Δυσαναπλήρωτα κενά στη σποροπαραγωγή, από τα αποθέματα η νέα σπορά βάμβακος, ζημιές και στο σκληρό
Την ίδια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να δώσει έστω και κατά προσέγγιση την κατανομή των στρεμμάτων για τη νέα χρονιά στις εκτατικές καλλιέργειες. Για το σκληρό π.χ. η φθινοπωρινή σπορά σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας θα είναι δύσκολη ακόμα και εκεί που τα νερά έχουν τραβηχτεί αρκετά νωρίς, καθώς παραμένουν στο έδαφος οι υγρασίες. Πιθανή περαιτέρω καθυστέρηση, ειδικά αν ο καιρός δεν εξελιχθεί ευνοϊκά τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, θα στερήσει εκτάσεις από τα σιτηρά και ενδεχομένως να ευνοήσει τελικά την επιλογή της βαμβακοκαλλιέργειας, ακόμα και από αγρότες οι οποίοι μέχρι τώρα την αντιμετώπιζαν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό.
Στην αγορά σπόρων πάντως, υπάρχουν αυτό τον καιρό θέματα. Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ), Αλέξανδρος Διαμαντίδης, μιλώντας στο Agronews κάνει λόγο για μία πολύ κρίσιμη χρονιά, ειδικά για το βαμβάκι, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύνδεσμος, καταγράφεται σοβαρή υποβάθμιση του σπόρου βαμβακοπαραγωγής σε όση έκταση έμεινε στον κάμπο. Πιο συγκεκριμένα, από τα 55.000-56.000 στρέμματα σποροπαραγωγής καταστράφηκαν ολοσχερώς τον περασμένο Σεπτέμβριο τα 42.000 στρέμματα. Και συνεχίζει: «Από τα υπόλοιπα που συλλέχθηκαν αυτές τις ημέρες, οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι ο σπόρος έχει υποστεί εξαιρετικά σημαντική ποιοτική υποβάθμιση, το λεγόμενο άναμμα». Αυτό σημαίνει πως έχει πολύ υψηλά λιπαρά οξέα και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να περάσει τα ποιοτικά τεστ.
Άρα τίθεται ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για τη βαμβακοκαλλιέργεια του σπόρου και κυρίως για τις ποικιλίες που σποροπαράγονται αποκλειστικά στη χώρα μας, ανέφερε ο κ. Διαμαντίδης, σημειώνοντας πως θα χρειαστεί να αξιοποιηθούν όλα τα στρατηγικά αποθέματα τριών ετών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σποράς και σποροπαραγωγής (R1 – υλικό Α΄ αναπαραγωγής) της επόμενης περιόδου. Όμως και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες η κατάσταση δεν είναι καλή. Και για τα σιτηρά που είναι έτοιμα να σπαρθούν, πολλοί σπόροι στις αποθήκες της Λάρισας καταστράφηκαν. «Βαμβάκι, μηδική και σιτηρά θα έλεγα ότι είναι αυτή τη στιγμή στον κυκλώνα», τονίζει ο κ. Διαμαντίδης. Κρίσιμο είναι επίσης να φανεί ποιες εκτάσεις θα μπορέσουν τελικά να καλλιεργηθούν με βαμβάκι σε Κάρλα, Παλαμά, Φαρκαδώνα και Φάρσαλα. «Φέτος στο ΟΣΔΕ μπήκαν 2,3-2,5 εκατ. στρέμματα» ανέφερε, θέτοντας ως ερωτηματικό την κατάσταση που θα διαμορφωθεί το νέο έτος.
Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε τέλος στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τομέα σπόρων σποράς, καθώς στερούνται την πρώτη ύλη ύστερα από τις καταστροφές και δεν προβλέπεται θεσμικά να αποζημιωθούν, θέτοντας την ανάγκη για κεφάλαιο κίνησης.