BACK TO
TOP
Farming

Mετανάστευσε στη πιπεριά η πυραλίδα, ψεκασμός όταν ο καρπός φτάσει το 50% του τελικού μεγέθους

Το λεπιδόπτερο Ostrinia nubilalis μπορεί να είναι κατ' εξοχήν εχθρός του αραβόσιτου, ωστόσο παρατηρούνται αρκετές προσβολές και στην καλλιέργεια της πιπεριάς, ιδιαίτερα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου οι δύο καλλιέργειες συνυπάρχουν.

4065612147_d89854c5f7_o

36
0

Μέσα στο 2022 η ΔΑΟΚ Καβάλας σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Ξάνθης, εγκατέστησε τρεις (3) φερομονικές παγίδες, για την παρακολούθηση της πτήσης της πυραλίδας σε αντιπροσωπευτικά σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης,  όπου παραδοσιακά καλλιεργείται η πιπεριά και συνήθως προορίζεται για βιομηχανική χρήση. Η παρακολούθηση και καταγραφή της πτήσης του εντόμου γίνεται από τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ Ξάνθης μία φορά την εβδομάδα.

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες, διαπιστώνεται ότι έχει κάνει την εμφάνισή της η δεύτερη γενεά του εντόμου. Η πυραλίδα έχει αφήσει πλέον το καλαμπόκι (όπως δείχνουν οι συλλήψεις) και έχουν αναπτυχθεί σημαντικοί  πληθυσμοί του εντόμου με αυξητική τάση στις καλλιέργειες πιπεριάς που προορίζονται κυρίως για βιομηχανική χρήση. Επίσης έχουν παρατηρηθεί  και  προσβολές σε καρπούς πιπεριάς.

Αυτή η γενεά αναπτύσσει συνήθως υψηλούς  πληθυσμούς και οι προνύμφες της  προκαλούν σημαντική ζημία στην πιπεριά, υποβαθμίζοντας  τελικά  την ποιότητα του καρπού. Ιδιαίτερα λοιπόν αυτήν την περίοδο εφίσταται η προσοχή των παραγωγών, διότι επιβάλλεται η σχολαστική παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού του εντόμου. Οι γεωπόνοι από τη Βόρεια Ελλάδα σημειώνουν πως ο συχνός έλεγχος για την ύπαρξη προνυμφών επί των καρπών είναι απαραίτητος, ώστε να αποφασιστεί έγκαιρα η επέμβαση, αν και όταν χρειαστεί, με τα εγκεκριμένα και κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. 

Οι προνύμφες της δεύτερης γενεάς τρέφονται είτε από το στέλεχος είτε από τον καρπό της πιπεριάς και τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:

  • Δημιουργία οπών στο στέλεχος και λεπτής σκόνης στην εξωτερική επιφάνεια του καρπού όταν οι κάμπιες προσπαθούν να μπουν μέσα στον καρπό.
  • Πρόωρη ωρίμανση του καρπού και μετέπειτα σάπισμά του, με την επίδραση διάφορων παθογόνων

Σημειώνεται πως η χημική καταπολέμηση, αν και εφόσον επιλεγεί από τους παραγωγούς, θα πρέπει να γίνεται όταν ο καρπός είναι σε μέγεθος μεγαλύτερο από το μισό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές