BACK TO
TOP
Farming

Πρόγνωση παγετού σε επίπεδο χωραφιού και δήμου δωρεάν στο κινητό

Αλλαγή νοοτροπίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων των φαινομένων παγετού σηματοδότησε η παρουσίαση της νέας εφαρμογής έγκαιρων και έγκυρων προειδοποιήσεων που υλοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ, υπό την καθοδήγηση του Υπηρεσιακού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Δρ. Μανώλη Ανανδρανιστάκη. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου στο κτίριο της ΛΑΕΔ.

KAR_5669

Γιάννης Ρούπας

21
3

Έγκαιρη πρόγνωση παγετού σε επίπεδο χωραφιού και δήμου δωρεάν στο κινητό

Η προσοχή των θεσμικών φορέων στρέφεται πλέον στο τομέα της πρόληψης. Το νέο σύστημα που αναπτύχθηκε είναι σε θέση να βοηθήσει σημαντικά τους παραγωγούς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, τόσο πριν, όσο και μετά τον παγετό ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων.
 

Η εφαρμογή είναι ήδη πιλοτικά διαθέσιμη στο «cloud» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (frost.minagric.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη η σχετική εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό που θα διατεθεί μέσω Play Store. 


Πρόκειται για μία εξαιρετικά εύχρηστη και απλή υλοποίηση που βάζει στο επίκεντρο τον χρήστη, δίνοντας πληροφορία σε επίπεδο αγροτεμαχίου, δήμου ή νομού.



Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες (72 ώρες) με ωριαίο χρονικό βήμα. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα λήψης εξειδικευμένης πληροφορίας για συγκεκριμένο σημείο (αγροτεμάχιο), με τον χρήστη να μπορεί να προηγηθεί στο χάρτη σε ύψος έως 10 μέτρων από το έδαφος.

Οδηγίες Χρήσης

Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής παρουσιάζεται χάρτης της χώρας με γεωγραφικό διαχωρισμό σε επίπεδο δήμου και ενεργοποιημένες τις επιλογές «Δήμος» και «Ημερήσια Δεδομένα».

Κάθε δήμος έχει έναν χρωματισμό που υποδεικνύει την ένταση του αναμενόμενου παγετού. Το πράσινο δείχνει ότι δεν αναμένεται παγετός. Το κίτρινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 2°C έως 0°C, το πορτοκαλί ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 0°C έως -2°C και το κόκκινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες μικρότερες από -2°C. Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία στην οποία αναφέρεται η εφαρμογή είναι περίπου στο ύψος των 2 μέτρων.

Είναι, όμως, γνωστό ότι στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία κοντά στο έδαφος μπορεί να πέσει αρκετά χαμηλότερα ιδιαίτερα όταν έχουμε ξαστεριά. Επομένως το πορτοκαλί χρώμα μπορεί να δείχνει θερμοκρασία από 0°C έως -2°C στα 2 μέτρα όμως κοντά στο έδαφος η θερμοκρασία μπορεί να είναι αρκετά χαμηλότερη.

Επιλέγοντας έναν δήμο αυτόματα γίνεται μεγέθυνση στη γεωγραφική περιοχή του και ταυτόχρονα ανοίγει ένα παράθυρο που μας δείχνει το επίπεδο της προειδοποίησης. Ο χρωματισμός κάθε δήμου δείχνει την χειρότερη κατάσταση που επικρατεί στην γεωγραφική έκταση του. Όμως, σε κάθε σχεδόν δήμο της χώρας έχουμε συνήθως μεγάλες αλλαγές του ανάγλυφου και άλλων γεωφυσικών χαρακτηριστικών με αποτέλεσμα σε άλλες περιοχές ο παγετός να είναι ισχυρός, σε άλλες μέτριος ή σε άλλες να μην εμφανιστεί καθόλου.



Για να δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς θα συμβεί σε μια τοποθεσία που μας ενδιαφέρει μπορούμε να μεγεθύνουμε και άλλο τον χάρτη και να επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο σημείο αφού προηγουμένως έχουμε ενεργοποιήσει την επιλογή «Επιλογή Σημείου». Θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο που θα δείχνει το επίπεδο της επικινδυνότητας και επιπλέον την ωριαία εξέλιξη του φαινομένου για το συγκεκριμένο σημείο.

Επιλέγοντας το σύμβολο του εντοπισμού ο χάρτης μεγεθύνεται αυτόματα στην περιοχή του χρήστη.

Εάν επιλέξουμε «Ωριαία Δεδομένα» τότε μπορούμε να δούμε ανά ώρα την χρονική εξέλιξη του παγετού σε επίπεδο χώρας, δήμου ή σε όποια άλλη γεωγραφική περιοχή θέλουμε. Κάθε τετραγωνάκι αντιπροσωπεύει γεωγραφική περιοχή 500m X 500m. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να δει που και πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή. Το εργαλείο αυτό είναι, για παράδειγμα, πολύ χρήσιμο για να εντοπιστούν ποιες περιοχές ενός δήμου θα επηρεαστούν, με ποια ένταση και πότε.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να κάνει εγγραφή καταχωρώντας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δήμο που τον ενδιαφέρει (Είσοδος). 

Oι ενδιαφερόμενοι αγρότες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν-προειδοποιηθούν μέσω αυτοματοποιημένων e-mail και μηνυμάτων για πιθανά επερχόμενα γεγονότα παγετού στην περιοχή που τους ενδιαφέρει. 

Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού. Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν. 


Σε αυτή την εξαιρετική σχέση κόστους και απόδοσης στάθηκαν κατά τις εισηγήσεις τους τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.  


Ο Γιώργος Γεωργαντάς στάθηκε ιδιαίτερα στους αριθμούς οι οποίοι «λένε πάντα την αλήθεια». Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας, ενώ τα τελευταία 23 χρόνια οι αποζημιώσεις που αφορούσαν σε φαινόμενα παγετού έχουν κοστίσει στο ελληνικό κράτος περίπου 1,25 δις ευρώ, ανέφερε ο υπουργός κάνοντας ειδική μνεία στον ιδιαίτερα καλό καιρό που χαρακτήρισε το πρώτο μισό του χειμώνα φέτος, ο οποίος «μπορεί να προκαλεί χαμόγελα σε πολλούς για άλλους λόγους, όμως ο αγρότης ποτέ δεν χαμογελάει όταν έχει καλό καιρό μήνα Δεκέμβρη». 

Από τη σκοπιά του υπουργού, υπάρχουν τρεις λόγοι που επέβαλλαν την εξεύρεση λύσεων πρόληψης για τις ζημιές από φαινόμενα παγετού. Ο ένας είναι ότι λείπει το προϊόν από την αγορά, ο δεύτερος ότι επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ και κατ’ επέκταση τα τελευταία χρόνια και το κράτος που συνδράμει σημαντικά και ο τρίτος είναι η ανάγκη να μην αποθαρρύνεται ο αγρότης από τις ζημιές, αφού οι επαναλαμβανόμενες απώλειες οδηγούν σε αποσύνδεση του αγρότη από τη γη του.  


«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας τόσο τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην παραγωγή, κατάφερε  την τριετία 2020-2022, με συστηματική προσπάθεια και μεθοδικότητα, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ίδιου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους. Η αποζημίωση όμως αποτελεί ένα μέτρο πυροσβεστικό, και όχι προληπτικό και για το λόγο αυτό, το υπουργείο σε άμεση συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την ΕΜΥ, προχώρησε στη δημιουργία της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Ειδικά για την αντιμετώπιση του παγετού ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε ότι η έγκαιρη προειδοποίηση των παραγωγών, μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, μπορεί να οδηγήσει στη λήψη των κατάλληλων μέτρων ενεργητικής προστασίας με στόχο τη μείωση ή και την αποφυγή του κινδύνου ζημιών. «Οι ζημιές αυτές είναι επιζήμιες τόσο για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το κόστος της αποζημίωσης, όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι χάνουν μέρος της παραγωγής τους», είπε ο υπουργός. 


Στην πολύ μεγάλη οικονομική ανταποδοτικότητα της εφαρμογής στάθηκε κατά το χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. «Η αποτελεσματικότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό και αυτού του εργαλείου. Πρόκειται για μεγάλη προσφορά του ΥπΑΑΤ στους αγρότες. Μακάρι να είχαμε χίλια τέτοια έργα γιατί η Ελλάδα θα ήταν διαφορετικός τόπος να ζεις», με τον αναπληρωτή υπουργό να καλεί τους αγρότες να αγκαλιάσουν αυτή την εφαρμογή. 


Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Γιώργος Φερετζάνης σημείωσε: «Θεωρώ ότι το υπουργείο αξιοποιεί στο έπακρο τους συνεργάτες του. Οι συνέργειες  μεταξύ του υπουργείου  της ΕΜΥ και του ΕΛΓΑ είναι απαραίτητες. Ο ΕΛΓΑ είναι συνυφασμένος με την καταβολή αποζημιώσεων αλλά έχει και μια άλλη αρμοδιότητα. Την προώθηση της ενεργητικής προστασίας για να προληφθεί η ζημιά και να μην καταλήξουμε στην αποζημίωση.  Συγχαίρουμε το υπουργείο και τον κ. Ανανδρανιστάκη γι’ αυτή την πρωτοβουλία». 


Ο Διοικητής της ΕΜΥ  Υποπτέραρχος  (Ι), κ. Δημήτρης Σιδερίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμβολή της ΕΜΥ. Πρόβαλε τη στενή συνεργασία της ΕΜΥ με το ΥΠΑΑΤ και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί των μετεωρολογικών ραντάρ. Επίσης τόνισε την σπουδαιότητα της υπογραφής της ΚΥΑ για την «Ρύθμιση θεμάτων του ειδικού λογαριασμού της ΕΜΥ, για την αξιοποίηση των εσόδων της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL)». 


Ακολούθησαν ομιλίες του Καθηγητή στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αθανάσιου Αργυρίου με θέμα «Ο  παγετός και οι συνέπειές του στην Εθνική Οικονομία»  και της κ. Φλώρας Γκόφα, Μετεωρολόγου ΕΜΥ με θέμα : «Συμβολή των μετεωρολογικών προγνώσεων- προειδοποιήσεων στη γεωργία». 

Ο κ. Αργυρίου έδωσε τον ορισμό του παγετού στη γεωργία και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις τις οποίες έχει στην Εθνική Οικονομία. Εξήγησε τι είναι και πως προκαλείται ο παγετός, το πως επιδρά ενδεικτικά σε ορισμένες καλλιέργειες και παρέθεσε στοιχεία για το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν δοθεί κατά την τελευταία εικοσαετία, καθώς και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους. Όπως επισημάνθηκε, κάποιοι νομοί όπως η Ημαθία, η Πέλλα και σε μικρότερο αλλά σημαντικό βαθμό η Αργολίδα, η Λακωνία και η Λάρισα έχουν με διαφορά μεγαλύτερη κατανομή ζημιών σε φυτικό κεφάλαιο από παγετούς σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. 


Με τη σειρά της, η κα. Γκόφα μίλησε για τη συμβολή της μετεωρολογίας στην γεωργία και συγκεκριμένα για τις προγνώσεις των μοντέλων καιρού της ΕΜΥ σε σχέση με παραμέτρους όπως η θερμοκρασία και ο παγετός, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τις προοπτικές χρήσης τους. 


Στη συνέχεια εξέθεσαν τις απόψεις τους για τα διαθέσιμα προληπτικά μέτρα προστασίας από τα φαινόμενα παγετού σε πάνελ με θέμα «Πρόγνωση παγετού- μέτρα προστασίας πριν και μετά» ο κ. Απόστολος Πολύμερος, Γενικός Διευθυντής ΥπΑΑΤ, οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ, κ.κ Αννα Μαμάρα και Ελένη Χατζή, καθώς ο  αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης.  


Οι ειδικοί εξήγησαν πως υπάρχουν τόσο μηχανήματα που μπορούν να συνδράμουν στον μετριασμό των επιπτώσεων από φαινόμενα παγετού (όπως πχ οι ανεμομείκτες , συστήματα τεχνητής βροχής και ομίχλης, κλπ) αλλά και φυτοδραστικές ουσίες όπως οι Γιββερελλίνες-GA, η μελάσα, κλπ,  οι οποίες όμως ουσίες απαιτούν καλή γνώση του φαινολογικού πεδίου και ακρίβεια στην εφαρμογή τους για να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.  


Από την μεριά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Γιαννακάκης, κατέθεσε την δικιά του προσωπική εμπειρία από τους Συνεταιρισμούς στην Ημαθία, όπου η αξία των συγκομιζόμενων πυρηνόκαρπων από τα 400 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να κατρακυλήσει στα 82 εκατ. ευρώ αν χαθεί η πολυπόθητη ποιότητα από ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν τα φαινόμενα παγετού. Στάθηκε επίσης και στο μικρό κόστος που έχουν οι φυτοδραστικές ουσίες που ανέφεραν οι επιστήμονες στο πάνελ. Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ υπογράμμισε πως στο μέλλον θα πρέπει να οριστεί ως προϋπόθεση ασφάλισης η εφαρμογή προληπτικών μεθόδων προστασίας στην αγροτική παραγωγή.  


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι ΥφΑΑΤ, Σίμος Κεδίκογλου και Γιώργος Στύλιος, οι Γ.Γ του ΥΠΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μπαγινέτας, οι βουλευτές: Φθιώτιδας, Ε. Μακρή, Πέλλης  Δ. Σταμενίτης, Θεσπρωτίας Γ. Γιόγιακας, Μαγνησίας Α. Λιούπης, Σερρών Α. Χατζηβασιλείου, Καστοριάς Ζ. Τζιγκαλάγιας, καθώς επίσης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ε. Σημανδράκος, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ. Δ. Κυριακόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Π. Χατζηνικολάου και η αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Σταυρούλα Πετρή, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σ. Κίντζιος και ο αντιπρύτανης, κ. Ε. Φλεμετάκης. 

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η Δημοσιογράφος, Γωγώ Κατσέλη. 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή


Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:


«
frost.minagric.gr: Παρουσιάστηκε από το ΥΠΑΑΤ η εφαρμογή – ασπίδα προστασίας για τον παγετό

Γ. Γεωργαντάς: Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των αγροτών και δίνουμε λύσεις - Έγκαιρη προειδοποίηση των παραγωγών μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας

Στο κτίριο της ΛΑΕΔ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της εφαρμογής του ΥΠΑΑΤ που προειδοποιεί για τον παγετό και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ. Ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα παρέχει στους αγρότες την πληροφόρηση έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

Ένας από τους στόχους της εφαρμογής θα είναι να προληφθούν οι καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες το χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας. Μόνο τα τελευταία 23 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων  που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ.

Πως θα λειτουργεί

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο "cloud" του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (frost.minagric.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής, θα παρέχεται στον παραγωγό η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζεται ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.

Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με χρονικό βήμα μιας ώρας έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω e-mail για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού. Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν.

Μιλώντας στην εκδήλωση  για την παρουσίαση της «Εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια εφαρμογή που θα βοηθήσει σημαντικά τους παραγωγούς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, τόσο πριν, όσο και μετά τον παγετό, και ταυτόχρονα, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων.

«Το ΥΠΑΑΤ, αναγνωρίζοντας τόσο τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην παραγωγή, κατάφερε  την τριετία 2020-2022, με συστηματική προσπάθεια και μεθοδικότητα, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ίδιου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους. Η αποζημίωση όμως αποτελεί ένα μέτρο πυροσβεστικό, και όχι προληπτικό και για το λόγο αυτό, το Υπουργείο σε άμεση συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την ΕΜΥ, προχώρησε στη δημιουργία της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ειδικά για την αντιμετώπιση του παγετού ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε ότι η έγκαιρη προειδοποίηση των παραγωγών, μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, μπορεί να οδηγήσει στη λήψη των κατάλληλων μέτρων ενεργητικής προστασίας με στόχο τη μείωση ή και την αποφυγή του κινδύνου ζημιών. «Οι ζημιές αυτές είναι επιζήμιες τόσο για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το κόστος της αποζημίωσης, όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι χάνουν μέρος της παραγωγής τους», είπε ο υπουργός.

Κλείνοντας τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών. «Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και δίνουμε λύσεις. Θα αγκαλιάσουν αυτή την πληροφόρηση, αυτή την δωρεάν εφαρμογή οι αγρότες μας».

Στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η αποτελεσματικότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό και αυτού του εργαλείου. Πρόκειται για μεγάλη προσφορά του ΥΠΑΑΤ στους αγρότες. Μακάρι να είχαμε χίλια τέτοια έργα γιατί η Ελλάδα θα ήταν διαφορετικός τρόπος να ζεις». Κάλεσε τους αγρότες να αγκαλιάσουν αυτή την εφαρμογή.

Από την πλευρά του ο αντπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Γιώργος Φερετζάνης  σημείωσε: «Θεωρώ ότι το υπουργείο αξιοποιεί στο έπακρο τους συνεργάτες του. Οι συνέργειες  μεταξύ του υπουργείου  της ΕΜΥ και του ΕΛΓΑ είναι απαραίτητες. Ο ΕΛΓΑ είναι συνυφασμένος με την καταβολή αποζημιώσεων αλλά έχει και μια άλλη αρμοδιότητα. Την προώθηση της ενεργητικής προστασίας για να προληφθεί η ζημιά και να μην καταλήξουμε στην αποζημίωση.  Συγχαίρουμε το υπουργείο και τον κ. Ανανδρανιστάκη γι αυτή την πρωτοβουλία».

Ο Διοικητής της ΕΜΥ  Υποπτέραρχος  (Ι), κ. Δημήτρης Σιδερίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμβολή της ΕΜΥ. Πρόβαλε τη στενή συνεργασία της ΕΜΥ με το ΥΠΑΑΤ και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί των μετεωρολογικών Radars. Επίσης τόνισε την σπουδαιότητα της υπογραφής της ΚΥΑ για την «Ρύθμιση θεμάτων του ειδικού λογαριασμού της ΕΜΥ, για την αξιοποίηση των εσόδων της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL)».

Ακολούθησαν ομιλίες του Καθηγητή  στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αθανάσιου Αργυρίου με θέμα «Ο  παγετός και οι συνέπειές του στην Εθνική Οικονομία»  και της κ. Φλώρας Γκόφα, Μετεωρολόγου ΕΜΥ με θέμα : «Συμβολή των μετεωρολογικών προγνώσεων- προειδοποιήσεων στη γεωργία».

Ο κ. Αργυρίου έδωσε  τον ορισμό του παγετού στη γεωργία και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις τις οποίες έχει στην Εθνική Οικονομία. Εξήγησε τι είναι και πως προκαλείται ο παγετός, το πως επιδρά ενδεικτικά σε ορισμένες καλλιέργειες και παρέθεσε στοιχεία για το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν δοθεί κατά την τελευταία εικοσαετία, καθώς και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους.

Η κ. Γκόφα μίλησε για τη συμβολή της μετεωρολογίας στην γεωργία και συγκεκριμένα για τις προγνώσεις των μοντέλων καιρού της ΕΜΥ σε σχέση με παραμέτρους όπως η θερμοκρασία και ο παγετός, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τις προοπτικές χρήσης τους.

Την παρουσίαση της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού έκανε ο Υπηρεσιακός Γραμματέας  του ΥΠΑΑΤ, Δρ. Μανώλης Ανανδρανιστάκης. Με κάθε λεπτομέρεια εξήγησε πόσο απλή είναι στην χρήση της η συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία θα αποτελέσει ένα από τα πιο χρήσιμα και πιο άμεσα προσβάσιμα εργαλεία για κάθε αγρότη.

Στη συνέχεια συζήτησαν για την «Πρόγνωση παγετού- μέτρα προστασίας πριν και μετά» ο κ. Απόστολος Πολύμερος, Γενικός Διευθυντής ΥΠΑΑΤ, οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ, κ.κ Αννα Μαμάρα και Ελένη Χατζή και ο  αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης.

Παραβρέθηκαν  οι ΥφΑΑΤ, Σίμος Κεδίκογλου και Γιώργος Στύλιος οι Γ.Γ του ΥΠΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μπαγινέτας,  οι βουλευτές: Φθιώτιδας, Ε. Μακρή, Πέλλης  Δ. Σταμενίτης, Θεσπρωτίας Γ. Γιόγιακας, Μαγνησίας Α. Λιούπης, Σερρών Α. Χατζηβασιλείου, Καστοριάς Ζ. Τζιγκαλάγιας.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ε. Σημανδράκος, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ. Δ. Κυριακόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Π. Χατζηνικολάου και η αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Σταυρούλα Πετρή, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σ. Κίντζιος και ο αντιπρύτανης, κ. Ε. Φλεμετάκης.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η Δημοσιογράφος, Γωγώ Κατσέλη».




Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

07-02-2023 18:39mitsoulas

Και δηλαδή αν ξερουμε6 ότι θα έρθει παγετός.......τι θα κάνουμε?? Θα βαράμε παλαμάκια στο χωράφι για να φύγει?? Οεοοοοοοο

Απάντηση

02-02-2023 08:53ΑΛΕΞ

και αν ξερουμε οτι προκειται να κανει παγετο , τι μπορουμε να κανουμε να αποφυγουμε την ζημια ?

Απάντηση

01-02-2023 20:23Πανος

Καπως πρεπει να φανε μερικοι...... Αχρειαστο εντελως, λες και δεν ξερουμε στον τοπο μας ο καθενας τις συνθηκες που θα επικρατουν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές