BACK TO
TOP
Farming

Χαλκούχα κατά της κορυφοξήρας και ανθράκωσης στα εσπεριδοειδή

Ευάλωτα τα εσπεριδοειδή σε κορυφοξήρα και ανθράκωση αυτή την περίοδο. Απαραίτητη η διενέργεια προστατευτικών ψεκασμών με χαλκούχα σκευάσματα μετά την έναρξη των πρώτων φθινοπωρινών βροχών.

εσπερ

34
0

Ευαίσθητα στην μυκητολογική ασθένεια της κορυφοξήρας είναι τα εσπεριδοειδή, λεμονιά, κιτριά και νεραντζιά. Η μόλυνση εκδηλώνεται αρχικά σε νεαρά κλαδιά με απότομο κιτρίνισμα των νευρώσεων των φύλλων, ξήρανση και πτώση αφήνοντας χαρακτηριστικά τους μίσχους πάνω στα κλαδιά. Σημεία εισόδου του παθογόνου μύκητα είναι οι πληγές που δημιουργούνται από αντίξοα καιρικά φαινόμενα στο διάστημα Οκτωβρίου - Απριλίου ή από καλλιεργητικά εργαλεία. Η ασθένεια μεταφέρεται κυρίως μέσω του αέρα, του πολλαπλασιαστικού υλικού και των εργαλείων κλαδέματος και ευνοείται σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και μέτριας θερμοκρασίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του χειμώνα.

Οι γεωπόνοι του Τμήματος Προστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου καλούν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε 2-3 προληπτικούς ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου. Η διενέργεια του πρώτου ψεκασμού προτείνεται το φθινόπωρο, με την έναρξη των πρώτων βροχών. Έκτακτοι ψεκασμοί συστήνονται επίσης, αμέσως μετά από χαλαζόπτωση ή παγετό. Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγονται οι τραυματισμοί των ριζών, του κορμού και των κλάδων με τις καλλιεργητικές εργασίες ενώ η εκρίζωση και το κάψιμο των ξερών δέντρων είναι απαραίτητη.

Σε εξασθενημένα και απεριποίητα δέντρα η ανθράκωση

Η ασθένεια της ανθράκωσης, γνωστή στους καλλιεργητές με το όνομα πικρή σήψη προκαλείται από την παθογόνο δράση του αδηλομύκητα, Glomerella cingulata. Πρόκειται για παθογόνο που προσβάλλει τα απεριποίητα και εξασθενημένα δέντρα από δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες ή δευτερογενώς δέντρα προσβεβλημένα από κορυφοξήρα. Η ανθράκωση προκαλεί ξήρανση των βλαστών της κορυφής, ενώ παράλληλα δημιουργεί καστανές κηλίδες στα φύλλα και μικρά καστανά στίγματα στους καρπούς. Ο μύκητας εισέρχεται στους ιστούς συνήθως από τα φυσικά ανοίγματα και τις πληγές, ενώ οι καρποί μπορούν να προσβληθούν και μετά τη συγκομιδή τους. Όπως σε κάθε μυκητίαση, η τοπική εξάπλωσή της ευνοείται με υγρό και βροχερό καιρό.

Για την αντιμετώπισή της, οι γεωπόνοι συνιστούν να αφαιρούνται και να καίγονται ξηρά κλαδιά που είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη του μολυσματικού ιστού, να αποφεύγεται η δημιουργία πληγών καθώς και οι καρποί να συλλέγονται προσεκτικά προκειμένου να αποφευχθούν οι τραυματισμοί και να μη μένουν αποθηκευμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, είναι απαραίτητο να εκτελούνται προστατευτικοί προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα ή βιολογικά σκευάσματα.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές