BACK TO
TOP
Farming

Δυνατό χαλάζι και άνεμοι ξετίναξαν ρύζι, όσπρια και μήλα στη Βόρεια Ελλάδα

Εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες ρυζιού, λίγο πριν μπουν στα χωράφια οι μηχανές για να αλωνίσουν, άφησε πίσω της στο Αιγίνιο της Πιερίας, η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή, ξημερώματα της Κυριακής 2 Οκτωβρίου. Παράλληλα, σοβαρές ζημιές από χαλάζι, που έπεσε λιγο μετά τις 10 το βράδυ του Σαββάτου, σημειώθηκαν στα φασόλια Πρέσπας και στα μήλα της Καστοριάς.

ΙΘΗ8ΙΙΞΙΚ

Λεωνίδας Λιάμης

8
0

Σε λιγότερο από μισή ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, το ακραίο καιρικό φαινόμενο, που συνοδεύτηκε και με ανέμους μεγάλης έντασης, ξεριζώνοντας ακόμη και δέντρα, ξετίναξε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μια έκταση τουλάχιστον 7.000 στρεμμάτων ρυζιού.

«Έχουν μείνει μόνο άδεια στελέχη όρθια. Τα σπυριά του ρυζιού έχουν πέσει όλα κάτω στο χώμα. Η καταστροφή σε ορισμένα χωράφια είναι ολική», ανέφερε στο Agronews, ο παραγωγός Γιάννης Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι ζημίες προκλήθηκαν και σε κάποια κτήματα στην Ημαθία.

Στην περιοχή το αλώνι του ρυζιού έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δέκα ημέρες και κυριολεκτικά η απώλεια της παραγωγής επήλθε λίγον πριν συγκομιστεί και αποθηκευτεί από τους παραγωγούς. «Η απόγνωση των αγροτών δεν περιγράφεται. Οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές κυριολεκτικά ήταν έξω από τα χωράφια και πλέον τα χάνουν όλα σε μια χρονιά που το κοστολόγιο έχει ξεφύγει και το ρύζι είναι πολλά υποσχόμενο από την άποψη της τιμής», μας επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Στην περιοχή εκτάσεις ρυζιού καταλαμβάνουν, κατ’ εκτίμηση περίπου 10.000-11.000 στρέμματα και μέχρι τώρα έχουν αλωνιστεί γύρω στα 2.500 στρέμματα, ενώ από τα υπόλοιπα, πλέον, το μεγαλύτερο μέρος καταστράφηκε είτε ολοσχερώς είτε μερικώς.

Σε δηλώσεις του δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Ανέστης Μανώλας είπε πως «οι καταστροφές είναι μεγάλες. Πρέπει τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ να επισκεφθούν αμέσως την περιοχή για να καταγράψουν τις ζημιές και να δώσουν οδηγίες στου αγρότες για το τι θα πράξουν, καθώς την περίοδο αυτή συλλέγουν το ρύζι. Ο δήμος θα ενημερώσει άμεσα τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές και θα ζητήσει να γίνει άμεση καταγραφή ώστε να κινηθεί στη συνέχεια η προβλεπόμενη διαδικασία των αποζημιώσεων».

Ξεσπύρισαν τα φασόλια στις Πρέσπες

Εκτεταμένες ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες φασολιού στην Πρέσπα και μήλων στην Καστοριά από την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε Σάββατο βράδυ τις δύο περιοχές. Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων, η χαλαζόπτωση στην Καστοριά είχε διάρκεια περίπου 15 λεπτά, με χαλάζι σε μέγεθος κερασιού. Η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου ήταν αρκετά για προκαλέσουν ολική καταστροφή στους οπωρώνες της περιοχής που αυτή την περίοδο οι καλλιεργητές βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.

Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη είναι η ζημιά στην φασολοπαραγωγική περιοχή της Πρέσπας, όπου το χαλάζι ήταν στρωμένο σαν από χιόνι στους δρόμους της περιοχής. Ο Κώστας Ναλπαντίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών «ο Πελεκάνος» σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανέφερε ότι «η παραγωγή ήταν έτοιμη και την επόμενη βδομάδα οι καλλιεργητές θα ξεκινούσαν το αλώνισμα το φασολιών».



Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού μιλά για πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα που δεν έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν καθώς η χαλαζόπτωση τον μήνα  Οκτώβριο είναι κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει στην περιοχή. Η σφοδρή καταιγιδα ξέσπασε λίγο πριν από τις 10, το βράδυ του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου.

Το πρωϊ της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, μετέβη στην περιοχή, με εντολή του προέδρου κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που διαπίστωσε την ολοκληρωτική καταστροφή σε μεγάλο μέρος της συνολικής καλλιέργειας φασολιών (Φασόλια πλακέ και γίγαντες Πρεσπών, ΠΓΕ) αλλά και άλλων ειδών (πιπεριές, καλαμπόκια, δένδρα κλπ.). Παρ ’όλα αυτά είναι κοινή διαπίστωση σε συνάντηση που έγινε με παραγωγούς ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από μόνες τους δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε καν τα έξοδα παραγωγής τη στιγμή που οι πληττόμενοι δεν θα συγκομίσουν φέτος ούτε τον σπόρο για να σπείρουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο παρ’ότι έχουν κάνει όλα τα έξοδα για τις καλλιεργητικές φροντίδες. 

Τέλος, αξιολογώντας τα δεδομένα των καταστροφών στις κοινότητες του Δήμου, ο Δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, απέστειλε αίτημα ζητώντας η πληγείσα περιοχή να κηρυχτεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της θεομηνίας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές