Το όργωμα πρέπει να πραγματοποιείται σε όλα τα χωράφια όπου καλλιεργήθηκε βαμβάκι, ανεξάρτητα από το είδος της επόμενης καλλιέργειας. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι το όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι, σε βάθος 20-25 εκατοστών.
Η μετασυλλεκτική διαχείριση του εδάφους στοχεύει την πλήρη αναστροφή του, ενσωματώνοντας τα υπολείμματα της καλλιέργειας και εξουδετερώνοντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού που βρίσκεται σε διαχειμάζουσα μορφή.
Αναλυτικότερα, μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεση καταστροφή των νυμφών μέσω της έκθεσης τους σε δυσμενείς κλιματικές και εδαφικές συνθήκες. Επιπλέον, γίνεται μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20-25 εκατοστών από την επιφάνεια εδάφους, εμποδίζοντας την έξοδο των πεταλούδων και καταστρέφοντας τις στοές εξόδου τους. Τέλος, το έδαφος εμπλουτίζεται με οργανική ύλη.
Η εφαρμογή αυτής της τεχνικής οδηγεί στη μείωση του πληθυσμού της πρώτης γενιάς των εντόμων που διαχειμάζουν και εξέρχονται από το έδαφος ως πεταλούδες την άνοιξη. Ο πληθυσμός της πρώτης γενιάς είναι σημαντικός καθώς η πληθυσμιακή εξέλιξη του εντόμου εξαρτάται από αυτόν. Έτσι, υπάρχει μείωση της χρήσης εντομοκτόνων και αποτροπή της ανάπτυξης ανθεκτικότητας, καθώς διακόπτεται η μηχανική μεταφορά ανθεκτικών εντόμων στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών για το όργωμα (ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.λπ.), αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πλήρη αναστροφή του εδάφους και δεν είναι αποτελεσματικές μέθοδοι για το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στην βαμβακοκαλλιέργεια, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν αυτές τις μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις.