθρωσης, για να είναι αποδοτική η παρέμβαση, η κ. Δρογούδη υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν οι φυτεύσεις ποικιλιών, ανάλογα με τις απαιτήσεις σε ψύχος και την περιοχή που τις εξασφαλίζει.

Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η βιομηχανία κομπόστας για την καλλιέργεια του ροδάκινου και την εθνική οικονομία (σ. σ. 1η χώρα σε εξαγωγές παγκοσμίως, με μερίδιο σχεδόν 50% κι ετήσια έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ, που στηρίζει 10.000 οικογένειες παραγωγών και 12.000 εργάτες μόνιμους κι εποχικούς) αναφέρθηκε η Ολυμπία Αποστόλου της ΔΕΛΚΟΦ, τονίζοντας πως οι μεγάλες προκλήσεις για τον κλάδο είναι η κλιματική αλλαγή, η μεταπήδηση σε πιο αειφορική καλλιέργεια, το θέμα της ζάχαρης στο περιεχόμενο της κομπόστας, η συσκευασία και θέματα γεωπολιτικής, αλλά όπως τόνισε «οι βιομηχανίες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν».

Συνολικά στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδάκινου, όπως είπε ο οργανωτής της εκδήλωσης Γιώργος Μαγγανάρης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα γεωπονικών επιστημών, βιοτεχνολογίας κι επιστήμης τροφίμων, στο Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου, συμμετείχαν πάνω από 200 σύνεδροι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ενώ υπήρξαν 16 κεντρικές ομιλίες, οι οποίες εστίασαν σε όλο το φάσμα της καλλιέργειας όπως αξιολόγηση νέων ποικιλιών, προγράμματα γενετικής βελτίωσης, θέματα μετασυλλεκτικής διαχείρισης, ποιότητας και επεξεργασίας, οι οποίες πλαισιώθηκαν με 54 προφορικές ομιλίες και 67 ανακοινώσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές