BACK TO
TOP
Farming

Εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη

Η εξέλιξη της εμφάνισης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης των αρμόδιων αρχών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, με στόχο τον έγκαιρο σχεδιασμό και τον απαραίτητο συντονισμό ενεργειών για την πρόληψη της εγκατάστασης και διασποράς του εντόμου-καραντίνας των κηπευτικών.

csm_Spodoptera_frugiperda_1_eae79ddc97-740x420

24
1

Λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου που μπορεί να προκύψει για την Περιφέρεια Κρήτης από την εμφάνιση και την πιθανή εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda, συζητήθηκαν οι ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ο σχεδιασμός και ο συντονισμός των σχετικών υπηρεσιών, οι απαιτήσεις της Κοινοτικής νομοθεσίας, τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν στην παραγωγή και διακίνηση συγκεκριμένων κηπευτικών, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και οι ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν στο εγγύς μέλλον.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης θα συνεχίσουν να ενημερώνουν για την πορεία της διάδοσης του εντόμου, τα μέτρα αντιμετώπισης, και θα παραμένουν έτοιμες σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, προκειμένου να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, με στόχο την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων για την Κρήτη.

Στην περιφέρεια Κρήτης διοργανώνονται ενημερωτικές εσπερίδες για την πρώτη εμφάνιση του εντόμου – εχθρού καραντίνας «Spodoptera fruigipedra» στην Κρήτη όπου θα συζητηθούν οι επιπτώσεις, τα φυτοϋγειονομικά μέτρα και οι τρόποι αντιμετώπισης του επιβλαβούς εντόμου.

 Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν :

 Στην Ιεράπετρα, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 μ.μ. στην Αίθουσα του Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης (BIC),( Φιλοθέου Ά 8).

 Στο Ηράκλειο, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 μ.μ. στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ( Κορωναίου 9).

 Στο Ρέθυμνο, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 μ.μ. στην αίθουσα Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

 Στα Χανιά, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 μ.μ. στην αίθουσα «Ν. Ψυλλάκης» του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Αγροκήπιο.

Σύμφωνα με τον EPPO, τον Ιούνιο 2019 η φυτοϋγειονομική αρχή της Αιγύπτου στα πλαίσια των επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών σε δίκτυο φερομονικών παγίδων ανακοίνωσε την πρώτη διαπίστωση της παρουσίας του Spodoptera frugiperda στην περιοχή της. Το 2020 εμφανίστηκε σε Συρία, Ιορδανία και Ισραήλ. Έπειτα στα Άδανα της Τουρκίας το 2022.

 Τον Ιανουάριο 2023 ανακοινώθηκε η πρώτη διαπίστωση της παρουσίας του Spodoptera frugiperda στην Κύπρο ενώ πρόσφατα, το καλοκαίρι 2023, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του στη Χώρα μας στις Π.Ε. Λακωνίας, Αν. Αττικής και Λασιθίου, στο Δίκτυο Φερομονικών Παγίδων του Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων.

 Το καταστροφικό λεπιδόπτερο έντομο είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών σε περισσότερες από 75 οικογένειες. Αν και προτιμά κυρίως τα Poaceae, τα Asteraceae και τα Fabaceae προκαλεί σημαντική ζημιά στις καλλιέργειες σιτηρών, αραβοσίτου, ρυζιού, σόργου, βαμβακιού (Gossypium spp.), σόγιας (Glycine max) και ζαχαροκάλαμου (Saccharum officinarum) σε όλο τον κόσμο.

 Το εύρος των ξενιστών του εκτείνεται στις πατάτες (Solanum tuberosum), τις ντομάτες (Solanum lycopersicum), τα κολοκυθάκια (Cucurbitaceae) και αρκετές άλλες καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων.

 Μέτρα αντιμετώπισης
Έχουν τεθεί περιορισμοί στην εισαγωγή καρπών των φυτών Capsicum, Momordica, Solanum aethiopicum, Solanum macrocarpon και Solanum melongena (μελιτζάνα), καθώς και φυτών του είδους Zea mays (αραβόσιτος) τα οποία προέρχονται από την Αφρικανική ή την Αμερικανική ήπειρο, έκτος της ζωντανής γύρης, των καλλιεργειών φυτικών ιστών, σπερμάτων και κόκκων.

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές