BACK TO
TOP
Farming

Θεαματικές αποδόσεις για 5 καλλιέργειες υποτροπικών φυτών

Αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, ανόνα-τσετιμόγια και μακαντάμια ανταποκρίνονται με μεγάλη επιτυχία στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, ειδικά στην Πελοπόννησο και υπόσχονται ενδιαφέρουσες οικονομικές απολαβές για τους καλλιεργητές που θα τις επιλέξουν.

38a_10

Γιώργος Λαμπίρης

51
6

Όπως δείχνουν τα πράγματα, εναλλακτική πρόταση καλλιέργειας με συμπληρωματικό χαρακτήρα σε ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες αποτελεί το ερευνητικό πρόγραμμα για υποτροπικά φρούτα που τρέχει το τελευταίο διάστημα το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Πελοπόννησο με τη στήριξη της Περιφέρειας. Είδη όπως είναι το αβοκάντο, το μάνγκο, το λίτσι, η ανόνα τσεριμόγια και το μακαντάμια έχουν ήδη φυτευτεί και διερευνάται η προσαρμογή τους στις συνθήκες εδάφους και κλίματος περιοχών όπως είναι η Καλαμάτα. Όπως τονίζει η υπεύθυνη ερευνών του Ινστιτούτου, Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη,  η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από πλευράς του ΕΛΓΟ Δήμητρα, δεν έχει σκοπό την εκρίζωση υφιστάμενων καλλιεργειών, αλλά να προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση που θα έρθει να δράσει συμπληρωματικά στις παραδοσιακές καλλιέργειες που έχουν στηρίξει τα τελευταία χρόνια τους αγρότες της περιοχής. Οι πειραματικές καλλιέργειες ανέρχονται στα 25 στρέμματα, ενώ παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν εντάξει επιπλέον 25 στρέμματα από τα συγκεκριμένα είδη.

Όπως λέει η κυρία Τζατζάνη «η πειραματική καλλιέργεια και η έρευνα ξεκίνησε πέρυσι, όπου με τη συμμετοχή αγροτών της Πελοποννήσου και την αρωγή προϊσταμένων γεωπόνων στις κατά τόπους ΔΑΟΚ. Πραγματοποιήσαμε μελέτες από πλευράς τοπογραφικών, κλιματολογικών συνθηκών, ενώ προχωρήσαμε σε αναλύσεις εδάφους και νερού. Κατόπιν προβήκαμε  στην εγκατάσταση κάποιων υποτροπικών ειδών, για να δούμε κατά πόσο μπορούν να εξελιχθούν ως καλλιέργειες σε συγκεκριμένες περιοχές».

Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει δημιουργήσει μία γκάμα δώδεκα υποτροπικών προϊόντων στην έδρα του Ινστιτούτου στα Χανιά, επιλέγοντας τις πέντε από αυτές για καλλιέργεια στην Πελοπόννησο. «Παρατηρήσαμε ότι σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στην Δυτική Πελοπόννησο και σε περιοχές όπως η Κυπαρισσία, οι συγκεκριμένες καλλιέργειες ανταποκρίνονται ιδανικά. Το πρόγραμμα έχει πενταετή διάρκεια και σκοπός μας είναι να δούμε πως τα συγκεκριμένα φυτά ανταποκρίνονται στις κλιματικές συνθήκες».

Τεχνογνωσία υπό την καθοδήγηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Από το 2024 το αβοκάντο και το μάνγκο θα ενταχθούν στην παραγωγή. «Επομένως θα έχουμε εικόνα το πώς συμπεριφέρονται τα δύο αυτά είδη σε συνθήκες παραγωγής», εξηγεί η κυρία Τζατζάνη. «Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και σε αγρότες που δεν συμμετέχουν σε αυτό. Επομένως έχουν την δυνατότητα να εγκαταστήσουν καλλιέργειες υπό τη δική μας καθοδήγηση και τεχνογνωσία».

Η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη και ταυτόχρονα συγκρατημένη ως προς τα αποτελέσματα των εν λόγω καλλιεργειών. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ‘φούσκες’ όπως το παρελθόν, ειδικά σε περιόδους διαδοχικών κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε. Γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί ως προς την πορεία τους».

Τα είδη αυτά σύμφωνα με την Θ. Τζατζάνη ευδοκιμούν σε υποτροπικό κλίμα με ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια. Φέτος παρά τις ακραίες συνθήκες καύσωνα οι καλλιέργειες κατάφεραν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία. Προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσουν τα φυτά αποτελούν ο έλεγχος του τοπογραφικού, της κλίσης του εδάφους, των κυρίαρχων ανέμων, των ελάχιστων και μέγιστων θερμοκρασιών μίας περιοχής. Βασική παράμετρος είναι να μην υφίστανται παθογόνα εδάφη από προηγούμενες καλλιέργειες και σημεία μόνιμης υγρασίας στο χωράφι. Στη συνέχεια πραγματοποιείται ανάλυση εδάφους και αρδευτικού νερού για να προχωρήσει η καλλιέργεια.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

01-10-2024 15:29ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κλιματική αλλαγή απαιτεί την αντικατάσταση κάποιων καλλιεργειών στις πιο ζεστές περιοχές της χώρας. Ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραίες συνθήκες. Εκτός της ζέστης, πλημύρες, κρύο κλπ. στις οποίες μάλλον δεν θα αντέξουν. Επομένως πόσο εύκολα μπορεί να εγκλιματιστούν οι παραπάνω καλλιέργειες είναι κάτι που θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Ας μην προβάλλονται λοιπόν ως πανάκεια. Όπως ειπώθηκε πιο πάνω πράγματι τα σούπερ φρούτα που πολυδιαφημίστηκαν ήταν αποτυχία. Φυσικά δεν γνωρίζουμε ποιοι εχθροί τα προσβάλουν, ούτε ποιοι εχθροί θα μεταφερθούν με τα φυτά στην χώρα μας που στην συνέχεια θα δημιουργήσουν προβλήματα στις υπάρχουσες καλλιέργειες μια και δεν θα υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης κάτι που το έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει. Λόγω κλιματικής αλλαγής, στην Αττική οι Μεγαρίτικες Αθηναίικές και άλλες ελιές που κατά βάση είναι φυτεμένες εδώ και χρόνια συνηθισμένες σε συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ακαρπίας λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και την έλλειψη βροχών - κρύου. Αντίθετα οι Κορωνέϊκες που προέρχονται από ποιο ζεστές περιοχές όπως Κρήτη και Πελοπόννησος δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Μήπως λοιπόν να σκεφτούν λύσεις όπως η παραπάνω με τα ήδη καλλιεργούμενα, φθηνότερα και με σίγουρη προσαρμοστικότητα ?

Απάντηση

08-08-2023 15:27Παναγιώτης Τράκας0

Συγχαρητήρια για την επιλογή, πού μπορώ να βρω τέτοια φρούτα, ενδιαφέρομαι, έχω γόνιμο χωράφι στο χωριό μου, είναι γόνιμο γι' αυτά.

Απάντηση

08-08-2023 10:01ΠΑΥΛΟΣ

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ; ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ή ΟΧΙ; ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ! ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΔΗΘΕΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!

Απάντηση

04-08-2023 14:26πιτσικαμορτης

Αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, ανόνα-τσετιμόγια και μακαντάμια,και αυτα ακλαυτα θα πανε σαν τα σουπερ φουντς

Απάντηση

04-08-2023 10:16ΑΓΡΟΤΗΣ

Τέτοια μανία για να μπλεξετε τους αγρότες σε ότι φέρετε μόνο για να πουλήσετε και τίποτα άλλο ξεχάσατε την παυλονια λεβάντα και όλα τα σούπερ ταχα τρόφιμα που καταστράφηκε κόσμος τώρα έχουμε μάνγκο λιτσι ο κόσμος θέλει σιτάρι γάλα κρεας για να τραφεί και όχι πράσινα άλογα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές